Organisationen Bager- og Konditormestre i Danmark mener, at en afgift på 25 kr. pr. kg. mættet fedt, vil ramme den i forvejen trængte håndværksbagerbranche - uforholdsmæssigt hårdt, og forslaget kan komme til at betyde, at mange mindre håndværksbagerier må dreje nøglen om i nær fremtid.
Mange bagerprodukter rammesEn afgift på 25 kr. kan meget vel komme til at betyde en prisstigning på et par kroner for et stykke wienerbrød. Da der er 35 % mættet fedt i den rullemargarine, der bruges i de danske håndværksbagerier, vil det betyde en her og nu udgift på kr. 8,75 i indkøb på hvert kilo margarine, eller mere end det dobbelte af den nuværende råvarepris. Rullemargarine bruges i stort omfang i danske bagerier og kan ikke på nuværende tidspunkt erstattes med andre produkter.
- Forslaget kan altså ende med, at det verdensberømte danske wienerbrød helt forsvinder fra hylderne i det land, hvor ”Danish Pastry” blev opfundet. Tilsvarende ræsonnementer kan naturligvis anvendes på de fleste andre af bagernes produkter i denne kategori, siger administrerende direktør Carsten Wickmann, Bager- og Konditormestre i Danmark.
- Selvfølgelig skal bager- og konditorerhvervet også bidrage til at fremme bedre kostvaner og dermed styrke befolkningens sundhed, men vi mener, at afgiften vil ramme skævt og fjerne forretningsgrundlaget i de mindre håndværksbagerier, der i dag står for vigtige danske værdier, uddannelse af et stort antal lærlinge samt bidrager til udvikling og innovation af nye produkttyper inden disse bliver interessante for industrien, siger Carsten Wickmann.