23948sdkhjf

Varmt vand og krydderolie skal reducere madspild

Rensningen af gulerødder skal ses efter i sømmene for at forlænge levetiden.

I dag renses og børstes gulerødder for at komme skidt og jord til livs, men den proces kan have en negativ betydning for grøntsagernes levetid, mener et hold forskere fra Aarhus Universitet.

Børstningen efterlader nemlig ridser i de orange overflader og kan sænke holdbarheden, fordi svampesporer og bakterier kan trænge ind i guleroden, skriver ing.dk.

Nu vil forskerne se på, om en anden renseproces kan forlænge gulerøddernes levetid og undgå madspild. Nøgleordene bliver varmt vand og krydderolie.

Fordele i varmt vand

I dag renses gulerødderne i koldt vand, men forskerne mener, at der er klare fordele ved et lunere rensemiljø.

- Vores hypotese er, at når man varmvandsbehandler rodfrugter, påvirker man de levende produkter – altså rodfrugterne, der, selv om de er høstet, stadigvæk er i stand til at lave metaboliske, kemiske omsætninger. På den måde kan man få opreguleret rodfrugternes egne forsvarsstoffer, så produkterne i sig selv har en større modstandsdygtighed over for mikroorganismer, så de ikke udvikler sig, forklarer lektor ved Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet Merete Edelenbos til ing.dk

Hun tilføjer, at olie med eksempelvis oregano og timian menes at kunne beskytte guleroden for svampe- og bakterieangreb, fordi disse olier indeholder antimikrobielle egenskaber. Meningen er, at gulerødderne efter rensning skal sprayes med en af disse typer olier.

Målet med undersøgelsen er at forlænge gulerøddernes holdbarhed med 14 dage.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078