23948sdkhjf

Vin- og spiritusbranchen bakker op om Forebyggelseskommissionen

Ingen er mere interesseret i at forbygge alkoholmisbrug end alkoholbranchen selv. Det er konklusionen på Vin og Spiritus Organisationen Danmarks (VSOD) samlede reaktion på Forebyggelseskommissionens nye rapport. Brancheorganisationen bakker nemlig op om stort set alle kommissionens forslag.
VSOD anbefaler f.eks. selv i sin nyligt offentliggjorte holdningsrapport, at aldersgrænsen for køb af alkohol sættes op til 18 år. Alt, der kan udskyde unges alkoholdebut og sænke de unges indtag af alkohol generelt, er gode nyheder, for det er i ungdommen, kimen til misbrug plantes.

Derfor støtter VSOD også forslaget om en alkoholpolitik på alle uddannelsesinstitutioner, ligesom de bakker på om at reducere tilgængeligheden af alkohol på udskænkningssteder i boligkvarterer og nær uddannelsesinstitutioner.

Brancheorganisationen mener faktisk, at en forhøjet aldersgrænse skal følges op af yderligere tiltag. For det første er det vigtigt, at en sådan ny grænse bliver håndhævet mere aktivt – det er det i øvrigt også med den nuværende på 16 år – og for det andet skal den direkte indsats overfor de unge ledsages af oplysningskampagner rettet mod deres forældre.

Flere undersøgelser udført af bl.a. Sundhedsstyrelsen viser, at forældrenes holdning til alkohol har endog meget stor betydning for, hvor tidligt og hvor meget deres børn drikker – og i dag synes to ud af tre danske forældre ifølge Sundhedsstyrelsen, at det er i orden, at deres 15-årige børn drikker alkohol i hjemmet. Den holdning skal ændres.

Det eneste punkt i forebyggelsesrapporten, som VSOD ikke støtter, er opfordringen til et totalforbud mod alkoholreklamer i alle medier. Denne modstand skyldes både, at der ikke findes sikre undersøgelser, som bekræfter, at reklamer påvirker det samlede forbrug – eller at et reklameforbud får det til at falde – og at et sådant forbud vil hindre alkoholproducenternes naturlige konkurrence om markedsandele. Reklamer påvirker med andre ord kun, hvad folk drikker, ikke hvor meget. Kommissionen noterer faktisk selv, at forskningen på dette område er meget svag. Er det baggrund nok for et forbud? Det mener branchen ikke.

Kilde: VSOD

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078