23948sdkhjf

BioMar øger forventninger med halv milliard

Der har været problemer med det norske marked i 1. kvartal. Men bedre tider i Norge og Chile betyder, at foderproducenten hæver forventninger til hele året.
BioMar realiserede i 1. halvår 2010 en nettoomsætning på 1.978,0 mio. kr. mod 2.022,3 mio. kr. i 1. halvår 2009.

De gennemsnitlige salgspriser i danske kroner har været højere i 1. halvår 2010 end i samme periode året før som følge af højere råvarepriser, højere valutakurser og en højere andel af ”value‐added” produkter.

Faldet i volumen er derfor større end faldet i omsætningen.

Tilbagegang skyldes Norge
Tilbagegangen kan udelukkende henføres til det vigtige norske marked. Den svage afsætning her skyldes en række faktorer, herunder et lavere foderforbrug som følge af usædvanligt lave temperaturer i det sydlige Norge i årets første del, et ændret aftræksmønster hos nogle større kunder og nogle midlertidige produktionsproblemer på den sydlige af de to norske fabrikker.

De midlertidige produktionsproblemer blev løst i starten af 2. kvartal 2010, men eftervirkningerne herfra har alligevel påvirket også den resterende del af kvartalet.

Det lavere volumen i Norge afspejler sig i resultat af primær drift (EBIT), der i 1. halvår 2010 udviste et underskud på 30,3 mio. kr. mod et overskud på 2,9 mio. kr. i 1. halvår 2009.

Forventer god vækst fremover
I 1. halvår 2010 har BioMar primært haft fokus på at adressere den utilfredsstillende situation i Norge. De midlertidige produktionsproblemer er som nævnt nu løst, og samtidig er der indgået en række årskontrakter i løbet af 2. kvartal såvel med eksisterende som med nye kunder.

Dermed er der skabt et stærkt grundlag for, at situationen i 2. halvår 2010 kan blive væsentligt forbedret i forhold til 1. halvår. Ses der på det norske marked som helhed, forventes der fortsat god vækst både i år og i de kommende år.

Chile i klar forbedring
En højere bruttofortjeneste, primært grundet en favorabel geografisk salgsfordeling, men også grundet lokale forbedringer i Continental Europe og Chile, bidrog med en væsentlig, men ikke tilstrækkelig kompensation for det manglende volumen.

I Chile er situationen i klar bedring med en fremherskende optimisme. De store problemer, der har været med sygdom i opdrættet af atlantiske laks, virker nu til at være under kontrol, bl.a. udtrykt ved lav dødelighed i de i øvrigt beskedne bestande af atlantiske laks, som bliver opdrættet i øjeblikket.

Det synes derfor stadig mere sikkert, at markedet i Chile vil udvikle sig positivt, og der er indikationer på, at udviklingen måske kunne gå hurtigere end tidligere forventet. Det skyldes bl.a., at adgangen til kapital, som er afgørende for genopbygningen af fiskebestandene, måske lettes, idet nye investorer nu for alvor synes interesseret i sektoren. Det ændrer dog ikke på det forhold, at den chilenske opdrætsindustri generelt er belastet af en stor gældsbyrde.

Øges med halv milliard
På baggrund af den forventede udvikling samt højere valutakurser og råvarepriser øges forventningerne til omsætningen for hele året til ca. 5,5 mia. kr. mod tidligere forventet ca. 5 mia. kr.

Forventningerne til årets EBIT fastholdes, men intervallet indsnævres til et EBIT på 175‐190 mio. kr. mod tidligere 175‐200 mio. kr. grundet årets svage start i Norge.

BioMar er verdens tredjestørste producent af kvalitetsfoder til industrialiseret fiskeopdræt. Virksomhedens aktiviteter er geografisk opdelt i tre regioner: North Sea (Norge og UK), Americas (Chile) og Continental Europe. BioMar ejer endvidere 50,9% af den norske opdrætsvirksomhed Sjøtroll Havbruk.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078