23948sdkhjf

Milliarddyk i supermarkeders salg af fødevarer

Dagligvarebranchen oplever stort fald i omsætning. Kun discount vinder frem, og det kan betyde flere butikslukninger.
Kunderne vil have billige varer, og det kan mærkes på købmændenes pengepung.

Samlet er omsætningen blandt supermarkeder, varehuse og mindre købmænd dalet med 2 pct. i 2009 på et dagligvaremarked, der omsætter for ca. 100 mia. kr.

- Danskerne køber væsentligt billigere end tidligere, når de handler dagligvarer, og det gælder lige fra mælk til rengøringsmidler, siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop Danmark til Jyllands-Posten.

Lavprisserier er sagen for tiden
Både Coop Danmark og SuperBest har oplevet en voldsom stigning i salget af deres lavprisserier.

- Salget af vores lavprisserie er steget med 30 pct. Kunderne ønsker billige basisvarer, siger Frank Sørensen, direktør for SuperBest til Jyllands-Posten.

Koncernen bag Føtex, Bilka og Netto har hidtil markedsført egne mærker under forskellige navne, men de fleste samles nu under den nye fællesbetegnelse ”budget” og vil blive solgt i Føtex og Bilka fra begyndelsen af februar.

Økologi holder skansen
De store dagligvarekoncerner oplever dog, at kunderne i nogen udstrækning fortsat er parat til at betale ekstra for kvalitet. Hos Coop Danmark holder salget af økologiske produkter skansen, selvom disse varer er dyrere.

Føtex og Bilka har et godt salg af kvalitetsserien Princip. Det er først og fremmest mærkevarerne, og produkterne i mellemklassen, som bliver valgt fra.

Nu vil der ske lukninger
Faldet i den samlede omsætning skyldes også, at priserne på en række produkter er faldet og at forbrugerne ikke smider så meget mad ud som tidligere.

Når det samlede forbrug skrumper, slås butikkerne mere indædt om kunderne. Prisen er i fokus, og konkurrencen vil føre til butikslukninger, forventer Danmarks Handelsstandsforeninger.

- Der er overkapacitet på dagligvaremarkedet, fordi der er kommet mange nye discountforretninger til. Stigende priser i 2007 og 2008 holdt mange butikker i live, men nu vil der ske lukninger, siger Bent Aarrebo Pedersen, formand for Danmarks Handelsstandsforeninger til Jyllands-Posten.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079