23948sdkhjf

Italienske delikatesser bekymret for fedtafgift

Det mindre importfirma Eurosama frygter, at regeringens lovforslag om afgift på mættet fedt realiseres. Det vil koste alt for mange ressourcer på administrative byrder, lyder kritikken.
Hinnerup-virksomheden Eurosama importerer italienske delikatesser, som afsættes inden for den danske restaurationsbranche. Virksomheden beskæftiger i dag fem medarbejdere og Gabriella Santangelo, indkøbsassistent, frygter at de nye fedtafgifter vil få store konsekvenser for det lille firma - både hvad angår vareudvalg og de ekstra administrative byrder.

- Vi fører sjældent de samme varer hele året, men kører gerne tilbud på et mindre parti udvalgte specialiteter, hvis vi får en god pris fra en af vores italienske producenter. Men med de nye afgifter på mættet fedt vil dette give alt for meget administrativt arbejde i forhold til den mængde, vi får hjem, forklarer hun Food Supply.

Derfor frygter hun, at virksomhedens vareudbud kan blive begrænset af den nye ordning.

Vanskelige vilkår for en mindre importør
Som importør har man ifølge lovforslaget ansvaret for at indhente oplysninger om varernes indhold af mættet fedt, hvilket kan være en mere eller mindre umulig opgave. De to kollegaer og søstre Gabriella og Alessandra Santangelo ser allerede en masse arbejde foran sig med bunker af papirer på skrivebordet.

Lovforslaget lægger dog op til, at Skatterådet udarbejder en liste, der angiver gennemsnitsværdier for mættet fedt i ost, smør, margarine og vegetabilske olier.

- Men der er stadig tale om ekstra arbejde, vurderer Alessandra Santangelo og påpeger, at det er forbrugerne, der i sidste ende kommer til at betale prisen for de nye afgifter.

Ekstra kontrol med varebeholdning
Virksomhederne pålægges samtidig ekstra kontrol af varelageret, hvilket Gabriella Santangelo slet ikke kan se realiseret i praksis.

- Med de få ansatte vi er i dag, vil det simpelthen være en umulig opgave for os at gennemføre statusindberetninger løbende, lyder hendes bekymring.

- Efter min opfattelse handler lovforslaget mere om at skaffe ekstra penge i statskassen end om en egentlig bekymring for danskernes sundhed. De byrder, som regeringen og Dansk Folkeparti vil pålægge erhvervslivet, virker slet ikke gennentænkte, supplerer hun afsluttende.

De to medarbejdere har fulgt regeringens opfordring og sendt en kritisk bemærkning til lovforslaget. Et uddrag af mailen lyder således:

".......På langt sigt vil dette betyde, at mange kunder falder fra, og vores overlevelse vil være truet. Spørgsmålet er så hvor langt det årlige provenu på 1 mia. kr. vil række, hvis det medfører, at danskerne mister deres arbejde og kommer på overførselsindkomst? Vi har ikke nogle statistikker at gå ud fra, men vi er sikre på, at vi ikke er de eneste i brancen med disse tanker! Lovforslaget om indførelse af afgift på mættet fedt skyldes efter sigende, at man har interesse om at forbedre danskernes sundhed...MEN er det nu helt korrekt?? Såvidt man kan læse sig frem til, forventes det, at den nye afgift på mættet fedt vil medføre et fald i indtagelsen af mættet fedt på 3.000 ton over en 10-årig periode.. Man har dog tidligere konstateret, at produktudvikling har medvirket til, at der over en 5-årig periode er blevet fjernet 5.000 ton fedt fra de produkter, vi finder på markedet i dag...I forbindelse med dette og med fokus på danskernes sundhed, ville det være en meget bedre idé at arbejde videre på produktudviklingen i stedet for at kæmpe mod et erhverv, som er med til at holde samfundsøkonomien igang!!"

Der er deadline for indsendelse af kommentarer til lovforslaget i dag. Du kan sende dine bemærkninger til pafgft@skm.dk

Læs også Fedtafgifter til høring i branchen
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094