- Der er plads til masser af nye produkter

Fødevarefolk blev klogere på fremtidens marked, hvor spild- og specialprodukter bliver stort

Ingefærshots er et af de bedste eksempler på et nyt produkt, som passer perfekt til moderne forbrugeres krav om, at sundhed skal være nemt at vælge til. Og der er plads til mange flere produkter af den type.

Det fastslog forbrugereksperten Flemming Birch, da han tirsdag på en fødevarekonference i Aalborg gjorde knap 50 fortrinsvis nordjyske fødevarefolk klogere på fremtidens marked.

Flemming Birch lagde ud med at spørge sine tilhørere om, hvornår de sidst er gået sultne i seng. Og efter at have konstateret, at det gør danskere yderst sjældent, understregede han sin hovedpointe: Vi kan ikke spise mere, men vi kan spise bedre.

Og bedre fødevarer, især hvad angår specialprodukter, kommer ifølge Flemming Birch fremover groft sagt til at handle om tre kategorier: Dels produkter med god ernæring og sundhed, dels produkter med høj dyrevelfærd og dels lokale fødevarer med en håndværksmæssig fortælling.

- Alle vil have det lokale i de her år. Det er ikke så vigtigt, om fødevarerne er fremstillet i Korsør eller på Korsika, for det handler om en romantisk fortælling lige så meget som om en geografisk fortælling. Fødevarerne skal repræsentere den måde, vi ville ønske, vores varer var produceret på.

- Og hvis I som producenter ikke navigerer efter, hvad folk ville ønske, så stiller I op til føtæsk, konstaterede Flemming Birch.

- I skal kende jeres markeder
Med til Aalborg, hvor konferencen var arrangeret af Nordjysk FødevareErhverv, havde han også en stribe betragtninger om madspild og dyrevelfærd.

- I kampen mod madspild vil forbrugerne gerne have spildprodukter. Et eksempel er Fabanaise, hvor man bruger den væske, som bliver til overs ved kogning af kikærter, til at fremstille mayonnaise uden æg. Udnyttelse af spildprodukter er en niche, som har mainstreampotentiale, og vi kommer til at se et væld af den type produkter.

- Og så kommer der meget mere fokus på dyrevelfærd. Når for eksempel 160 af verdens største fødevareproducenter for nylig har skrevet under på, at de senest i 2025 vil have udfaset buræg, så er det noget, der rykker. I skal kende jeres markeder og ikke lade jer tage på sengen af markedet - bare spørg ægproducenterne, hvordan dét er, lød et af rådene fra Flemming Birch.

Kunstigt kød er lige om hjørnet

Han kom også ind på fremstilling af kød i laboratorier og nævnte, at det første stykke såkaldt "clean meat" vil ramme forbrugerne i løbet af få år. Via en vævsprøve fra en rigtig ko blev den første oksebøf kunstigt fremstillet i 2015, og her i 2017 er det første kyllingekød blevet lavet i laboratorium.

- For to år siden kostede det 325.000 dollars at fremstille kød til en oksebøf i laboratoriet. Nu er prisen 12 dollars. Det er sket på to år. Laboratoriekød til forbrugerne er lige om hjørnet, påpegede forbrugereksperten.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Kok skal forbedre oplevelsen på SMK

Kød-direktør er vred efter fupnummer

Himmerlandskød blev misbrugt i nytårsmenuer

Danske fiskere hentede fisk for 3,4 milliarder

Sådan har Daloon optimeret sin produktion

Mindre spild af råvarer, vand og strøm er en del af succesen

Nu ruller det - Daloon inde i massiv vækst

Direktør forventer det bedste resultat i årevis

Nu kan Bilka-tun spores tilbage til kaptajnen

Dansk Supermarked klar med online sporings-system

Nyhedsbrev

Minimejeri leverer mælk lynhurtigt

Pladespecialist satser på fødevareindustri

Bornholm klar med datoer for ny madfestival

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nye energibarer storhittede på messe - på nær én

Mols Organic-direktør vælter sig i nye kunder

Pas på, svindlere: Nyt netværk har kig på jer

Eurofins opretter en netværksgruppe mod fødevaresvindel

Enorm efterspørgsel på danske krabber

Om få år rykker 3D-printeren ind i Michelin-køkkenerne

3D-printere i ethvert restaurantkøkken om få år er slet ikke urealistisk, lyder det fra iværksætter

Boserup og Seier slutter burger-eventyret

Nyt redskab letter mejeriers arbejde

Stor sag om sliksvindel udsat for fjerde gang

Fadøllet flyder i stride strømme

Danskerne har for alvor fået appetit på det

Aarhus-drenge sælger blå vin

Det er sjovt og smager godt, mener de

Lokale fødevareproducenter går sammen

Kvalitetsmad stiller krav til professionelt køkkenudstyr

Formanden for Brancheforeningen for Køkkenudstyr løfter sløret for, hvor markedet befinder sig

1

Klumme: BioFach: Her er de nye trends og økotendenser

Aarhus vil have flere food trucks

Hver fjerde restaurant opgiver af få ny kok i køkkenet

Millionstøtte skal forbedre ældres ernæring

1

Arla klar med nye mælkesmage

Michelinstjernerne ramte forbi Fyn: Anmelder overrasket

Se listen: Danmark har nu 26 Michelin-restauranter

Plantefarsen sejrer i supermarkederne

Vestjyder vil tænke nyt om fødevarer

Smarties' bagmænd solgte vand for over 50 milliarder

Rod i Food Supply Magazine

Dansk Supermarked kritiseres for dårligt arbejdsmiljø

Sådan laver man Nordens bedste sild

Catering-firmaer klar med nye kalve

Mayo med skimmel tilbagekaldes

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Mouvex pakningsløse pumper nu hos Verder A/S

Platform for Celox Line sorterer.

Positiv udvikling i den spanske fødevarebranche

Brug en ion luftpistol til effektiv nedbrydning af statisk elektricitet

IMA dairy food ERCA

ALPMA forhandles af Salicath ApS

Vehco ECO-drive konkurrence reducerer CO2 udledning med 1850 tons

Smed søges!

Inspiration til påskebordet

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Februar nyhedsmail fra KE Fibertec

Skift af stålwire på lastbilkran for kunde

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Ny sædeventil fra INOXPA.

Lær de grundlæggende funktioner i Nastran In-CAD på kursus d. 13/3

Kreditpolitikkens 10 hovedpunkter

FSMA / PCQI training

Qumec præsenterer nye transportbånd.

Carl Stahl A/S er igen kreditvurderet til AAA-rating

Vidste du, at vi kan være en del af din næste flyrejse?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

MK12 til mærkning af blandt andet rustfrit stål giver hurtigere resultater!

Hvordan får jeg drømmejobbet?

Opgradering til industrikøkkenvaske

ROB-EX Brugerdag – dagen indfrier mine forventninger hver gang

Send til en kollega

0.203