Puljen skal samtidig styrke forsknings- og innovationssamarbejdet mellem universiteter, GTS-institutter og fødevareindustrien.
Forskning skal afspejle fødevareerhvervets udfordringerForskningschef Torger Børresen fra DTU Fødevareinstituttet har ledet arbejdet med at få forsknings- og innovationsplatformen finansieret. Hensigten med platformen er, at den danske fødevareteknologiske og fødevarevidenskabelige forskning i højere grad afspejler industriens udfordringer. Det kan på sigt gavne fødevarekvaliteten og fremme erhvervets produktivitet og konkurrenceevne.
Forsknings- og innovationsplatformen vil fokusere på at udvikle bedre og smartere produktion og måleprincipper i fødevareindustrien. Det overordnede forskningsmål er at optimere processerne fra kvalitet af den biologiske råvare til kvalitet af det færdige produkt.
Nyt banebrydende samarbejde med fødevareindustrienDen nye Forsknings- og innovationsplatform hedder "InSPIRe" for "Danish Industry-Science Partnership for Innovation and Reaserch in Food Science". Platformen består af forskere fra fire andre universiteter udover DTU, nemlig Københavns Universitet, Århus Universitet, Ålborg Universitet og Syddansk Universitet, foruden fem Godkendte Teknologisk Service-institutter kaldet GTS-institutter og et stort antal fødevarevirksomheder.
Det drejer sig om en ny form for samarbejde, hvor fødevarevirksomhederne deltager både i planlægningen og udførelsen af forskningen og innovationen sammen med universiteterne og GTS-institutterne.
Parterne vil sikre løbende feedback fra industrien til forsknings- og innovationsinstitutionerne ved at kombinere forsknings- og innovationsprojekter. Det kan øge videnudvekslingen mellem universiteter og industrien i det, partnerne kalder for et ”learning loop”.