23948sdkhjf

Danske forskere bag allergikervenligt, gensplejset æble

Æblet skal danne grundlag for dyrkning af ikke-genmodificerede æbler til allergikere
På grund af lovgivning, som forbyder genmodificerede fødevarer, kommer æblet af sorten Elstar ikke på det danske marked. Det skal derimod være basis for fremtidig krydsning af æblesorter, hvor de allergifremkaldende elementer er væk.

- Nu ved vi nemlig på basis af den ultimative test, som kliniske forsøg jo er, at det er muligt at slukke for et æbles allergifremkaldende gener. Og den viden kan vi udnytte til på konventionel vis uden genmanipulation at krydse os frem til fremtidens æblesorter, forklarer Ole Callesen, forskningschef på Institut for Havebrugsproduktion ved Aarhus Universitet, til Politiken.

Udviklingen af det allergikervenlige æble er sket indenfor rammerne af EU-projektet, Isafruit, i samarbejde mellem forskere ved Institut for Havebrugsproduktion ved Aarhus Universitet og det hollandske landbrugsuniversitet i Wageningen.

Giver overblik over allergi-æbler
Ud over at give mulighed for fremtidig dyrkning af allergifri-æbler, har projektet også givet et overblik over hvilke æbler, som fremkalder de værste allergiske reaktioner.

- Det drejer sig om Pink Lady, Santana og Elise. Pink Lady kan ikke produceres i Danmark, da dette æble kræver mere sol, end vi sædvanligvis har. Men Santana og Elise dyrkes herhjemme, og jeg ved, at danske frugtavlere har disse sorter på lager, siger Ole Callesen.

Ved at vælge de nævnte æbler reduceres risikoen for en allergisk reaktion, men de er ikke allergi-fri.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079