I juni indsendte Arla Foods en formel ansøgning til Fødevarestyrelsen om dispensation til at producere en fast, gul ost af upasteuriseret mælk på Tistrup Mejeri ved Skive.
Det skriver bladet Mejeri ifølge Fyens Stiftstidende.
Og mens Arla venter på svar, melder flere danske mejerier sig nu på banen: Det er Sønderhaven Gårdmejeri, Knuthenlund Gods og Osted Mejeri. De arbejder alle med konkrete planer om at starte produktion af råmælksost.
Dertil overvejer yderligere fem mejerier en produktion på længere sigt. Det er Them Andelsmejeri, Naturmælk, Ingstrup Mejeri, Thise Mejeri og Tebstrup Gedeosteri.
Kokken Claus Meyer siger, at han har talt med Arla om råmælksoste de seneste fem-seks år.
- En produktion af danske råmælksoste vil medføre større mangfoldighed og større skønhedshøjde i den danske mejerisektor. Samtidig vil prisdannelsen trække flere aktører til, så vi kommer til at opleve nye spændende måder at fremstille ost på, siger Claus Meyer til Fyens Stiftstidende.
Han er overbevist om, at der på trods af de økonomisk stramme tider nok skal være et marked for den type specialoste.