23948sdkhjf

Juletræsproducenter advarer mod Green Team Group

Hård kritik af Green Team Groups partnerskabsaftaler med landmænd fra en række mindre juletræsproducenter
Det er juletræeksportør Johansen & co ApS, skovdriftsrådgiverfirmaet Jørgen Geilager A/S, Johannsen & Lei, der er skovejer og juletræeksportør, samt Silvamax A/S, der retter den skarpe kritik mod kuletræsgiganten.

- Jeg har ikke kunnet finde noget ulovligt, men der er i hvert fald en masse moralsk underlødigt i det, siger skovfoged og adm. direktør i juletræsselskabet Silvamax A/S, Ove Roed til Dagbladet Børsen.

Lange tidshorisonter kan medføre store tab for landmændene
Green Team Group tilbyder landmænd partnerproduktioner, hvor minimum 50 hektar inddrages til produktion af juletræer af sorten nordmannsgran, der har en produktionstid på ni år. Green Team Group får en bestemmende ejerandel på 52 procent, og landmændende betaler ca tre mio. kr. i anlægsomkostninger samt tre til fire mio. kr. for pleje af træerne.

Slutværdien for træerne er fra angivet med hvad der svarer til en prisstigning på 100 kr. pr, træ.
Det er denne kombination af den fremtidige prisangivelse og de store omkostninger, som landmændene betaler for at omlægge deres produktion, der vækker harme.

- Det er kun projektudbyderne, der tjener penge på det her. Landmændene risikerer at tabe formuer, for projekterne bygger på en helt uforudsigelig prisudvikling, lyder det fra Ove Roed, som fortsætter, I hvilket som helst primærprodukt er det umuligt at spå om priserne så mange år frem. Det er eviggyldigt i den branche her, at der kommer bobler, og så bliver landmændene de store tabere.

Den forventede slagsprocenten bringes også i tvivl
Overskuddet og indtjeningen fra partnerproduktionerne forudsætter en beplantningsprocent på 9000 træer pr. ha. samt et salg af 85 procent af disse træer. De tal kritiseres også af den mindre juletræsproducenter.

»Det lyder meget højt i mine ører. Jeg regner i øjeblikket med et sted mellem 70-80 pct., hvor 80 pct. er hos en virkelig dygtig dyrker med en super lokalitet, siger direktør i Dansk Juletræsdyrkerforeningm Kaj Østergaard.

Green Team tager til genmæle
Målet for kritikken, Green Team Group, afviser de mindre producenters kritik.

»Det er helt ude af proportioner det her. Jeg undrer mig over de udsagn her. Der er ingen af dem, der har rødder i markedet. Vi er de eneste, der har analyseret det her til bunds,« siger Peder Østbjerg, adm. direktør i Green Team Group, der i år forventer at sælge 1,4 mio. juletræer i hele Europa.

Grossisten forventer pt., at der opstartes fire til fem partnerproduktioner om året. Aftaler hvor alle vinder på samarbjedet.
- Der er ingen landmænd, der kommer til at tabe på det her. Vi er dygtige til det her, og vi kan dokumentere, at vi har den udbytteprocent, som vi lover, og kan håndtere mange træer pr. ha, siger Peder Østbjerg.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078