23948sdkhjf

Få slagtninger tryner eksport af svin

Men der er lys forude, mener Landbrug & Fødevarer

2016 var et godt år for den danske slagteribranche, som oplevede et ekstraordinært godt salg af svinekød til Kina i første halvdel af 2016.

De takter er ikke fortsat ind i 2017, hvor den samlede eksport af svinekød i årets første fem måneder faldt med lige knap fire procent i forhold til de første fem måneder i 2016. Men det skyldes i høj grad, at der slagtes færre slagtesvin herhjemme - og ikke at de danske slagterier taber konkurrenceevne i forhold til de udenlandske konkurrenter, lyder det fra branchen selv.

For selvom der eksporteres mindre mængder i 2017, får slagterierne en bedre pris for deres kød.

- Mængdemæssigt er vi i en situation, hvor der slagtes syv procent færre grise i 2017 end i 2016, og det er klart, det giver en mindre mængde svinekød at eksportere. Men prismæssigt oplever vi fornuftige forhold - og vi har været i stand til at fastholde et forholdsvist fornuftigt prisleje, siger Ove Thejls, adm. direktør i slagterikoncernen Tican.

Dårlige rammebetingelser
- Priserne på svinekød er faktisk bedre her i 2017 end i 2016, men vi producerer ganske enkelt mindre svinekød i år i Danmark, fordi antallet af slagtninger falder, supplerer Karsten Flemin, markedsanalytiker i Landbrug & Fødevarer.

Han henviser til, at ud af de 31,5 millioner smågrise, som opfostres i Danmark, sendes næsten 14 millioner af dem ud af landet som smågrise.

- Så det er mere et udtryk for, at rammerne for slagtesvinsproduktion i Danmark gennem en lang årrække har været dårligere end i andre lande, hvorimod vi er rigtig gode til smågrise, forklarer Karsten Flemin.

Trykker priserne op
Ifølge Ove Thejls mærker Tican også, at euroen - og dermed kronen - er blevet styrket i forhold til vigtige valutaer som dollar, pund og yen, der alle er faldet i løbet af 2017.

- Det er klart, at som eksporterhverv rammer det vores hjembragte priser, og derfor er vi nødt til hele tiden at hæve priserne i lokal valuta på markeder som Japan, USA, Australien og Kina, hvor vi handler i dollar. Det er blevet accepteret i Australien, Japan og Storbritannien, mens det kniber noget mere i Kina.

Netop eksporten af dansk svinekød til Kina er styrtdykket. Eksporten af regulære svinekødsudskæringer er således faldet med 46 procent i første halvår, viser en opgørelse fra L & F, men faldet kommer oven på jubelåret 2016 og er således mest et udtryk for, at det kinesiske marked har normaliseret sig, og at konkurrencen er hårdere, lyder det fra såvel Ove Thejls som Karsten Flemin.

2018 ser lysere ud
Kigger vi ind i 2018, ser det dog lysere ud. I hvert fald set med danske briller.

Landbrug & Fødevarers prognoser peger således på en stigning på et par procent i antallet af svineslagtninger herhjemme, fortæller Karsten Flemin, som peger på, at nylige tilskudsordninger til slagtesvin - herunder slagteriernes egne tilskud til de landmænd, der etablerer slagtesvinsproduktion - i hvert fald på kort sigt ser ud at få en effekt.

- Ind i 2018 ser det ud til, vi får flere slagtninger. Vores eksport afhænger meget af antal slagtninger, så hvis de stiger, forventer vi også, at eksporten vil stige.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078