23948sdkhjf

Behersket optimisme blandt danske landmænd

Konjunkturbarometeret for landbruget viser fortsat optimisme. Landmændene forventer højere priser, bedre indtjening og stigende produktion.
Næsten halvdelen af virksomhederne forventer fortsat at øge produktionen næste år. Og hver femte virksomhed forventer højere indtjening i år og næste år. Det viser en ny måling fra Landmandsbarometeret.

- Landmændenes optimisme har grobund i højere produktpriser og historisk lave renter, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på Videncentret for Landbrug.

Sammenligning med 2009
Det er dog værd at bemærke, at optimismen bygger på en sammenligning med 2009, som var det dårligste i mands minde. Landmændenes forventninger til indtjeningen er dog lidt mindre positive end i Landmandsbarometerets undersøgelse fra juni. Her regnede en tredjedel med højere indtjening i år og næste år, mod altså kun hver femte i den nye måling.

- Virkeligheden har ikke helt kunnet leve op til forventningerne, så landmændenes optimisme er blevet mere behersket end for et halvt år siden, siger Klaus Kaiser.

Det skyldes blandt andet, at nogle produktpriser er steget lidt mindre end forventet i juni. Bortset fra kornpriserne, som er steget mere, og det har ramt de animalske producenter hårdt.

Høje produktionsomkostninger hæmmer produktionen
Undersøgelsen viser endvidere, at hele 62 procent af landmændene angiver, at høje produktionsomkostninger hæmmer produktionen. Det er en stigning fra 54 procent i juni 2010. Leif Nielsen, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, siger om resultaterne i Landmandbarometeret:

- Det er meget glædeligt, at landmændene fortsat har tro på fremtiden, men undersøgelsen viser også klart, at erhvervet grundlæggende må håndtere høje politisk fastsatte omkostninger. Det giver store problemer for erhvervets konkurrenceevne i forhold til udlandet. Hvis landmændenes optimisme skal omsættes til vedvarende vækst og beskæftigelse, skal konkurrenceevnen forbedres, siger Leif Nielsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064