23948sdkhjf

Forbrugerne køber lidt mere mad

Nye tal fra Danmarks Statistik viser en lille stigning i detailsalget. Men man skal være varsom med at tolke på tallene, mener Dansk Erhverv.
Der var i juli en stigning på 0,3 pct. i detailsalgets mængdeindeks, når der korrigeres for sæsonudsving.

Efter fire måneder i træk med større udsving var der tale om en ganske beskeden samlet udvikling.

Indekset for fødevarer og andre dagligvarer steg 1,1 pct.

- Det ser ud til, at forbrugerne fortsat er tilbageholdende med at bruge penge. Til trods for at de føler sig bedre tilpas i forhold til deres egen økonomiske situation, har det endnu ikke givet udslag i en mærkbart forbedret detailomsætning, siger økonom i Dansk Erhverv, Bo Sandberg.

Lavere juli-salg
Udviklingen i detailhandlen kan også vurderes ved at se på de ikke-sæsonkorrigerede tal og sammenligne med samme måned året før. Detailhandlen faldt i juli med 1,8 pct. i forhold til samme måned sidste år. Salget af fødevarer og andre dagligvarer steg 0,2 pct., viser tal fra Danmarks Statistik.

- Man skal dog være varsom med at tolke for meget på detailomsætningen, da den ikke tegner det fulde billede af forbruget og langt fra er nogen perfekt indikator. Privatforbruget er fortsat den mest usikre bestanddel af økonomien, og det har svært ved for alvor at komme i gang, siger Bo Sandberg.

Laveste juli omsætning siden 2004
Juli måneds indeksværdi på 98,4 var den laveste i en juli måned siden 2004. Salget i juli måned har været nedadgående siden 2007 og tilbagegangen kan genfindes i mange brancher – ikke mindst inden for handel med andre forbrugsvarer.

Da der i både maj og juni var tale om fremgang i forhold til samme måned året før, kan den samlede nedgang i juli muligvis være udtryk for en ændring i forhold til tidligere års sæsonmønstre, herunder placering af sommerudsalg.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.071