23948sdkhjf

Fedtafgifter til høring i branchen

Både producenter og importører vil blive ramt af de nye afgifter på mættet fedt, hvilke ventes at træde i kraft medio 2010. Branchen har indtil torsdag mulighed for at indsende bemærkninger til regeringens lovforslag.
Pr. 1. marts i år indgik regeringen og Dansk Folkeparti en aftale om Forårspakke 2.0., hvori der stilles forslag til lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer. Dette udkast til forslag er udarbejdet på den baggrund at tilskynde danskerne til bedre kostvaner og dermed være medvirkende til at styrke befolkningens sundhed. Ifølge oplægget sker dette ved at reducere indtaget af mættet fedt, hvorfor det foreslås at lave afgifter på netop mættet fedt i ost, smør, margarine og vegetabilske spiseolier.

Anbefalinger fra Forebyggelseskommissionen
Forslaget er udarbejdet efter anbefalinger fra Forebyggelseskommissionen, en nedsat enhed af regeringen, der i april fremlagde en række anbefalinger til en styrket forebyggende indsats. Kommissionen anfører at:

- En afgift på mættet fedt i mejeriprodukter og vegetabilske stoffer på 20 kr. pr. kg. skønnes at reducere det samlede forbrug af mættet fedt med omkring 3 pct.

Afgiften er efterfølgende fastsat til 25 kr. pr. kg. mættet fedt og lovforslaget ventes at have en varig positiv provenumæssig virkning på omkring 1 mia. kr. årligt. Ikrafttrædelse ventes at ske medio 2010. Skatteminister Kristian Jensen tager den endelige beslutning herom.

De afgiftspligtige
Den afgiftspligtige er den producent, der fremstiller fødevaren eller den part, der modtager eller indfører varen fra udlandet. Der skal ikke betales afgift af fødevarer, der har karakter af et tilsætningsstof.

Hvis eller når loven træder i kraft skal virksomheder gennemgå sin lagerbeholdning og betale afgift i fald afgiften på lageret på det pågældende tidspunkt overstiger 100.000 kr. Afgiften gælder ikke fødevarer, der eksporteres.

For at undgå konkurrenceforvridning med fødevarer, der er fremstillet i udlandet foreslås en dækningsafgift på varer indeholdende mættet fedt, som indføres her i landet.

Producenter og importører
Af administrative hensyn lægger lovforslaget op til, at afgiften lægges i producent-/importørleddet frem for i detailleddet. Det betyder eksempelvis, at en bager ikke skal betale afgift af den mængde fedtstof han bruger i en kage. Den anvendte mættede fedt er allerede afgiftsberettiget af producenten eller importøren.

Producenter, der har en årlig bruttoomsætning på under 2 mio. kr. og som sælger sine varer direkte til forbrugeren, fratages afgiftspligten.

For producenter bør det være en nem opgave at kende til indholdet af mættet fedt i den færdige vare, mens det kan skabe vanskeligheder for importøren at fremskaffe de nødvendige oplysninger. Derfor er der i regeringens forslag lagt op til, at Skatterådet udarbejder en liste, der angiver gennemsnitsværdier for mættet fedt i ost, smør , margarine og vegetabilske olier.

Eventuelle bemærkninger til lovforslaget skal sendes ind senest torsdag d. 10. september til pafgft@skm.dk
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.261