23948sdkhjf

Kødkontrol: Virksomhederne har oppet sig

Virksomhederne er blevet bedre til at deklarere det rigtige fedtindhold på pakker med hakket kød.
Det viser resultatet af Fødevarestyrelsens kontrol i en række supermarkeder og engros-virksomheder over hele landet.13 procent af pakkerne er dog fortsat deklareret forkert – og på de fleste er der angivet mere fedt, end kødet faktisk indeholder.

Kødet er ofte for magert!
Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol viser, at kødet oftere er for magert end for fedt i forhold til angivelserne på pakkerne. Således indeholdt 8 procent af prøverne mindre fedt end deklareret. Tilbage i 2006 indeholdt 13 procent af prøverne kød, der var mindre fedt end angivet.

Resultaterne viser, at fedtindholdet var for højt i fem procent af prøverne. Ved en tilsvarende undersøgelse i 2006 var fedtindholdet for højt i 11 procent af prøverne. Reglerne for deklarationer kræver, at fedtprocenten i kød skal være korrekt opført på pakken.

Flere deklarerer korrekt
- Tallene viser, at flere virksomheder deklarerer korrekt i forhold til for tre år siden. Det tyder på, at flere er blevet mere grundige i arbejdet med at ramme den rigtige fedtprocent, når de producerer hakket kød. Men det er ikke godt nok, at mere end hver tiende rammer ved siden af skiven. Det er sjusk, og det er for dårligt. Forbrugerne skal kunne stole på, hvad virksomheden skriver på pakkerne, siger Eva Kjer Hansen, der netop har lavet en bred aftale med folketingets partier om, at Fødevarestyrelsen fremover skal lave langt flere målrettede kontroller, bl.a. af fedtprocenter i kød.

Påbud eller bøde
Fødevarestyrelsen har i alt analyseret 209 prøver af typerne hakket oksekød, svinekød og hakket kalv/flæsk. 13 procent af prøverne var ikke deklareret korrekt. Fødevareregionerne følger nu op overfor de virksomheder, hvor der er konstateret overtrædelser, typisk med en indskærpelse fulgt op af kontrol, som virksomheden betaler. Hvis de konstaterer at virksomhederne ikke har rettet op, vil sanktionen blive et påbud eller en bøde.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111