23948sdkhjf

Millioner af kroner til fødevarevirksomhederne i Midtjylland

Workshops, konferencer, pengepuljer og flere andre tiltag skal styrke virksomhederne og føre til udvikling af ”klog hverdagsmad.”
Workshops og konferencer, puljer med penge til at afprøve nye ideer, videnssamarbejde og ph.d.-forløb skal give et boost til fødevareindustrien.

Det er bare nogle af ingredienserne i Region Midtjyllands tilbud til fødevarebranchen, som regionsrådet i Region Midtjylland gav grønt lys for på sit møde onsdag.

Samtidig sagde de ja til at bevilge 33,75 mio. kroner i de kommende tre år.

Vil tilføre vitaminer
- Fødevarebranchen, som er en af vores erhvervsstyrkepositioner, står med nogle store udfordringer, som bestemt ikke er blevet nemmere at håndtere under det seneste års krise. Med denne indsats vil vi tilføre masser af nye vitaminer, der kan styrke virksomhederne, siger regionsrådsformand Bent Hansen.

Aktiviteterne i projektet har et budget på næsten 32 mio. kr. og dertil kommer en pulje på 36 mio. kr. til at skabe mere differentierede fødevarer.

Region Midtjylland støtter indsatsen med godt 30 mio. kr., og projektet forventes medfinansieret af EU, virksomheder og andre.

Innovationsmiljø for klog hverdagsmad
- Vi vil gøre det lettere for dem at løfte blikket fra de kortsigtede overlevelsesstrategier og arbejde for fremtiden. Der er både mange stærke virksomheder og organisationer - og mange gode idéer derude. Hvis vi kan få kvalificeret alle gode kræfter og omsætte dem i forretning, kan vi virkelig gøre Region Midtjylland til et internationalt førende innovationsmiljø for klog hverdagsmad, siger Bent Hansen.

Lars Visbech Sørensen er formand for det nyudpegede konsortium.

- Vi vil skabe et miljø, hvor nye idéer og måder at gøre tingene på trives, og hvor det at tænke innovation er en selvfølge og ikke noget, der kommer i sidste række, når den almindelige drift er klaret, eller som er afhængigt af opgangstider, siger han og fortsætter:

- Innovation på fødevareområdet skal være en praksis i hverdagen.

Konsortiet
Parterne bag konsortiet med ansvar for indsatsen består af Agro Business Park, AgroTech, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (Aarhus Universitet), MAPP-centeret (Aarhus Universitet), Teknologisk Institut og Videncenter for Fødevareudvikling (VIFU).

Det nye konsortium ønsker et bredt samarbejde med virksomheder og organisationer.

Fakta om fødevarebranchen i Midtjylland:
• 14.386 fødevarevirksomheder (primærerhverv, fremstilling, støtteerhverv og service) (2007 tal)
• 54.971 fuldtidsansatte (2007 tal)
• I perioden 2000-2007
o faldt antallet af virksomheder med 23%
o faldt antallet af fuldtidsansatte med 17,7%
o steg omsætningen med 19%
Kilde: Danmarks Statistik.

Hele landet:
• 51.089 fødevarevirksomheder (2007 tal)
• 180.669 fuldtidsansatte (2007 tal)
• I perioden 2008-2009 er såvel omsætning som eksport faldet med 9,2 pct.
• Danske fødevarevirksomheder oplever markant forringede afsætningsmuligheder.
• Presset kommer bl.a. fra konjunkturnedgangen, faldende priser og ugunstige valutakurser. Dertil kommer ændrede forbrugsmønstre, der får forbrugerne til at spare på fødevarebudgettet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094