23948sdkhjf

Coop er i gang med energirigtigt byggeri

Supermarkedskæden kommer i det lange løb til at spare penge på nyt anlæg til pakning og forædling af kød i Hasselager ved Århus.
Det er den britiske kødvirksomhed Hilton Food Group, som skal drive anlægget, hvor energirigtig håndtering af kødet vil give store energi- og pengebesparelser.

Det oprindelige projekts tekniske installationers og bygningens isoleringsevne er blevet nøje gennemgået og rettet til.

Der skal pakkes fersk kød på fabrikken, og det kan gøres på en mere energi-rigtig måde end først planlagt.

Udnytter overskudsvarmen
Det er fjernvarmeselskabet i Århus; AffaldVarmes energirådgivere, der har fundet besparelserne.

Ved at isolere bygningerne bedre end bygningsreglementet kræver, udnyttes overskudsvarmen fra køleanlægget på en mere energivenlig måde samt ved at installere et mere energieffektivt ventilationsanlæg end det oprindeligt foreslåede, er der store besparelser at hente – til gavn for såvel miljø som økonomi.

- Det er et eksempel på, hvordan kommune og erhvervsliv kan finde frem til løsninger i fællesskab, der er til gavn for såvel miljøet som for pengepungen, siger rådmanden for Teknik og Miljø, Laura Hay og tilføjer:

- Og det er helt nødvendigt med engagement fra private, hvis vi som bysamfund skal leve op til byrådets målsætning om CO2-neutralitet. Det samme gælder for det nationale mål om grøn innovation og ønske om, at Danmark skal være blandt verdens 3. mest energieffektive nationer i 2020.

Reduktion på 1,3 mio tons CO2
- COOP har en vision om at være Danmarks mest ansvarlige dagligvarevirksomhed. I den forbindelse har vi udarbejdet en samlet plan – ”1-4-40” – og her har vi opstillet 10 handlinger inden for klima, som vi vil gennemføre over en 3-årig periode, siger forbrugerpolitisk direktør Mogens Werge, COOP og tilføjer:

- De to første af de 10 klimahandlinger er, at vi vil kortlægge og reducere vores driftsmæssige carbon footprint med 12 procent og vores energiforbrug med 10 procent i butikkerne og bagland. Selv om det er vores gode samarbejdspartner Hilton Food Group, der skal drive fabrikken i Hasselager, er dette et godt eksempel på, hvordan vi arbejder med ansvarlighed i praksis.

I det aktuelle nybyggeri har man sikret det mindst mulige energiforbrug og reduceret CO2-udledningen med 1,3 millioner tons om året.

Det svarer til udledningen fra 250 parcelhuse, og det sænker fabrikkens elforbrug med 35 procent, og varmeforbruget med 65 procent.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109