23948sdkhjf

Alarmerende prisfald på fødevarer

Verdens konlagre vokser hurtigere end ventet og prisstigningerne udebliver. Det efterlader mange landmænd i en alarmerende økonomisk situation.
Udviklingen er godt nyt for forbrugerne, der kan se frem til lavere fødevarepriser. Men for landbrugssektoren er det alarmerende, at prisstigningerne udebliver. Den netop offentliggjorte analyse fra det amerikanske landbrugsinisterium vækker også bekymring i finanssektoren, der har et tilgodehavende på 317 mia. kr. hos de danske landmænd. Bankerne har hidtil haft en stærk tro på, at betydelige prisstigninger på korn ville understøtte landmændenes vaklende økonomi i andet halvår af 2009. Det skriver EPN i dag.

Det er den globale finanskrise, der får forbrugere verden over til at skære ned på forbruget af kød, og det betyder, at der skal anvendes mindre korn til foder. Samtidig har de faldende oliepriser trukket prisen på bioethanol med ned, hvilket har tvunget flere store amerikanske producenter i betalingsstandsning. Det betyder i sidste ende, at der anvendes mindre mængder majs til produktion af bioethanol end hidtil forudset.

- Alt sammen medfører det, at verdens kornlagre er begyndt at vokse hurtigere end hidtil ventet. Det betyder, at de forventede prisstigninger på korn bliver forsinket. Det er muligt, at priserne kan begynde at stige i løbet af 2010, men opturen vil først for alvor accelerere i 2011 og 2012, vurderer Palle Jakobsen, handelsrådgiver og indehaver af firmaet Agrocom.

Analysen fra det amerikanske landbrugsministerium, viser, at de globale kornlagre i dette høstår (2008/2009) vil vokse med 56 mio. tons til 327 mio. tons, hvilket dog stadig er på et relativt lavt niveau.

Kilde: EPN

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08