23948sdkhjf

Dansk-brasiliansk spisning ved VM og OL

AAU er 14.-15. oktober vært for GreenMegaFood, der sætter fokus på de sundhedsmæssige og klimamæssige konsekvenser af bespisning af mange mennesker i offentlige rum.
GreenMegaFood er et forskernetværk mellem danske, kinesiske og brasilianske forskere og beslutningstagere.

Samarbejdet skal sætte fokus på de sundhedsmæssige og de klimamæssige konsekvenser af bespisning af mange mennesker i offentlige rum fx ved store sportsbegivenheder, topmøder mm.

Sundere og grønnere
Workshoppen, der har 30 deltagere, vil synliggøre Danmarks mulighed for at blive førende i international sammenhæng, når bespisning uden i det offentlige rum skal gøres sundere og grønnere.

- Brasilien er vært for en række store begivenheder – VM, Rio+20 og OL - og de er interesserede i at udnytte det store forandringspotentiale, disse begivenheder giver mulighed for, herunder i forbindelse med bespisning af de mange deltagere. Workshoppen er startskuddet til et større forskningssamarbejde mellem Danmark, Kina og Brasilien, siger professor Bent Egberg Mikkelsen fra AAU.

Politiske beslutningstagere
I workshoppen deltager kompetente forskere samt politiske beslutningstagere fra Kina, Brasilien og Danmark, som vil dele erfaringer, teknologier mv. vedrørende fremme af sundhed og bæredygtig bespisning i det offentlige rum.

Før workshoppen starter, er deltagerne på ekskursioner til bl.a. Aalborg Hospital, Aurion Bageri og Mølle i Nordjylland, Børnehaven Drivhuset i Vanløse samt Aarstidernes skolehave på Krogerupgaard. Alle eksempler på institutioner med fokus på sundere og mere bæredygtig bespisning.

Betydning for helbred, miljø og klima
Fødevareminister Henrik Høegh, der fredag d. 15. oktober afslutter GreenMegaFood-workshoppen, udtaler:

- Fødevareproduktion har betydning for både vores helbred, miljø og klima, fordi fødevarerne skal produceres i store mængder, transporteres over måske lange afstande, tilberedes og indtages. Danske forskere er på forkant på området og derfor interessante samarbejdspartnere for store fødevareproducerende lande som Brasilien og Kina. Jeg er overbevist om, at det netværk og det forskningssamarbejde, som denne workshop er starten på, vil alle parter få stor glæde af.

Reduktion af spild i fødevarekæden
Bæredygtig bespisning i offentlige rum omfatter: reduktion af klimabelastning, mere økologisk produktion, reduktion af spild i fødevarekæden fra jord til bord, færre animalske fødevarer (jf. klimabelastning), og lokale strategier for handel medfødevarer.

- Vi vil i nogle sammenhænge overføre kompetence fra Danmark til Brasilien og Kina, og i andre sammenhænge overføre erfaring fra Kina til Brasilien, som fx Kinas erfaringer med økologiske fødevarer ved OL i 2008, siger professor Bent Egberg Mikkelsen fra AAU.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078