23948sdkhjf

Forskere vil bruge græs til menneskemad

Aarhus Universitet er klar til at bygge nyt anlæg
Græs skal forvandles til dyrefoder, menneskemad og medicin. Masser af græs.

På Aarhus Universitet i Foulum ved Viborg er forskerne nu parate til bygge et stort bioraffineringsanlæg, som skal kunne fordøje 20 tons biomasse i timen.

- Det handler om at få mere værdi ud af græs, kløver og eventuelt blomsterplanten lucerne, så vi kan producere protein i Danmark, siger projektleder Morten Ambye-Jensen til DR P4 Midt & Vest.

Aarhus Universitet har allerede lavet forsøg i et pilotanlæg.

- Vi har lært meget undervejs, blandt andet hvordan vi presser saft ud af græsset og får mest muligt protein ud i saft. Vi er nu langt tættere på at vide, hvilket udstyr der skal til, og klar til at skalere op, siger Morten Ambye-Jensen.

Græs og kløver kan være et alternativt til import af soja til dyrefoder. Forskerne i Foulum fremhæver, at der vil være tale om sundere foder, der kan give husdyrene en sundere tarmflora og dermed reducere medicinforbruget i husdyrbesætninger.

Anlægget kan også bruges til produktion af protein til helse- og medicinalprodukter samt kosttilskud til mennesker.

- Vi håber at kunne bidrage med et godt alternativt proteinprodukt, der kan hjælpe befolkninger verden rundt med at have nok protein, siger projektlederen.

Aarhus Universitet forventer, at bioraffineringsanlægget kan være klar til en mindre testkørsel i græssæsonen 2018 og i fuld produktion i 2019.

Storskala-anlægget vil koste 19,5 millioner kroner og er afhængig af regional og statslig medfinansiering.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078