Nyt dej-projekt skal give store besparelser

Produktionsvirksomheder kan efter planen halvere spildet via overvågning

Et nyt projekt, som Innovationsfonden har investeret 6 millioner kroner i, vil halvere spild og sikre kvaliteten i dejproducerende virksomheder. Det skal ske via overvågning af ingredienserne og selve fremstillingsprocessen.

Madspild i produktionen af dejbaserede fødevarer, som for eksempel pasta og småkager, løber i Danmark dagligt op i en kvart million kroner i tabt omsætning og unødigt spild af fødevarer. Det skyldes naturlige variationer i kvaliteten af ingredienserne, som påvirker dejfremstillingen og først kommer til udtryk i det færdigproducerede produkt, der derved må kasseres, konstaterer Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Instituttet er gået sammen med Kelsen Group, Orkla Foods Danmark og Københavns Universitet for igennem de næste tre år at øge forståelsen af, hvordan ingredienser og dejteksturer har indflydelse på det færdige kvalitetsprodukt.

Via målinger direkte på råvarerne og dejen under fremstillingen skal det efter planen blive muligt at justere dejen, inden produktionen er færdig. Derved forventes det, at spild i produktionsvirksomhederne vil blive mere end halveret.

- Vi har store sæsonudsving i produktionen med mange nye medarbejdere. Derfor er det vigtigt for os at få så meget af den faglige viden som muligt gjort objektiv og målbar, så vores kunder oplever en ensartet høj kvalitet - og samtidig reduceres spild i produktionen, siger supply chain-chef Tove Kjeldsen fra småkageproducenten Kelsen Group.

Ny viden om ingredienser
Også Orkla Foods Danmark, der blandt andet udvikler og producerer pasta med højt indhold af grøntsager, ser frem til projektet:

- Vi håber at kunne halvere vores spild i produktionen og samtidig få meget mere viden om ingredienser, der ikke normalt bruges i hvid pasta. Det kan være grøntsagernes fibre, der spiller en stor rolle i måden, de agerer på sammen med de øvrige ingredienser. Her vil målingerne under selve produktionen hjælpe os med at stoppe en uhensigtsmæssig produktion i opstartsfasen og derved mindske spild, siger udviklingschef Jeanette Gottlieb Nielsen fra Orkla Foods Danmark.

Ifølge Teknologisk Institut er der forventninger om, at projektdeltagerne fem år efter projektafslutning vil have halveret spild og reduceret omkostninger til spild med 130 millioner kroner. På landsplan forventes der at være milliardbesparelser at hente - ud over altså en markant reduktion i madspild.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

FF Skagen køber sildeproducent

Køber aktierne i Skagerak Pelagic af Skagerak Group

Aalborg Streetfood leder efter nye madsteder

Ung, dansk kok næsten til tops ved VM

Vækst i alle landsdele

Ind og ud af branchens ledelser i uge 42

Regeringen vil fjerne bøvlede regler for erhvervslivet

EU beskytter nu den mest danske af alle oste

Dårligt spinatår trækker regnskabet ned

Ny fabrik skal sende mælkepulver fra Hundested til Kina

Flere spisemuslinger kan være et miljøproblem

Varmt vand og krydderolie skal reducere madspild

Stifter af vinfirma konkurs

Intech lukkede aftaler på DanFish

Øl med rav, havtorn og hyben giver initiativpris til Thisted Bryghus

Michael Laudrups vinbiks øger resultat trods tab på kunder

Kinesere så på øl på Vestfyen

Lokale varer: Bagere får nye muligheder

Nyt samarbejde skal vinde forbrugernes gunst

Kunstner bliver restauratør igen

Leder efter madleverandør til 1.200 gymnasieelever

Dansk chokolade kåret til verdens bedste

Nu skal landets bedste take away-restaurant kåres

Nyt rådhuskøkken: Kontrasten er slående

1

Centralkøkken bruger 280.000 kroner på ny kæmpegryde

Midtjylland skriger på folk til restaurationsbranchen

Hjælp på vej: Flere bliver uddannet kok

52 Danish Crown-medarbejdere nedlægger arbejdet

Salat får folk til at kaste op

Sanovo skal banke hul i japanske æg

Nyt skattetjek af små og mellemstore virksomheder

DTU sætter sig helt sikkert på fødevarepris

Eksport: Oksekød og ingredienser kan blive stort i Japan

Virksomheder får mange flere påbud om ligestilling

Fiskedirektør har kronprinsen som rejsemakker i Japan

73.000 arbejdsulykker ikke anmeldt af arbejdsgiverne

Leverandørskifte styrker fynsk identitet

Viborg Streetfood satser på musik

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Alt i instrumentering og slanger med fødevaregodkendelser og certifikater

Oplev Carsten Videcrantz fra Cisco Denmark på EOT: "Living in a Digital World"

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

God kundeservice og gratis strøm om natten

Stemningsvideo - AxFlow på HI messen

JUMO Sikkerhedstemperaturbegrænsere og –vagte

Ny serie af kompakte cylindre i rustfrit stål (316L)

Kapselpåsætter fra Trepak International AB

Tag med på akvakultur delegationstur til Iran d. 12.-14. november 2017

Mød Jacob Hübertz på EOT og bliv klogere på hvordan Vækstfonden støtter op om innovation og startups

Revit & AutoCAD - onsdags tips med Bjørg! Gratis Inspiration

Læs her og forøg dine chancer for at få ønskejobbet serveret!

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

IO-Link fra Balluff

Rustfrit stål og dets betydning i den pneumatiske automatisering

Ara-El anbefaler PXN12C / DXN25C / DXN37C

Massivt fald i investeringerne i britisk bilproduktion

Stort udvalg i lagerreoler fra DENIOS!

Give Elementer har travlt med at levere lejeplader

RS Components introducerer innovative Fluke el-testere til brug under trang...

Få dit eget trykluftkompendium hos Granzow!

Dencon Foods - Higher level certificering

Luftpudefyld fra ALBE Emballage

Lynhurtig produktion og levering fra Kina

Send til en kollega

0.251