23948sdkhjf

Svindel med fødevarer er kommet for at blive - og Danmark bliver også ramt

Klumme: Se lige på realiteterne, skriver konsulent Lars Krusell fra Teknologisk Institut.
For et par uger siden blev en dansk forretningsmand i London idømt tre års fængsel for svindel med hestekød i forbindelse med den store sag fra 2013.

Ugen inden blev én af de sigtede, en hollænder fra samme sag, anholdt af Interpol, fordi han i årene efter afsløringen er fortsat med at handle med kød fra heste, og ommærke det til oksekød.

Helt skruppelløst har de efter det påståede, i forbindelse med uautoriseret slagtning, bortskåret id-chips fra heste, der ikke er egnede til konsum, og bragt kødet i omsætning som oksekød via mellemhandlere i Belgien. Store pengebeløb og flere luksusbiler blev beslaglagt ved aktionen og 66 personer tilbageholdt. Grådighed er drivkraften bag svindel!

Vi danskere tænker ofte; korruption og snyd - det sker ikke her! Men se lige på realiteterne. Og her tænker jeg ikke på Skat og landbrugspolitik.

Der har været flere domme de seneste år for svindel med fødevarer, særligt slik og sodavand, men også kyllingekød har været involveret i snyd med blandt andet afgifter, moms og skat i Danmark. Desuden er der også afsløret fusk med honning, vin og olivenolie herhjemme.

Selv om vi har et fødevarekontrolsystem vi kan bryste os af i sammenligning med mange andre lande, er Danmark ikke et helle mod svindel med fødevarer.

Meget kan gøres
Hvordan skal man gardere sig mod sådan planlagt snyd og grådig omgåelse af reglerne?

Indrømmet, det er svært og aldrig 100 procent sikkert, men meget kan gøres, for at det ikke er dig og din virksomhed, der bliver snydt.

Kravet til de certificerede virksomheder hedder sårbarhedsanalyse. Og det smitter i øvrigt ofte af på deres underleverandører, der stilles overfor samme krav, uden selv at være certificeret. Analysen af, hvor sårbar forsyningskæden og virksomhedens produktion af fødevarer er, kan være ret uoverskuelig, med mange leverandører og varenumre.

Det kan gøres relativt enkelt ved at bruge en systematisk og repetérbar fremgangsmåde, for eksempel det gratis net-værktøj fra SSAFE.

Teknologisk Institut holder de næste to kurser i sårbarhedsanalyse 20. september i Taastrup og 25.september i Aarhus. Læs mere og tilmeld dig her: Fødevaresvindel
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081