23948sdkhjf

Slagteriarbejdere og svineproducenter er klar til konflikt

Hvis overenskomstforhandlingerne ikke løser sig, og der udbryder storstrejke, er svineproducenter klar til at køre slagtesvin til Tyskland.
Slagteriarbejderne på Danish Crown har hidtil kategorisk afvist at gå ned i løn.

Nu melder svineproducenterne sig imidlertid på banen og erklærer sig parate til at gå hele vejen for at tvinge lønnen på slagterierne ned. Om nødvendigt vil svineproducenterne køre de danske grise til Tyskland.

- Hvis det kommer til en storkonflikt, vil vi bakke fuldt og helt op om de danske slagterier. Fra dag et vil vi køre så mange grise ud af landet, som overhovedet muligt, så problemet med overfyldte stalde kan minimeres. Vi skal være klar til at tage den konflikt. Vi får næppe trimmet de danske slagteriers omkostningsniveau uden en strejke. Når den kommer, skal vi være klar til at gå hele vejen, fastslår Torben Poulsen, afgående formand i Landsforeningen Danske Svineproducenter overfor Jyllands-Posten.

Mistet konkurrencekraft
Landbrugserhvervets indtjening har de seneste år været faldende, mens gælden er vokset med 100 mio. kr. om dagen og nu har passeret 350 mia. kr. En væsentlig årsag til denne udvikling er, at de store danske slagteriselskaber har tabt konkurrencekraft, fordi de danske slagterilønninger er dobbelt så høje som de tyske.

Konsekvensen er, at de tyske slagterier kan betale en bedre pris for grisene.

På årsplan koster dette efterslæb de danske landmænd mere end 1 mia. kr. Landmændene har reageret ved at eksportere stadig flere levende grise til Tyskland, hvor priserne er bedre.

Danish Crown har foreløbig været tvunget til at lukke 10 fabrikker og fyre 3.000 i Danmark. Lukningerne koster nedskrivninger og forringer Danish Crowns konkurrenceevne yderligere. Det er denne dødsspiral svinebønder og slagterierne vil bryde ved at tvinge slagterilønningerne ned.

Lønnedgang afvises
Slagteriarbejdernes forhandlere har hidtil stået fast og afvist enhver tale om lønnedgang. På landets største slagteri, Danish Crown i Horsens, bakker tillidsmanden op om denne linje.

- Vi har sagt, vi var villige til at se på en nul-løsning. Det er aldrig før sket i danske slagteriers historie. Men lønnedgang siger vi nej til, siger tillidsmand Lars Mose til Jyllands-Posten.

Danish Crown har sat som mål, at lønudgifterne på de danske slagterier i år skal reduceres 600 mio. kr. Det vil medføre, at timelønnen skal reduceres 10-20 kr.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125