23948sdkhjf

Nyt, stort kartoffelpakkeri på Lammefjorden

To virksomheder er gået sammen om strømlinet produktion
Det hører til sjældenhederne, at der bygges et helt nyt kartoffelpakkeri i Danmark. Men mandag åbnede et nyt, stort anlæg på Lammefjorden, hvor
Storøhage Kartofler og Aspagaarden har investeret i en strømlinet produktion.

De to kartoffelvirksomheder samler fra 1. januar deres kræfter i et joint venture, der står bag et af landets mest moderne kartoffelpakkerier. Men allerede nu er det nye anlæg altså indviet i helt nye bygninger på Aspagaarden.

Hos Storøhage Kartofler har Svend Anker, som stadig er direktør, siden 1974 pakket kartofler på sin ejendom. Det begyndte med 100 kvadratmeter bygninger 25 hektar jord. I dag råder han over 385 hektar.

Aspagaarden er et af de helt store landbrug på Lammefjorden med cirka 500 hektar jord og fik ny ejer i 2016, da St. Frederikslund, Slagelse, med Kattegat Fonden bag sig overtog den.

Storøhage Kartofler har nu flyttet sine aktiviteter over på den nye adresse på Aspagaarden, hvor der er opført et 3.400 kvadratmeter stort pakkeri udrustet med den nyeste teknologi og udstyr.

Storøhage Kartofler 2.0
- Det bliver Storøhage Kartofler version 2.0, siger Peter Anker, tredje generation på Storøhage og administrerende direktør i det nye, fælles selskab.

- Vi har i flere år haft for lidt plads og kapacitet. Derfor var det lidt af et lykketræf, at vi kom i dialog med de nye ejere af Aspagaarden, og at de fuldt ud kunne identificere sig med Storøhage Kartoflers tanker om, hvordan virksomheden skulle drives og udvikles, tilføjer han.

Med det nye joint venture tager Storøhage Kartofler et stort skridt med mere end en ti-dobling af sin kapacitet. Ikke fordi Peter Anker tror, at der bliver behov for at udnytte det store anlæg fuldt ud lige med det samme. Men nu udgør vaskeri og pakkeri en mulighed i stedet for en begrænsning, nævner han.

Foruden de 3.400 kvadretmeter nye bygninger er der anvendt nogle eksisterende bygninger på Aspagaarden, så det nye pakkeri råder over i alt cirka 4.000 kvadratmeter. Noget af Storøhage Kartoflers anlæg er flyttet med, men ellers er det meste spritnyt.

Der er tænkt meget i logistik og søgt at undgå flaskehalse i processerne.

- Det betyder, at vi meget hurtigere får kartoflerne gennem vask og sortering frem til pakkeriet. Før var vask og sortering en flaskehals, så pakkeriet, som er den mandskabskrævende del af processen, måtte vente på at få kartoflerne frem, siger Peter Anker.

Det nye anlæg rummer to vaskelinjer. Samtidig er kapaciteten i sortering af kartoflerne øget voldsomt med to nye, optiske sorteringsanlæg, der sorterer kartoflerne i de rette størrelser og uden menneskelig indblanding. Det betyder, at der kan køres to forskellige sorter gennem vaskeri og sortering på samme tid. Og i pakkeriet kan der arbejdes med fire forskellige varer ad gangen.

- Anlægget gør os langt mere fleksible, så vi hurtigt kan skifte fra den ene produktion til den anden. Det betyder meget, fordi vi arbejder med ret mange forskellige typer af kartofler. Vi vil rigtig gerne vænne forbrugerne til, at der er forskel på kartofler. Nogle er gode til salater, andre til kogning, mos eller bagning, påpeger Peter Anker.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084