23948sdkhjf

Nyt Danisco-enzym løser tilsmudsningsproblemer i mejeriindustrien

Et nyt enzym fra Danisco højner mejeriernes kapacitet med op til 15 procent på grund af kortere driftsstop.
Et almindeligt problem ved UHT-behandling af mælk, der medfører lange driftsstop og et stort forbrug af rengøringskemikalier, kan løses effektivt og naturligt med en ny unik enzymløsning fra Danisco.

FoodPro® Cleanline er udviklet til at løse problemet med tilsmudsning af udstyr til UHT-behandling. Mejerierne kan have fordel af længere intervaller mellem rengøringen og kan dermed øge kapaciteten med op til 15% på grund af kortere driftsstop.

Det reducerede forbrug af skrappe rengøringskemikalier og energi til selve rengøringsprocessen er helt i tråd med det fokus, der er på miljøet i dag. Derudover forbedres mælkens emulsionsstabilitet, og det frie kolesterol kan reduceres med op til 80%.

Patenteret teknologi
Tilsmudsning er en daglig udfordring for mejeriindustrien; den finder sted, når karamelliserede proteiner adskilles fra mælk og mælkebaserede produkter under varmebehandlingen og danner aflejringer på pladevarmevekslernes overflade. Det betyder, at der opstår et modtryk i systemet, som kun forsvinder ved at slukke varmebehandlingsenheden og rengøre den.

FoodPro® Cleanline er baseret på en teknologi, som Danisco har patent på, og løser problemet ved at modificere den phospholipase, der naturligt findes i mælk, og derved begrænses mælkeproteinernes evne til at sætte sig fast på varmeveksleren.

Lav og omkostningseffektiv dosering
Der kræves kun en lille dosering – 100 ml af enzymløsningen til 10.000 liter mælk – og det gør FoodPro® Cleanline meget omkostningseffektiv.

- Da rengøringskemikalier er meget dyre, tjener enzymløsningen sig ind alene, fordi den overflødiggør én rengøringscyklus om dagen, siger Aart Mateboer, Enzyme Business Unit Director, Danisco.

- Enzymer er naturens egne katalysatorer og er langt mere effektive end kemikalier, supplerer han.

Succesfuld test på mejerier
Test i kommerciel skala på flere mejerier har vist, at FoodPro® Cleanline virker. Det flydende produkt tilsættes mælken og kræver ingen ændringer af processen. Men hvad sker der med enzymerne i de færdige mejeriprodukter? Aart Mateboer forklarer:

- Når enzymet har gjort sit arbejde, deaktiveres det i pasteuriseringsprocessen. Derefter er det blot et protein blandt de øvrige mælkeproteiner.

Det årlige globale forbrug af UHT-behandlet mælk var 38 millioner ton i 2008, og forbruget vokser især i Kina.

Kilde: Danisco

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093