23948sdkhjf

Store vækstpotentialer i sundhedsfremmende fødevarer

Klumme: Marked for sundhedsfremmende fødevarer vil vokse markant. Danske producenter har unikke forudsætninger for at tage del i væksten. Er rammerne tilstede for succes?
Klumme af branchedirektør Ole Linnet Juul, DI Fødevarer

Der forventes i de kommende år en markant stigende efterspørgsel efter sundhedsfremmende fødevarer på globalt plan.

Frem mod 2013 skønner Business Insigths, at markedet for sundhedsfremmende fødevarer vokser med fem pct. årligt i Europa og med seks pct. årligt i USA.

Også i Asien forventes der en markant markedsvækst, så det samlede globale marked for sundhedsfremmende fødevarer forventes at vokse til mindst 95 mia. USD i 2013.

Markedet for sundhedsfremmende fødevarer vokser to til tre gange så hurtigt som det samlede marked for føde- og drikkevarer. Selv under den markante økonomiske opbremsning er markedet for sundhedsfremmende fødevarer vokset, hvilket understreger, at der er tale om et globale vækstmarked.

En global dansk styrkeposition
De danske ingrediensvirksomheder spiller en markant rolle i dette nye vækstmarked. I Danmark har vi en klynge af virksomheder inden for produktion af ingredienser, enzymer og kulturer m.v., som er førende globale spillere på deres respektive markeder.

Den videntunge danske ingrediensbranche er om noget en markant dansk styrkeposition, som vi skal værne om, hvis vi skal skabe den vækst, vi har så stort behov for fremadrettet i Danmark.

I Danmark har vi også opbygget betydelige forskningsmæssige kompetencer inden for det bioteknologiske forskningsområde, hvor dansk forskning – hvad enten det foregår på universiteterne eller på virksomhederne – har internationalt format.

Det kan derfor forekomme paradoksalt, at det danske marked for sundhedsfremmede fødevarer er nærmest ikke eksisterende.

Danske forbrugere har traditionelt været skeptiske overfor sundhedsfremmende fødevarer, mens forbrugerne i både Sverige og Tyskland har taget godt i mod disse produkter. Hertil kommer, at den politiske debat i Danmark har været præget af skepsis og skræmmebilleder, hvilket har hæmmet udviklingen af de rammevilkår, som skal understøtte produktionen af sundhedsfremmende fødevarer herhjemme.

Behov for mere offensiv regulering
Og der er grund til at råbe vagt i gevær.

Den økonomiske krise har skærpet kravene til danske fødevare- og ingrediensproducenter. Mange virksomheder overvejer nøje, hvor de kommende års investeringer skal placeres.

Det gælder også placeringen af forsknings- og udviklingscentre. Der er en stigende konkurrence på rammevilkår og produktionsbetingelser for at drive virksomhed.

Det vil være ærgerligt for Danmark, hvis vi ikke udnytter de forretningsmuligheder, der ligger i fødevareingredienser og sundhedsfremmende fødevarer.

Vi står stærkt, og det skal vi forstå at udnytte. Vi skal have fokus på de basale rammevilkår og konkurrencekraft, og vi skal tage udgangspunkt i vækstperspektiverne, når vi taler om berigelse og anprisninger af fødevarer.

Vi skal med andre ord være bedre til at tænke i offensiv regulering, hvis vi skal høste gevinsterne på dette område.

Og lad os gå i gang med det samme!

Kilde: Klumme af branchedirektør Ole Linnet Juul, DI Fødevarer

Læs mere om: DI
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189