23948sdkhjf

Ny metode til damptørring af frugt og grøntsager

Nye resultater fra et projekt på Teknologisk Institut viser, at danske råvareproducenter af frugt, grøntsager og urter kan styrke deres forretningsgrundlag ved at tørre produkterne i overhedet damp i vakuum.
Metoden har ikke tidligere været anvendt på frugt, grøntsager og urter, men efter et pilotprojekt på Teknologisk Institut har den vist sig at være yderst skånsom og mere energibesparende end traditionelle tørremetoder. Samtidig er metoden med til at skabe nye, spændende og sikre kvalitetsprodukter.

- Den nye måde at tørre frugt, grøntsager og urter på er mere skånsom, fordi produkttemperaturen er lav, og fordi produkterne ikke skal tørres i så lang tid som ved andre metoder. Derfor bevarer produkterne store mængder af de oprindelige smagsstoffer. Og fordi vandet koger ud af produkterne, får de en spændende porøs struktur, fortæller Ebbe Nørgaard, der er sektionsleder på Teknologisk Institut og leder af projektet, og han tilføjer:

- Eksempelvis smager et solbær af sol og sommer og er flot sortrødt efter en tur i tørreanlægget. Så en af de store fordele er, at vi opnår en potentiel øget fødevarekvalitet og samtidig til et lavt energiforbrug.

Målet med projektet er at designe et optimalt pilotanlæg og skabe et forretningsgrundlag for de involverede parter, der spænder fra udstyrsproducenter til rå- og færdigvareleverandører.

Tørring med ren vanddamp
De gode resultater fra Teknologisk Institut er baseret på tørring af eksempelvis solbær, gulrerødder, æbler oog dild i avancerede tørreanlæg med ren vanddamp. Dermed bliver produkterne ikke udsat for ilt og beskyttes således mod oxidation under tørringsprocessen. Luften er nemlig blevet fjernet med en vakuumpumpe. Derfor ender tørreatmosfæren med at blive til ren vanddamp, som kommer fra produkterne, der tørres. Og ved kontinuerligt at holde trykket nede under mætningstrykket og samtidig holde damptemperaturen over mætningstemperaturen, holdes processen i gang, og produkterne tørres, skriver Teknologisk Institut.

Wood Treatment Technology A/S (WTT) har udviklet tørreanlægget og forventer at udvikle deres forretning fra at levere tørrere til træindustrien til også at levere tørringsanlæg til andre brancher og segmenter.

Forprojektet er støttet af FødevareErhverv, og det gennemføres i et tæt samarbejde mellem råvare- og udstyrsleverandører, videninstitutioner samt potentielle kunder og grossister, som leverer til industri, catering og detailhandel. Fx deltager rå- og færdigvareleverandørerne Samsø Bær I/S, Urteriet Læsø samt Berrifine A/S.

Kilde: Teknologisk Institut

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094