23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på Food Supply
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.

Mere antibiotikaresistens i bakterier fra importeret fjerkrækød

Bakterier i importeret fjerkrækød er væsentlig mere resistente over for antibiotika end tilsvarende bakterier i dansk produceret fjerkrækød, viser tal fra årets DANMAP-rapport for 2008.

Bakterier i importeret kød fra fjerkræ er generelt mere resistente over for antibiotika sammenlignet med bakterier fra dansk produceret fjerkrækød. Det gælder både kampylobacter, salmonella, enterokokker og e-coli i kyllingekød samt salmonella i kalkunkød.

I 2008 er der for en række antibiotika 3-11 gange mere resistens i bakterier fra det udenlandske kyllingekød end i det tilsvarende danske kød.

Importeret kalkunkød indeholder den højeste forekomst af resistens - 2-38 gange mere end i importeret kyllingekød. Alle testede salmonellaprøver fra importeret kalkunkød i 2008 er resistente over for antibiotikatyperne tetracykliner og sulfonamider foruden flere andre antibiotika. Der blev ikke taget prøver fra dansk kalkun, da der stort set ikke bliver slagtet kalkuner i Danmark.

Resistens over for kritisk vigtige antibiotika

Bakterierne i det importerede fjerkrækød er også mere resistente over for flere af de typer antibiotika, som WHO vurderer er kritisk vigtige til at behandle mennesker.

Der er for eksempel resistens i salmonella over for antibiotika af typen cefalosporiner i 4,2% af det importerede kyllingekød og i 6,9% af kalkunkødet. Der er også højere resistens over for fluorkinoloner i importeret kalkunkød end i alle andre kødtyper. Op mod en tredjedel af salmonellaprøverne fra importeret kalkunkød er resistente over for den type antibiotika. Der blev kun fundet salmonella i én prøve fra dansk kyllingekød.

For at imødegå resistensproblemet udfører Fødevarestyrelsen blandt andet stikprøvekontrol af både dansk og importeret kød, den såkaldte case-by-case kontrol. Derved bliver en del af de farligste partier såvel fjerkrækød som okse- og svinekød fjernet fra markedet. I 2008 blev 63 partier importeret fjerkrækød og 2 partier dansk fjerkrækød trukket tilbage fra markedet.

Høj resistens i rejserelaterede infektioner

Ligesom bakterier i udenlandsk kød er mere resistente end bakterier i meget dansk produceret kød, er forekomsten af resistens ligeledes højere i de kampylobacter- og salmonellainfektioner, patienter har fået på en rejse i udlandet end for infektioner pådraget i Danmark. For de fleste antibiotika er resistensforekomsten mere end dobbelt så høj hos bakterierne fra de rejserelaterede tilfælde.

- Danske forbrugere bliver i stigende grad udsat for resistente bakterier, fordi vi rejser mere, og fordi der bliver importeret flere kødprodukter fra udlandet. Med stigende import og rejseaktivitet er antibiotikaresistente bakterier i fødevarer blevet et problem, der kalder på internationale løsninger, siger seniorforsker Yvonne Agersø fra DTU Fødevareinstituttet.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

BREAKING
{{ article.headline }}
0.141|