Kraftig stigning i importen af frugt og grønt
Danskerne bliver ved med at spise flere grøntsager. Beklageligvis for de danske gartnerier, kommer stadig flere af grøntsagerne fra udlandet.
Chefkonsulent Klaus Jørgensen i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer peger dog samtidig på, at globaliseringen også øger forbruget af frugt og grøntsager:
- Internationaliseringen har med billig transport samt færre handelsbegrænsninger gjort det muligt at sælge alle slags grøntsager året rundt. Og det til trods for, at klimaet sætter begrænsninger for, hvilke danske grøntsager der sælges, siger Klaus Jørgensen til JP.
Udenlandsk blomkål på bordet
Statistikkerne viser, at det langt fra kun er danske grøntsager, som der spises flere af. Faktisk er der sket tæt ved en fordobling af importen til Danmark de seneste 10 år.
Blandt de iøjnefaldende eksempler er blomkål og broccoli, hvor importen er steget med 132 pct. fra 2000 til 2008, mens importen af agurker voksede med 91 pct. i samme periode og tomater havde en vækst på 86 pct.
Handelstallene viser, at importen af frugt og grønt i 2000 samlet udgjorde en værdi af 3,7 mia. kr. Otte år senere var tallet vokset til 7,5 mia. kr.
Kilde: Jyllands-Posten