23948sdkhjf

Prisfald i dansk landbrug lige om hjørnet

Kornpriserne ligger på et underskudsgivende niveau for langt de fleste landmænd. Nu ser det ud til at udviklingen i både mælke- og svinepriser er for nedadgående.
Der er stor fare for at landbrugets underskud bliver langt større end hidtil ventet. Kornpriserne har længe ligget på et uhyrligt lavt niveau. Nu ser det ud til at priserne på mælk og svinekød følger trop.

Det står værst til hos mælkeproducenterne. Hos Arla frygter man et prisfald.
- Resten af 2009 bliver ualmindeligt hårdt for mejeribranchen. Der er en risiko for, at det vil afspejles i mælkeprisen til Arlas andelshavere. Vi skal være heldige, hvis mælkeprisen ikke rammes, skriver Arlas adm. direktør, Peder Tuborgh, i selskabets nyhedsbrev til andelshaverne.

Arla har allerede reduceret mælkeafregningen med 94 øre pr. liter, hvilket svarer til, at Arlas andelshavere mister 3,76 mia. kr. i indtjening om året.

Også hos svineproducenterne er der krise at spore. Den seneste tid har budt på bedre priser, men nu trues denne fremgang af store prisfald i USA, hvor priserne på få uger er faldet til det laveste niveau i syv år. Landbrugsøkonomer spår, at prisen på svinekød vil falde yderligere 30% inden årets udgang, hvilket skyldes vigende forbrug grundet finanskrisen samt svineinfluenzaen.

- Det vil naturligvis presse prisen, når amerikanske slagterier sælger meget store mængder til lave priser. Hvis prisen på fjerne eksportmarkeder forringes, vil EU-landenes eksport falde, hvilket kan trykke priserne i Europa. Udviklingen i USA har en negativ effekt på danske slagterier, men der er ikke tale om nogen katastrofe. Desuden vil det på længere sigt forbedre priserne, at den amerikanske svinebestand nu reduceres, påpeger Karsten Flemin, chefkonsulent fra danske slagteriers brancheorganisation, Landbrug & Fødevarer.

Kilde: Jyllandsposten

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109