23948sdkhjf

Kritik: Forfejlet afgift på fedt

Håndværksrådet og organisationen Bager- og Konditormestre i Danmark spørger nu, om regeringens fedtafgift skal fremme sundheden eller om det blot er en måde at fylde den slunkne statskasse på?
I mandagens udgave af Berlingske Tidende sår tre fødevareeksperter (Tine Tholstrup, Lotte Lauritzen og Arne Astrup) tvivl om det sundhedsfremmende i regeringens fedtskat, der vil lægge en afgift på 25 kr. pr. kilo mættet fedt - undtagen i mælk, fløde og syrnede mælkeprodukter.

Dermed forsvinder regeringens hidtidige argument om, at fedtafgiften blot er sat i verden for at hjælpe danskerne til at vælge de sunde varer, når de køber ind. Altså en afgift til gavn for folkesundheden.

- Som både almindelig forbruger og producent af produkter med mættet fedt kan man ikke andet end at blive forvirret over politikernes udmeldinger i forbindelse med fedtafgiften. For hvor gennemarbejdet er forslaget egentlig, når tre af landets bedste eksperter ikke kan bakke op omkring det sundhedsfremmende i forslaget?, spørger formand for Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD), Hardy Christensen.

Truer håndværksbagere
Både BKD og Håndværksrådet har fra starten været modstander af afgiften, da den rammer meget skævt og belaster bager- og konditorbranchen meget hårdt. Derfor har man forsøgt at få politikerne til at ændre loven, så den var lige for alle.

- Dels er afgiften en alvorlig trussel mod de danske håndværksbageres eksistens. Men når afgiften samtidig risikerer at skade folkesundheden, er det på tide at lade det på flere måder problematiske forslag gå helt i glemmebogen, siger Håndværksrådets formand, Niels-Erik Lundvig.

Argumenter er gennemhullet
Men BKD's argumenter er blevet fejet til side med bemærkninger om, at fedtafgiften udelukkende handlede om folkesundhed.

- Nu er det så politikerne argumenter, der gennemhulles af eksperterne. For ifølge de tre eksperter så risikerer man, at fedtafgiften har den stik modsatte effekt, og i stedet vil gøre folkesundheden dårligere. Så med eksperternes udsagn i hånden, kan jeg kun opfordre politikerne til at tage forslaget af bordet, siger Hardy Christensen.

Han tvivler dog på, at det vil ske. For hvis forslaget forsvinder, så mangler der pludselig en stor bunke penge i statskassen.
- Forslaget om fedtafgiften er en del af skattepakke 2.0 fra foråret - ikke en sundhedsreform - og derfor har staten brug for de milliarder, afgiften vil indbringe. Jeg synes bare, at politikerne skylder os og befolkningen at fortælle, at der er tale om en måde tjene penge på - ikke en bekymring for folkesundheden, slutter Hardy Christensen.

Kilde: Håndværksrådet & Bager og Konditormestre i Danmark (BKD)

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125