Nyt dej-projekt skal give store besparelser

Produktionsvirksomheder kan efter planen halvere spildet via overvågning

Et nyt projekt, som Innovationsfonden har investeret 6 millioner kroner i, vil halvere spild og sikre kvaliteten i dejproducerende virksomheder. Det skal ske via overvågning af ingredienserne og selve fremstillingsprocessen.

Madspild i produktionen af dejbaserede fødevarer, som for eksempel pasta og småkager, løber i Danmark dagligt op i en kvart million kroner i tabt omsætning og unødigt spild af fødevarer. Det skyldes naturlige variationer i kvaliteten af ingredienserne, som påvirker dejfremstillingen og først kommer til udtryk i det færdigproducerede produkt, der derved må kasseres, konstaterer Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Instituttet er gået sammen med Kelsen Group, Orkla Foods Danmark og Københavns Universitet for igennem de næste tre år at øge forståelsen af, hvordan ingredienser og dejteksturer har indflydelse på det færdige kvalitetsprodukt.

Via målinger direkte på råvarerne og dejen under fremstillingen skal det efter planen blive muligt at justere dejen, inden produktionen er færdig. Derved forventes det, at spild i produktionsvirksomhederne vil blive mere end halveret.

- Vi har store sæsonudsving i produktionen med mange nye medarbejdere. Derfor er det vigtigt for os at få så meget af den faglige viden som muligt gjort objektiv og målbar, så vores kunder oplever en ensartet høj kvalitet - og samtidig reduceres spild i produktionen, siger supply chain-chef Tove Kjeldsen fra småkageproducenten Kelsen Group.

Ny viden om ingredienser
Også Orkla Foods Danmark, der blandt andet udvikler og producerer pasta med højt indhold af grøntsager, ser frem til projektet:

- Vi håber at kunne halvere vores spild i produktionen og samtidig få meget mere viden om ingredienser, der ikke normalt bruges i hvid pasta. Det kan være grøntsagernes fibre, der spiller en stor rolle i måden, de agerer på sammen med de øvrige ingredienser. Her vil målingerne under selve produktionen hjælpe os med at stoppe en uhensigtsmæssig produktion i opstartsfasen og derved mindske spild, siger udviklingschef Jeanette Gottlieb Nielsen fra Orkla Foods Danmark.

Ifølge Teknologisk Institut er der forventninger om, at projektdeltagerne fem år efter projektafslutning vil have halveret spild og reduceret omkostninger til spild med 130 millioner kroner. På landsplan forventes der at være milliardbesparelser at hente - ud over altså en markant reduktion i madspild.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Frysekoks tæt på at tage livet af Coldstar

Vejle-virksomheden mistede 90 millioner kroner

Brüel-direktør stopper - der er brug for en anden

Nordic Sugar ramt af strejke

- Det er dybest set, fordi vi har medvind på cykelstien

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

2

Lasagne-Uber: Nu må vi sælge mad til hinanden

Nyhedsbrev

Langenæs Bageriet med nyt millionunderskud

Kassen er tom hos juicefirmaet Seimei

Ejer Allan Feldt har fyret halvdelen af medarbejderne

Ny emballage: Nu kan man lugte fødevaren, før man køber

Erhvervsminister bliver ny direktør for Dansk Erhverv

Advarsel: Listeria i løgpølse fra Slagter Munch

Forbud mod transfedt i dansk mad virker

Mosteri har mistet hele kapitalen

Rejsegilde: Carlsberg støbte bajere ned i fundamentet

Nyt hovedsæde bliver 15.585 kvadratmeter stort og forbindes direkte til Carlsberg Laboratorium under jorden

Dansk restaurant igen kåret som den 19.-bedste i verden

Toms ramt af metalstykker i lakrids

Fisker scorede kassen på populære sild

Ny koncernchef i Dagrofa

Nuværende Arla-direktør skal være topchef

Adival har vokseværk

Travlhed kræver ekstra kvadratmeter til fabrikken i Billund.

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Efter 15 år: Nu får kornet sit eget hus

Muggen mousse: Kæde trækker dessert tilbage

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Kunder presser McDonald’s til at droppe plastiksugerør

Pas på plast i Party-pølserne

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Passioneret ismand skummer fløden på vegansk satsning

Mere udstyr til de små bryggerier

Østlige øko-markeder har potentiale

Ledigheden helt i bund blandt mejeriledere

Kaffekæde koster rigmand kassen

Thisted Bryghus lancerer VM-øl til danske fodboldfans

Rekordsalg: Danskerne hungrer efter kammerjunkere

Dragsbæk dalede i top og bund

Tidligere slikdirektør skal nu styre madaffald

Se alle Medlemmernes egne nyheder

JOBOPSLAG: Bliv handelselev hos Fyns Kran Udstyr A/S (Odense)

Beskyttelsesdørsystemet PSENmlock - nu med flugtvejsoplåsning og serieforbindelse

Smart solcellelampe er den perfekte ledsager til udeliv og arbejde væk fra el-nettet

RS Components tilbyder datasikkerhedsprodukter, der kan hjælpe virksomheder med GDPR

Ny rapport: Standarder øger nordisk produktivitet og BNP

Uglvig og Skelmose samler tropperne i et selskab - Skelmose

teknatex ApS har stor succes med salg af perma STAR smøreenheder

Kom til julegavemesse ved Mogens Daarbak A/S

Bowitek åbner afdeling i Randers

Dyser hjælper luften ned i opholdszonen

Nyhed. Vectron IP66 frekvensomformer

Få CT scannet dine emner hos Zebicon

Maskinsikkerhed: Få hjælp til valg af produkter!

Savner du et miljøvenligt alternativ indenfor smøremidler og korrosionsbeskyttelse?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Nomo - En del til den rigtige løsning! - Alt i lejer

YASKAWA finder du hos ZF Danmark

Sommerudflugt til Egeskov Slot

Iværksætter automatiserer årsregnskabet, så hun har mere tid til madpakker

Sommerferien står for døren!

Siemens SIRIUS ACT trykknapper - robuste, smarte og fleksible

Ny medarbejder hos norm-teknik

Ejner Hessel A/S og deres valg af lagerautomat er igen faldet på ClassicMat...

Højtryks nåleventil med mikrometer håndtag

- Stemningen og atmosfæren var helt unik sammenlignet med andre steder, vi ...

Send til en kollega

0.284