23948sdkhjf

BioMar har problemer i Norge

Både omsætning og resultat før skat er faldet i 1. kvartal. Lave vandtemperaturer og sløv start i Norge har haft indvirkning på forretningen.
Lave vandtemperaturer på den nordlige halvkugle betyder, at årets første kvartal altid er lavsæson for BioMar.

Firmaet er verdens tredjestørste producent af foder til industrialiseret fiskeopdræt.

Producenten realiserede i 1. kvartal 2010 en nettoomsætning på 789,0 mio. kr. mod 863,0 mio. kr. i 1. kvartal 2009.

De gennemsnitlige salgspriser er højere i 2010, primært som følge af en højere andel ”value-added” produkter og en ændret geografisk salgsfordeling. Faldet i volumen er derfor mere udpræget end i omsætningen.

Tilbagegangen kan derfor udelukkende henføres til en meget svag start på det vigtige norske marked.

Flere problemer i Norge
Den svage start i Norge er en kombination af en række faktorer, herunder lavere foderforbrug som følge af usædvanligt lave vandtemperaturer i det sydlige Norge, hvor BioMar har en relativ stor markedsandel, et ændret aftræksmønster hos nogle større kunder samt nogle midlertidige produktionsproblemer på den sydlige af de to norske fabrikker.

Salget i Continental Europe var som forventet på niveau med 2009. Derimod var det en positiv overraskelse, at salget i Chile blev højere end i 1. kvartal 2009.

De lavere mængder i Norge afspejler sig i EBIT, der i 1. kvartal 2010 udviste et underskud på 47,0 mio. kr. mod et underskud på 29,0 mio. kr. i 1. kvartal 2009.

En betydelig højere bruttofortjeneste, bl.a. grundet en favorabel geografisk salgsfordeling, kompenserede delvist for den manglende tonnage.

Lavere resultat
BioMar opnåede derved et resultat før skat i 1. kvartal 2010 tæt på året før, nemlig et underskud på 54,2 mio. kr. i 2010 mod 50,3 mio. kr. i 1. kvartal 2009.

Situationen i Norge er ikke tilfredsstillende nu og her, men BioMar anser fortsat Norge som et væsentligt vækstmarked.

I Chile er situationen i klar bedring med spirende optimisme, bl.a. som følge af lav dødelighed i de i øvrigt beskedne bestande af atlantiske laks, som bliver opdrættet i øjeblikket og som følge af, at den planlagte lovgivning med regulering af fiskeopdræt nu endelig er gennemført.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078