- Staten må betale, når der findes bakterier i fødevarer
Staten bør betale, hvis en fødevarevirksomhed må kassere fødevarer på grund af bakterieforurening til trods for, at virksomheden har overholdt alle forskrifter.
Det foreslår FødevareDanmark, der er paraplyorganisation for små og mellemstore virksomheder i fødevarebranchen.
Princippet vil svare helt til det, som allerede i dag gælder for husdyrsygdomme som fugleinfluenza. Her bestemmer Husdyrloven, at staten dækker omkostningerne, hvis en besætning skal aflives på grund af smitte.
- Hvis en virksomhed har fulgt alle regler og forskrifter, og dermed gjort alt hvad den kan for at undgå forurening, så må omkostningerne ved bakteriefund bæres af samfundet, siger FødevareDanmarks formand, slagtermester Leif Wilson Laustsen, i en pressemeddelelse.
Risikofyldt
Forslaget er FødevareDanmarks reaktion på, at myndighedernes ihærdige kontroller har gjort det stadig mere risikofyldt at drive fødevarevirksomhed. FødevareDanmarks formand henviser til, at de danske myndigheder de seneste to år eksempelvis har pålagt virksomheder at tilbagekalde fødevarer næsten tre gange så hyppigt som de britiske myndigheder.
I 2015 og 2016 har der ifølge FødevareDanmark været i alt 411 tilbagekaldelser, og i samme periode 151 tilfælde i Storbritannien, som har flere end 10 gange så mange indbyggere.
- Jeg tvivler på, at hygiejnen i danske fødevarevirksomheder skulle være væsentligt ringere end i britiske. Og jeg har heller ikke hørt om, at det britiske marked oversvømmes med mad, som er uegnet til at spise. Så noget tyder på, at de danske myndigheder ind imellem overdriver deres ildhu, siger Leif Wilson Laustsen, som henviser til, at det er de samme EU-regler, der gælder.
- Umuligt at gardere sig imod
Det grundlæggende problem er, at der er bakterier, herunder listeria, overalt, og med ny teknologi som dna-analyser er det blevet stadigt lettere at finde dem.
- Det betyder, at fødevareproducenterne reelt lever på myndighedernes nåde og barmhjertighed. Myndighederne kan til enhver tid tage ud på en hvilken som helst virksomhed og lede, til de finder eksempelvis en listeria. Det kan betyde døden for virksomheden, og det er umuligt for den at gardere sig imod, at det sker, siger FødevareDanmarks formand.
FødevareDanmark blev dannet i 2015 som et fælles talerør for Danske Slagtermestre, Ostehandlerforeningen for Danmark, Danmarks Fiskehandlere og SMV Fødevarer. FødevareDanmark har flere end 500 medlemmer med en samlet omsætning på cirka 10 milliarder kroner.