23948sdkhjf

Nordisk Råd ønsker fælles pantsystem

Der bør indføres en fælles nordisk flaskepant, mener Nordisk Råd, som er imod tosidige aftaler som i Danmark og Tyskland. Men der er ikke opbakning til et fælles pantsystem.
Der findes i dag over 1 mia. dåser aluminiumsdåser i Norden som ikke er omfattet af pantsystemet, fordi de er købt i et naboland.

En ny rapport, udarbejdet af Jan Rehnberg, konsulent og tidligere direktør for Returpack Svenska konkluderer, at der ikke er opbakning til et fælles nordisk pantsystem.

Nordisk Råds Miljø- og naturressourceudvalg er stærkt utilfredse med denne konklusion:

- Vi kan ikke acceptere at folk bare smider deres dåser i naturen, så der skal findes løsning på dette store problem af hensyn til miljøet og forbrugerne siger Ann-Kristine Johansson, Formand for Nordisk Råds Miljø- og naturressourceudvalg og medlem af Riksdagen for Socialdemokraterne i Sverige.

Individuelle bilaterale aftaler
Det nordiske Grænsehindringsforum havde bedt Rehnberg undersøge mulighederne for at etablere et fælles nordisk pantsystem.

Rehnberg foreslår i stedet at der indgås individuelle bilaterale aftaler land for land for eksempel mellem Danmark og Tyskland, da en stor del af emballagen kommer fra nabolandene.

- Emballage er et grænseoverskridende problem ligesom CO2 forurening, og derfor skal vi finde en løsning på tværs af alle de nordiske lande, siger Ann-Kristine Johansson, der nu vil lægge yderligere pres på de nordiske regeringer, så de kan udarbejde en brugbar model for et fælles pantsystem.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078