Når danskere bliver syge efter at have været til julefrokost, er det norovirus, der er skyld i roskildesyge med opkast, feber og diarre. Sygdomskoordinator Morten Lisby ved Fødeavreregion Øst kan nu blankt afvise, at fremstillingen af maden har noget med sagen at gøre.
- Vi har efterforsket udbruddene grundigt med tilsyn og interview, spørgeskemaundersøgelser, undersøgelse af fødevarer og afføringsdiagnostik. Faktisk er vi nået frem til, at det i de fleste tilfælde har været spisegæsten selv, som har været smittekilden. Enten som syg eller rask udskiller har gæsten haft fingrene for langt nede i maden og forurenet buffetmaden med norovirus, så de næste 20-40 personer i køen, som har spist af samme mad, er blevet smittet med roskildesyge, udtaler han til Børsen i dag.
På den baggrund kan fødevarekontrollen frikende køkkenet for at bære skyld i sådanne sager.