Tirsdag dystede fire af Nordens dygtigste kokke heriblandt Michael Munch fra restaurant Noma i København for at uddele Linie Award-prisen 2009. Linie Award er en af Nordens mest prestigefulde konkurrencer for yngre kokke og arrangeres af den norske akvavitproducent Arcus i samarbejde med det Norske Kulinariske Akademi.
Michael Munch var i 2007 selv med som konkurrencedeltager, og vandt konkurrencen, der skulle blive startskuddet på hans imponerende karriere.
'Linie Award skal bidrage til at skabe stolthed over den nordiske mad- og drikkekultur. Dommerkomitéen har i år kåret Petter Beyer fra Jacobs Bar og Kjøkken i Bergen som årets vinder, fordi han udviste stor kreativitet i smagskombinationerne og på en tydelig måde forstår at demonstrere kvaliteten og mangfoldigheden i nordiske råvarer', forklarer formand for dommerkomitéen Halvor Heuch, som ud over at være Norges mest anerkendte akvavitekspert er chefdestillatør hos Arcus.
Kandidaterne skulle basere deres bidrag på nordiske fisk og/eller skaldyr, og mindst fem af komponenterne i retten skulle være baseret på nordiske ingredienser. Herudover var det et krav, at norske akvavitelskeres stolthed, Linie Akvavitten, skulle indgå som en ingrediens i retten eller som et naturligt tilbehør.
I år havde dommerkomitéen udvalgt finalisterne på forhånd. Finalisterne i Linie Award 2009 var således: Jeppe Graa Rasmussen fra restaurant Herman og deltager på det danske Kokkelandshold, Petter Beyer fra Jacobs Bar og Kjøkken i Bergen, Fredrik Andersson fra Hallsnäs Affärsklubb i Sverige og Akseli Herlevi fra Restaurant Strindberg i Finland.
Præmien er et stipendium på 25.000 norske kroner, Linie Award-trofæet samt en plads i dommerdomitéen i forbindelse med afviklingen af Linie Award 2010.
Topkokkenes menuerPorcherede helleflynder med enebærrøget bacon og sauce tilsmagt med blomme-eddike og ramsløgfrø
Kongekrabbe og kartoffelkage med tomat og dild
Akvavit-gravade helleflynder anrettet på glaserede æbler med peberrod og stegt rødbedegelé
Jeppe Graa Rasmussen - Danmark:Nordsølaks med fars af dansk hummer og hummergelé anrettet med puré af pastinak og hummerfyldt ravioli
Havtornskage med glaseret fennikel, pulveriseret spansk kørvelolie og skummende østerssauce
Akseli Herlevi - Finland:Birkekrydret aborre med røget kartoffelpuré og en let skum af trætjære. Serveret med råkostsalat
Bagt lyssej med røget sellericreme og grøntsager krydret med spidskommen. Serveret med en gele af blåmuslinger samt fennikelbouillon med smør
Om Linie Award 2009- Linie Award 2009 er en nordisk kokkekonkurrence, som arrangeres af den norske akvavitproducent Arcus i samarbejde med det Norske Kulinariske Akademi.
- Hensigten med konkurrencen er at øge interessen for Nordens eksotiske mad- og drikkekultur.
- Linie Award 2009 var det femte i rækken. Tidligere vindere er blandt andre Michael Munk fra Noma i København.