23948sdkhjf

Pant for plastflasker hæves

Fra 15. oktober 2010 skal producenter og importører efterleve nye krav til pantmærkning, hvis det står til Miljøminister Troels Lund Poulsen.
Miljøministeren sender i denne uge et ændringsforslag til pantbekendtgørelsen i høring, så panten på plastemballager på under en liter hæves fra 1,00 kr. til 1,50 kr. Ændringen berører ikke plastemballager på 50 cl., hvor panten allerede er 1,50 kr.

Ved indførelse af pant på kildevand og vand med smag i 2008, kom der nye aktører med i pant- og retursystemet. Nogle af disse har valgt at deklarere et volumenindhold på for eksempel 51 cl. på plastemballager, som tidligere havde et deklareret indhold på 50 cl. Panten for de i øvrigt identiske plastflasker er derfor kun1,00 kr. frem for 1,50 kr.

Absurd og konkurrenceforvridende
- Det handler simpelthen om sund fornuft. Et pant- og retursystem, hvor den samme emballage kan udløse forskellig pant er absurd og kan forvirre forbrugerne. Samtidig skaber det ganske enkelt uens konkurrenceforhold, og kan svække tilliden til systemet. Det vil jeg nu ændre, siger miljøminister Troels Lund Poulsen (V), der håber, at den øgede pant på plastflasker under en liter også vil have en gavnlig effekt på returprocenterne og dermed for miljøet.

Ændringen af panten vil ikke få negativ betydning for forbrugerne. De plastflasker, som omfattes af ændringen, får et andet pantmærke. Det kan derfor let ses, hvilken pant der skal betales for flasken.

Efter den nye ændring vil pantsatserne være:
0-99 cl.: 1,50 kr.
over 99 cl.: 3,00 kr.

Producenter og importører skal overholde de nye krav til tilmelding, pantmærkning mv. senest fem måneder efter bekendtgørelsen træder i kraft.

Distributører, dagligvarebutikker, returmodtagere, mellemhandlere og øvrige erhvervsdrivende gives yderligere to måneder til at sælge ud af varelager med det gamle pantmærke. Hvis ændringen af bekendtgørelsen træder i kraft som foreslået, vil den nye pant være gældende fra 15. oktober 2010.

Kilde: Miljøministeriet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078