- Der er plads til masser af nye produkter

Fødevarefolk blev klogere på fremtidens marked, hvor spild- og specialprodukter bliver stort

Ingefærshots er et af de bedste eksempler på et nyt produkt, som passer perfekt til moderne forbrugeres krav om, at sundhed skal være nemt at vælge til. Og der er plads til mange flere produkter af den type.

Det fastslog forbrugereksperten Flemming Birch, da han tirsdag på en fødevarekonference i Aalborg gjorde knap 50 fortrinsvis nordjyske fødevarefolk klogere på fremtidens marked.

Flemming Birch lagde ud med at spørge sine tilhørere om, hvornår de sidst er gået sultne i seng. Og efter at have konstateret, at det gør danskere yderst sjældent, understregede han sin hovedpointe: Vi kan ikke spise mere, men vi kan spise bedre.

Og bedre fødevarer, især hvad angår specialprodukter, kommer ifølge Flemming Birch fremover groft sagt til at handle om tre kategorier: Dels produkter med god ernæring og sundhed, dels produkter med høj dyrevelfærd og dels lokale fødevarer med en håndværksmæssig fortælling.

- Alle vil have det lokale i de her år. Det er ikke så vigtigt, om fødevarerne er fremstillet i Korsør eller på Korsika, for det handler om en romantisk fortælling lige så meget som om en geografisk fortælling. Fødevarerne skal repræsentere den måde, vi ville ønske, vores varer var produceret på.

- Og hvis I som producenter ikke navigerer efter, hvad folk ville ønske, så stiller I op til føtæsk, konstaterede Flemming Birch.

- I skal kende jeres markeder
Med til Aalborg, hvor konferencen var arrangeret af Nordjysk FødevareErhverv, havde han også en stribe betragtninger om madspild og dyrevelfærd.

- I kampen mod madspild vil forbrugerne gerne have spildprodukter. Et eksempel er Fabanaise, hvor man bruger den væske, som bliver til overs ved kogning af kikærter, til at fremstille mayonnaise uden æg. Udnyttelse af spildprodukter er en niche, som har mainstreampotentiale, og vi kommer til at se et væld af den type produkter.

- Og så kommer der meget mere fokus på dyrevelfærd. Når for eksempel 160 af verdens største fødevareproducenter for nylig har skrevet under på, at de senest i 2025 vil have udfaset buræg, så er det noget, der rykker. I skal kende jeres markeder og ikke lade jer tage på sengen af markedet - bare spørg ægproducenterne, hvordan dét er, lød et af rådene fra Flemming Birch.

Kunstigt kød er lige om hjørnet

Han kom også ind på fremstilling af kød i laboratorier og nævnte, at det første stykke såkaldt "clean meat" vil ramme forbrugerne i løbet af få år. Via en vævsprøve fra en rigtig ko blev den første oksebøf kunstigt fremstillet i 2015, og her i 2017 er det første kyllingekød blevet lavet i laboratorium.

- For to år siden kostede det 325.000 dollars at fremstille kød til en oksebøf i laboratoriet. Nu er prisen 12 dollars. Det er sket på to år. Laboratoriekød til forbrugerne er lige om hjørnet, påpegede forbrugereksperten.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Unge bliver grydeklar hos erhvervsskoles cateringfirma

Orkla køber egne aktier tilbage

Bøde og politianmeldelse til bageri

Royal Unibrew køber op i Frankrig

Hygiejnen halter igen hos Graasten Salater

Too Good To Go runder fem millioner reddede måltider

Nyhedsbrev

DTU har fundet leder til nyt Foodlab

Nyt destilleri snart klar med snaps

Køb af baconkæmpe er på plads

Stiftere siger farvel til Rawbite

Kun en enkelt af de tre idémænd bliver hos nøddebar-producenten

1

Michelin-kok laver ny restaurant i sin egen stue

Sall Whisky Distillery har huset klar

Mille Food har købt en ny fabrik

2

Kæmpestor stigning i dansk quinoa-dyrkning

Dan Cake med stor million-forbedring

Kult-burgerbar genåbner: Burgerne bliver som før i tiden

’’Wayne’s World’’ åbner i samme lokaler som for 11 år siden

Tre medarbejdere køber sig ind i Flammen

"Verdens bedste bøffer" kommer fra Slagelse

Kartoffelmel er guld værd

Listeria: Også Lidl kalder søde majs retur

Ugens rokader i toppen af fødevarebranchen

Vilde iværksættere tester fødevarer på Food Festival

Nemlig.com vil have sin del af madkasserne

VM med til at forgylde Micro Matic

Den fynske øltappe-ekspert nærmer sig to milliarder i omrætning

Frikadellepølsegas værre end først antaget

Hedebølge-tomater får nyt liv i ny madspilds-ketchup

Street food klar i Fredericia

Økologiske øl bliver mere og mere populære

Lidl lancerer nye planteprodukter

En million kroner til fyrede fra Scanflavour

Mild fugleinfluenza fundet i andebesætning

Halv million skal hjælpe Arla-fyrede

Kvindelig kok sejrede i Gudhjem

Hjemmelavet ret til herrefrokost gav pølseforgiftning

Erhvervsminister bliver ny direktør for Dansk Erhverv

Dansk restaurant igen kåret som den 19.-bedste i verden

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Mezzaniner udgør platformen for indretningen i Skanderborg Ungdomsskole

Er dine filtre klar til sommerferien?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

IATF 16949:2016 Specialist Transition

IATF 16949:2016 Specialist

Risk Management

Regenerative servomotorstyring op til 220kW

PKI Supply ønsker god sommer

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Sådan gik det GTS-nettet i 2017

ISO 13485:2016 Opgraderingsseminar

Energieksperter slutter sig til Synergi

HF udvider med endnu en stærk kabelpartner

Skab tillid med klima ikon

Ny griber til samarbejdende robotter

Lille speciallås stor fleksibilitet

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

ISO 9001:2015 Opgraderingsseminar

Danske virksomheder har forbedret deres internationale konkurrenceevne, men vær opmærksom på Brexit

Efteruddannelse i Hygiejnisk design på DTU

Endnu flere mobile robotter hos Gibotech

Shark & Co. styrker bemandingen

Optimer maskinerne i produktionen med nyt system til eftermontering i eksis...

Nedslidte faldstammer hos Boligselskabet Borgerbo fornyes med strømpeforing

Miljøvaredeklaration på tekstilkanaler

Send til en kollega

0.233