23948sdkhjf

Nyt madkoncept har kæmpesucces i kæmpekøkken

| Af Anne Ristorp Kraufeldt | Tip redaktionen om en historie

Sygefraværet faldt drastisk, da faglig stolthed blev tilsat gryderne på Nordsjællands Hospital

I foråret 2015 satte Nordsjællands Hospital de første gryder i kog i et projekt, som skulle lægge hele menuen om, bringe den frisklavede mad og fagligheden tilbage i køkkenet - og skærpe appetitten hos patienterne.

Nu - næsten to år efter det første grydeske-stik - er den hjemmelavede mad ikke blot blevet en fast rutine i hospitalskøkkenet i Hillerød: Hospitalet kan også måle, at sygefraværet blandt de ansatte er bragt ned.

Det var ikke ventet. Faktisk havde driftleder Helle Steen Petersen forventet, at de mange forandringer ville have bragt medarbejdere ud af kurs, så sygefraværet var steget.

Det er ikke tilfældet. Tværtimod er sygefraværet faldet fra 3,5 til 0,8 procent.

Det er hjemmelavet müesli, marmelade og æblemost, hjemmebagte boller, kanelsnegle og frisk frugt, der blandt andet har bragt den faglige stolthed tilbage til køkkenet.

Ændring i etaper
Nordsjællands Hospital har foretaget ændringerne i etaper. Således startede man med morgenmaden.

- Patienterne har efterlyst et mere lækkert og moderne køkken ... Nu har vi sat nydelse og madglæde i højsædet og tænkt forbedringer i hele processen. Lige fra bedre råvarer til hvordan maden bliver serveret for patienterne. Alt har fået et serviceeftersyn, siger Helle Steen Petersen, der er driftsleder i køkkenet .

Kokken Jan Friis-Mikkelsen, der er et kendt ansigt i den danske madbranche og i mange år har arbejdet for at højne niveauet i de danske køkkener, har været tilknyttet projektet. Han har sammen med køkkenet skabt det nye madkoncept.

- Vi skal give patienterne lysten til at spise tilbage, for det er ikke kun medicinalindustrien, der kan gøre folk raske. Et godt måltid kan gøre os glade, få os til at smile og i sidste ende give os kræfter, som man ikke har for mange af, når man er indlagt på et hospital. Før fokuserede vi på, at patienten skulle have den rette mængde protein, kulhydrat og fedt. Nu tør vi også tale om lysten til mad og glæden ved mad, sagde Jan Friis-Mikkelsen ved opstarten i en pressemeddelelse.

- Jan og hele holdet har været en kæmpe inspiration, og vi har rykket os uden at tabe respekten for, at vi laver mad til alle aldre. Men mest imponerende har været den gejst projektet er blevet mødt med i hele køkkenet. Selv om vi har ændret på rutiner, har alle bakket op og gjort det til en stor oplevelse, siger Helle Steen Petersen.

Færre men bedre valg
De nye menuer skærer nogle af de tidligere mange valgmuligheder væk og fokuserer i stedet på en højere kvalitet.

Flere lokale råvarer, der følger sæsonen og minimum 30 procent økologi sammen med en mere moderne anretning har fået patienterne til at spise mere og bedre. Oplevelsen skal være tættere på en god restaurant end et stort industrikøkken.

Samtidig vil en bedre spiseoplevelse give et højere kostindtag og på den måde hjælpe til, at patienterne ikke taber sig, mens de er indlagt.

Køkkenet på Nordsjællands Hospital rullede alle tre hovedmåltider, snacks, service og servering ud under det nye koncept i 2015.

I slutningen af 2016 evaluerede man projektet og fandt i forbindelse med evalueringen, at sygefraværet var faldet.

3.000 portioner anrettes daglig fra køkkenet, der har fået det Økologiske Spisemærke i bronze.

Køkkenet i Hillerød beskæftiger cirka 80 ansatte og seks elever fordelt på 15 nationaliteter. Udover mad til patienterne laver køkkenet også mad til hospitalets kantiner, mødeforplejning m.m.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Både Flammen og Ilden scorer millioner på grillbuffeter

Frellsen tilbage på det sjove chokoladespor

Familievirksomheden fordoblede sit overskud

Aarhus gør klar til michelinbrag

Restaurationsbranchen vokser fortsat i hele landet

- Michelins stjerner på vej til hele Danmark

Ny, dansk mad-app vil indtage Norden

Nyhedsbrev

Arctic Group skal sælge økologiske fødevarer til ny, islandsk butikskæde

Online Avis Arkiv

Ugens grin: En hest efter whiskey

1

De laver vand om til vegansk ost

Flere drikker Coca-Cola: Overskuddet stryger i vejret

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Tican vil hyre 50 ekstra medarbejdere

Flere grise og mere afsætning i Asien

Fastfoodkæde dømt for diskrimination

Restauratør venter bare på at gå konkurs

Lille bryghus flytter for at vokse sig meget større

Nestlé omsatte for 600 milliarder i 2018

300 nye produkter på Lidls hylder

Tefcold: Vi er totalt ukendte i Danmark

Danmark er verdensmestre i forbrug af økologisk mad

Danmark udbygger sit forspring som landet med størst økologisk markedsandel, viser nye globale økotal

Dyrere øl sender Heinekens salg i vejret

Hollandske Heineken, der er verdens næststørste bryggeri, havde fremgang i alle verdens regioner i 2018

Kampen om højtuddannede tager til

DK-Foods fortsætter med at skovle millioner ind

Rekordindtjening i forlænget regnskabsår efter salg til Tulip

Sådan er fødevarebranchen markant ændret om fem år

IBM har kigget i krystalkuglen

Naturli' Foods på vej med 10 nye produkter i år

Verden er vild med dansk økologi

Fødevarepriser trækker dansk prisniveau op

Coop glad for emballage-stramning

DM i Skills skal tilbage til København

Tenax tilbagekalder sild

Spørg om jura: Skal arbejdsgiver betale behandling af diskusprolaps?

Ejerledelse til salg: Slip roret før du slipper virksomheden

Ejerledelse til salg: En udfordring, der ikke kommer igen

Rugbrød i comeback: - Utroligt, at der skulle en shitstorm til

Small Batch Brewery bliver større

Danmark får et feta-rap over nallerne

Wefood fordoblede omsætningen

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Sous vide produktion med integreret sikkerhedsberegner

Professionelle PoE kameraer med IR

Lenze viser intelligente automationsløsninger til intralogistik på LogiMAT 2019

Egatec A/S introducerer markedets første industrielle exoskeleton

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Selvhjælp til din GS1-faktura?

Nyeste hovedlinjefilter fra SMC giver høj filtrering og er samtidigt en ægte vandudskiller

3D-LiDAR-sensor til mobile arbejdsmaskiner

"Energi kontrol med maksimal nøjagtighed"

DOW webinar - Torsdag den 21. februar 2019 kl. 15-16

Innoterm A/S udvider direktionen

Pop-Up væg (tekstil)

Extramultus - elastiske bånd til fødevareindustrien

GRATIS Lekang Filtersystem (LFS) kursus

SMC udvider staben af salgsingeniører igen

Er du vores nye kollega? Tick Cad søger inventor ekvilibrist

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Få opgraderet eller renoveret din eksisterende kran af Fyns Kran Udstyr!

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Nu kan du tilmelde dig Automationsdag’19

Nomo - En del til den rigtige løsning! - Alt i lejer

FLUX fadpumper til ATEX - nu driftstemperaturer op til 60°C

Fibox - Ny video om ARCA skabet

Send til en kollega

0.153