23948sdkhjf

Godt salg i økologiske grise hos Friland

Stigende eksport får det økologiske slagteri til at efterspørge flere leverandører af slagtesvin
Det økologiske slagteri Friland har satset på salg til flere markeder for at få en mere stabil afsætning. Dermed vil slagteriet sikre sig mod prisudsving på de enkelte markeder.

Strategien skal ses i sammenhæng med den store betydning eksport har for slagteriet. Eksporten af økologisk svinekød udgjorde således i 2009 hele 73 procent af selskabets omsætning. Det forventes at stige med 25 procent i det kommende år.

- Vi kan øge antallet af slagtninger fra 80.000 i 2010 til 100.000 i 2011. Forudsat altså, at der kommer nye producenter på banen, siger kontorchef i Friland, Randi Kok til FoodCulture.

Rekordhøj udbetaling af tilæg
I regnskabsåret 2009-2010 udbetalte Friland sin hidtil størst efterbetaling til leverandørerne.

- Den samlede udbetaling af tillæg var på 122,63 millioner kroner, og det er især svineproducenterne, som har kunnet glæde sig over en høj afregning, som især skyldes gode salgspriser på eksportmarkederne. Både i Europa og den øvrige Verden er der fortsat betydelig efterspørgsel efter svinekød, som er økologisk eller produceret med særlig høj dyrevelfærd, siger Randi Kok.

Leverandørerne af Frilandsgris har således med 3,76 kr. pr kilo fået udbetalt det højeste tillæg nogensinde, mens leverandørerne af økologisk gris med 13,27 kr. pr kilo har fået det højeste tillæg siden 2007.

Flere bør omlægge til økologisk produktion
Fremgangen i afsætningen og det flotte regnskab får eksperter til at opfordre landmænd til at omlægge produktionen.

- Men hvis man alligevel skal totalrenovere, eller man er nyuddannet svineavler, er der i øjeblikket igen kommet et fornuftigt tillæg på økologisk svinekød, som kan gøre det attraktivt at starte produktionen op, og etableringsomkostningerne er lavere for økologiske producenter end for konventionelle, siger William S. Andersen, konsulent i Videnscenter for Landbrug.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11