23948sdkhjf

Ulovligt fiskeri afsløret

For femte gang indenfor et år konstaterede Fiskeridirektoratet sidste mandag et dansk fiskefartøj under udøvelse af ulovligt fiskeri i et område af Kattegat. Greenpeace har også beviser for fiskeri i det fredede torskeområde.
Der er permanent forbud mod fiskeri i det område, hvor fartøjet blev kontrolleret. Siden begyndelsen af sidste år har det været helt forbudt at fiske i det område, hvor torsken formodes at gyde.

Siden efteråret 2009 har Fiskeridirektoratet opprioriteret kontrollen i området, efter at både danske og svenske myndigheder havde konstateret overtrædelser.

Da langt størstedelen af området er beliggende i svensk farvand, overvåger også den svenske kystvagt området med både fly og skibe, og har konstateret, at et antal fartøjer har fisket ulovligt i forbudsområdet.

Stærkt beklageligt
- De få ødelægger det for de mange og det er stærkt beklageligt. Det er i alles interesse at beskytte torsken i Kattegat, så vi også i årene fremover kan fiske torsk. Vi vil i Fiskeridirektoratet overveje anvendelse af yderligere sanktioner, hvis forbuddet ikke fremover respekteres, siger Anders Munk Jensen, direktør i Fiskeridirektoratet.

Fem piratfiskere
Ved hjælp af sporingsudstyr har Greenpeace fulgt fem piratfiskere på tur efter tur i Danmarks eneste fredede torskeområde og filmoptagelser viser yderligere en række fiskefartøjer med trawlene ude.

- Det er fuldstændigt skandaløst med så omfattende piratfiskeri. Kattegattorsken er en af Europas mest pressede fiskebestande, og det eneste politikerne har gjort er at give torsken dette ene, lille åndehul – og så fisker fiskerne bare videre, som om intet var hændt. Jeg er oprørt og rystet over den mangel på hensyn til havets dyr, som disse fiskere fra Gilleleje udviser, siger Hanne Lyng Winter, havbiolog i Greenpeace.

Otte trawlere i arbejde
Greenpeace har sporet fiskerne siden marts og udover de fem kuttere, Greenpeace har monteret sporingsudstyr på, har yderligere en del fiskere trawlet i det lukkede område.
Under dække som lystsejler filmede Greenpeace i juni i det lukkede område og så ved den lejlighed otte trawlere i arbejde.

- Det her handler tydeligvis ikke om nogle enkelte brodne kar; Piratfiskeriet foregår ofte og helt systematisk. Når Gillelejefiskerne, som vi har dokumenteret, sejler ind og trawler gennem det eneste beskyttede område, vi har for torsk i Danmark, er det meget ødelæggende for hele bestanden. Denne gruppe af Gillelejefiskere saver den gren over, de selv og deres kolleger sidder på og ødelægger livet i havet, siger Hanne Lyng Winter.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062