23948sdkhjf

Ny forskning skal fortælle grisens historie fra fødsel til flæskesteg

Projektet PigTracker får 4,69 millioner kroner på Innovationsloven til udvikling af et elektronisk øremærke, der skal gøre grisens sporbarhed endnu bedre.
- Det her vil lede til et paradigmeskifte i svineholdet, lyder det fra projektleder Niels Peter Baadsgaard, der ikke er i tvivl om perspektiverne for det øremærke, han netop har modtaget millionstøtte til. Han fortsætter:

- Når øremærket er udviklet, bliver vi i stand til at aflæse grisens unikke nummer på op til flere meters afstand. Med håndholdte eller stationære læsere bliver det således muligt at holde styr på, hvor dyrene befinder sig inden for besætningen, og når dyr flyttes fra besætningen til f.eks. slagteriet. Derudover giver teknologien mulighed for at spore dyrene. Det giver en betydelig gevinst, fordi landmanden kan få eksakt viden om adfærden for den enkelte gris. I en stor flok grise kan det være svært at følge én bestemt gris meget nøje. Men med det elektroniske øremærke kan landmanden få viden om grisens foder- og drikkemønster og om dens adfærd i øvrigt, fortæller Niels Peter Baadsgaard.

Flere specialgrise
Når øremærket er udviklet, bliver det første led i en digital datakæde fra landmand til slagteri. Øremærket fungerer som et stamdatakort med oplysninger om grisen og den pasning, den har fået i besætningen. Det kan være oplysninger om, at grisen har fået et specielt foder, eller at grisen er produceret i et staldsystem, som tilgodeser dyrenes velfærd på en speciel måde. Den elektroniske dokumentation vil være en værdifuld information, når landmanden f.eks. skal sælge sine grise. Den nye type sporingsdata vil derfor øge incitamentet til at markedsføre specialgrise.

Direktør Nicolaj Nørgaard siger:

- Der er ingen tvivl om, at det elektroniske øremærke bliver en vigtig komponent, når vi skal producere flere specialgrise. Fremover vil vi kunne fortælle grisens historie fra fødsel til flæskesteg og dokumentere grisens liv. Jeg er glad for, at øremærkeprojektet har fået støtte på Innovationsloven, så vores forskere kan indlede arbejdet nu.

Systemet til sikker identifikation, sporing og lokalisering af grise skal udvikles ved hjælp af langtrækkende passiv RFID (Radio Frequency Identification)-teknologi. At teknologien er passiv betyder, at der ikke er placeret et batteri i selve øremærket. Projektaktiviteterne vil omfatte udvikling og test af et nyt øremærke samt udvikling og test af læseudstyr hertil. Afprøvning i primærproduktionen og på slagteri. Endelig skal der opbygges en database, som sikrer en effektiv udveksling af information om den enkelte gris inden for besætningen, mellem besætninger og mellem besætninger og slagterier og myndigheder.

Fakta: PigTracker er et samarbejdsprojekt mellem Dansk Svineproduktion, DMA, Prosign og Printerlabels.

Kilde: Danske Slagterier

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.267