- Når de er mindre, er smagen til gengæld kraftigere. Ud over at æblerne har mere smag, så er der også flere af dem i år. Alene for pærerne er der dobbelt så mange, siger Laurits Balle, formand for Gartneribruget Afsætningsudvalg for frugt og bær.
Vejret spiller en vigtig rolle for æblers og pærers udseende og smag. For frugterne bliver bedst, hvis de udsættes for både kulde og varme under modningen, forklarer Laurids Balle.
- Når vejret skiftevis er koldt og varmt, møder æbletræerne hele tiden modstand, fordi de skal bruge lang tid på modningen. Det resulterer i mindre æbler, som så til gengæld har mere aroma og bliver mere intensive i smagen.
Mariehøns hjælper tilSommerens landeplage, de mange små mariehøns, har været en stor hjælp for æble- og pæreavlerne. De har nemlig fortæret en del af de mange skadedyr, som går i frugterne.
- Og det er vi glade for, både fordi vi har undgået at sprøjte, men også fordi vi har fået nogle flotte, glatte æbler og pærer, der ikke er ødelagt af skadedyr, siger Laurits Balle.
Mariehønsene kommer på arbejde lidt endnu. Høsten strækker sig nemlig over 10 uger fra 12. august til starten af november.
Æblerne plukkes på forskellige tidspunkter i løbet af perioden august til november, hvor Discovery sorten er den første til at plukkes, og de røde Jonagold er de sidste. Sæsonmæssigt strækker æblerne sig fra august til april, og man taler derfor om de tre sæsoner, sommeræblerne, efterårsæblerne og vinteræblerne.
I år spår avlerne om en høst på 26 mio. kilo æbler og 7 mio. kilo pærer, hvilket svarer til henholdsvis 170 mio. stk. æbler og 40 mio. stk. pærer.

