23948sdkhjf

Nyt madkoncept har kæmpesucces i kæmpekøkken

| Af Anne Ristorp Kraufeldt | Tip redaktionen om en historie

Sygefraværet faldt drastisk, da faglig stolthed blev tilsat gryderne på Nordsjællands Hospital

I foråret 2015 satte Nordsjællands Hospital de første gryder i kog i et projekt, som skulle lægge hele menuen om, bringe den frisklavede mad og fagligheden tilbage i køkkenet - og skærpe appetitten hos patienterne.

Nu - næsten to år efter det første grydeske-stik - er den hjemmelavede mad ikke blot blevet en fast rutine i hospitalskøkkenet i Hillerød: Hospitalet kan også måle, at sygefraværet blandt de ansatte er bragt ned.

Det var ikke ventet. Faktisk havde driftleder Helle Steen Petersen forventet, at de mange forandringer ville have bragt medarbejdere ud af kurs, så sygefraværet var steget.

Det er ikke tilfældet. Tværtimod er sygefraværet faldet fra 3,5 til 0,8 procent.

Det er hjemmelavet müesli, marmelade og æblemost, hjemmebagte boller, kanelsnegle og frisk frugt, der blandt andet har bragt den faglige stolthed tilbage til køkkenet.

Ændring i etaper
Nordsjællands Hospital har foretaget ændringerne i etaper. Således startede man med morgenmaden.

- Patienterne har efterlyst et mere lækkert og moderne køkken ... Nu har vi sat nydelse og madglæde i højsædet og tænkt forbedringer i hele processen. Lige fra bedre råvarer til hvordan maden bliver serveret for patienterne. Alt har fået et serviceeftersyn, siger Helle Steen Petersen, der er driftsleder i køkkenet .

Kokken Jan Friis-Mikkelsen, der er et kendt ansigt i den danske madbranche og i mange år har arbejdet for at højne niveauet i de danske køkkener, har været tilknyttet projektet. Han har sammen med køkkenet skabt det nye madkoncept.

- Vi skal give patienterne lysten til at spise tilbage, for det er ikke kun medicinalindustrien, der kan gøre folk raske. Et godt måltid kan gøre os glade, få os til at smile og i sidste ende give os kræfter, som man ikke har for mange af, når man er indlagt på et hospital. Før fokuserede vi på, at patienten skulle have den rette mængde protein, kulhydrat og fedt. Nu tør vi også tale om lysten til mad og glæden ved mad, sagde Jan Friis-Mikkelsen ved opstarten i en pressemeddelelse.

- Jan og hele holdet har været en kæmpe inspiration, og vi har rykket os uden at tabe respekten for, at vi laver mad til alle aldre. Men mest imponerende har været den gejst projektet er blevet mødt med i hele køkkenet. Selv om vi har ændret på rutiner, har alle bakket op og gjort det til en stor oplevelse, siger Helle Steen Petersen.

Færre men bedre valg
De nye menuer skærer nogle af de tidligere mange valgmuligheder væk og fokuserer i stedet på en højere kvalitet.

Flere lokale råvarer, der følger sæsonen og minimum 30 procent økologi sammen med en mere moderne anretning har fået patienterne til at spise mere og bedre. Oplevelsen skal være tættere på en god restaurant end et stort industrikøkken.

Samtidig vil en bedre spiseoplevelse give et højere kostindtag og på den måde hjælpe til, at patienterne ikke taber sig, mens de er indlagt.

Køkkenet på Nordsjællands Hospital rullede alle tre hovedmåltider, snacks, service og servering ud under det nye koncept i 2015.

I slutningen af 2016 evaluerede man projektet og fandt i forbindelse med evalueringen, at sygefraværet var faldet.

3.000 portioner anrettes daglig fra køkkenet, der har fået det Økologiske Spisemærke i bronze.

Køkkenet i Hillerød beskæftiger cirka 80 ansatte og seks elever fordelt på 15 nationaliteter. Udover mad til patienterne laver køkkenet også mad til hospitalets kantiner, mødeforplejning m.m.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Også Lantmännen Unibake truet med giftbrev

Fransk opkøb sikrer fremgang til Royal Unibrew

Viborg Bryghus klar med store planer

Vil flytte, udvide og hente hele produktionen hjem

Efter mere end 100 butikslukninger: Nu vil Fakta ekspandere igen

Rekordoverskud hos Beck Pack Systems

1

Nyt madlaboratorium skal rekruttere unge til fødevarebranchen

Nyhedsbrev

460 millioner skal få dårlige arbejdsforhold frem i lyset

Online Avis Arkiv

Danske fødevarefirmaer truet med mystisk pulver

I udlandet har madproducenter fået lignende breve

Danish Crown udsat for afpresning med gift

Årets første Samsø-kartofler solgt for 36.000 kroner

Easyfood fortsætter væksten både her og der

Omsætningen nu pænt over de 300 millioner kroner

Nu skal man drikke flere øller for at blive fuld

Alkoholstyrken i dansk øl falder – bryggerierne fokuserer på nydelse frem for beruselse

Coca-Colas salg overrasker

Mad-iværksættere kan vinde penge i Aarhus

Nestlé vokser videre med nye produkter

Coop.dk går i økokrig

Netsupermarked ramt af leverandørkonkurs

Ugens grin: Mindst holdbar til ...

Beiers chokolader hårdt ramt af solen

Landmad.dk får comeback

Toms Gruppen mistede næsten 10 millioner

Sultne kinesere sender slagterier på overarbejde i påsken

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Skagenfood: Salget steg, men overskuddet faldt

Søstjerner kan blive næste ingrediens i fiskeolie-piller

Forkerte kerner endte i hvidkålssalat

Bryghus giver bærproducent store drømme

København lancerer ny, ambitiøs fødevarestrategi

Stryhns debuterer som øko-producent

Kølevirksomhed investerer millioner

Hov - der var gluten i glutenfri fisk

Crowdfunding: Halv million til Vilsund Blue på 21 minutter

Sildekrig: Fyn og Bornholm strides om ’Christiansø’

Sushi-kæde lukker for at redde havet

Mayonnaise ramt af skimmelvækst

Økologiske marker fylder snart lige så meget som Fyn

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Flowswitch med 2 måle områder/udgange

Tre temadage på DiaLabXpo

April nyhedsmail fra KE Fibertec

Besøg KNECHT på IFFA hal 8.0 stand F20

Kom nemt igang med Siemens MindSphere

Spændelement for glatte aksler og rør

Kæmpe brandgardin til Svinkløv badehotel

Specialbygget containerbar med tagterrasse til Tivoli København

Rensning af udstyr som forebyggende vedligehold

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

SMC udvider teamet af Key Account Managers

Kom med Siemens på Innovation Tour

Husk at tilmelde dig til teknologimesse i Billund

Velkommen til endnu en GS1 Medlemsdag

Beskyt personale og udstyr

Marechal stiksystem PF-serien til sværindustri

KLA Dynamisk glidestangsvægt

Alflow blandt de mest kreditværdige virksomheder i Danmark

Vi skal lære af hinanden

Gør udviklingen af fødevarer datadreven

Jobopslag: Servicetekniker - Kraner og Løftegrej (Trekantområdet og Østjyll...

Konference i Hydrogenteknologi 7. Wasserstofftag - 2019 Deutsches Centrum f...

RPC Superfos fabrik i Randers fejrer vigtig milepæl

Ringspann® præcision

PL og RAADVAD professional KNIVE flytter sammen

Send til en kollega

0.443