23948sdkhjf

Slikhandler i retten for afgiftsfusk for millioner

Har en tiltalt direktør handlet slik med et dansk eller tysk selskab? Det er helt afgørende i en retssag om fusk med afgifter og moms for millioner af kroner.

To tidligere handelspartnere er fuldstændig uenige om deres fælles handler med store mængder slik. Det kom frem under et retsmøde mandag i en sag, hvor den tidligere slikgrossist Peter Blædel Frederiksen er tiltalt for at have unddraget statskassen for over 6 millioner kroner i moms og afgifter for godt 179 ton slik og chokolade. Det skriver Fagbladet 3F.

46-årige Peter Blædel Frederiksen har under sagen forklaret, at han har handlet med et dansk selskab. Men det afviste hans tidligere samhandelspartner, Hans-Jørgen Jessen, mandag ved Retten i Lyngby.

- De handler har intet med mit danske firma at gøre. Det er 100 procent sikkert, sagde Hans-Jørgen Jessen i vidneskranken.

Han vurderede, at Peter Blædel Frederiksen var vidende om, at han handlede med det tyske firma. Den tiltalte slikgrossist kunne heller ikke være i tvivl om, at der ikke var afregnet moms og afgifter, da han dengang så prisen på varerne, forklarede Hans-Jørgen Jessen.

Anklagemyndigheden ved Nordsjællands Politi kræver, at Peter Blædel Frederiksen skal betale i alt cirka 11 millioner kroner i erstatning og bøde. Samt at han bliver idømt en straf på to års betinget fængsel med samfundstjeneste.

Den tiltalte har nægtet sig skyldig i alle anklagerne.

Kernen i retssagen er, hvorvidt det var et dansk eller et tysk selskab, der solgte slik til firmaet Dansk Slikkompagni, som Peter Blædel Frederiksen har stiftet og været direktør for. Hvis slikket blev solgt fra det danske selskab til Dansk Slikkompagni, så har anklagemyndigheden ingen sag.

En medarbejder hos Skat forklarede mandag under retssagen, at hvis en virksomhed modtager chokoladevarer fra udlandet, så skal virksomheden betale chokoladeafgift, når den har modtaget varerne.

Hans-Jørgen Jessen har tidligere været ejer af to selskaber, der har handlet med slik. Først oprettede han det tyske selskab Scangros GmbH, der før dets konkurs i september 2017 havde adresse i Harrislee tæt ved grænsen til Danmark. Firmaet handlede med vin, spiritus, fødevarer samt chokolade fra Mars, oplyste Hans-Jørgen Jessen i retten og tilføjede, at han primært havde danske kunder.

Senere oprettede han også det danske selskab Scan Gros Impex ApS, der inden dets tvangsopløsning i 2016 havde adresse i Aabenraa. Det danske selskab handlede med Malaco, oplyste den tidligere virksomhedsejer.

Under retssagen er det kommet frem, at der ikke findes nogen fakturaer på salget af slik fra Hans-Jørgen Jessen til Dansk Slikkompagni. Hans-Jørgen Jessen forklarede det med, at det var begyndt at gå dårligt for hans tyske firma. Og at medarbejderne forlod firmaet, da han ikke kunne betale dem løn.

Det kom også frem, at han heller ikke havde nogen skriftlig aftale med Dansk Slikkompagni. Slikhandlerne blev aftalt fra gang til gang – på SMS eller telefon – med Peter Blædel Frederiksen, oplyste Hans-Jørgen Jessen.

Til at begynde med modtog Hans-Jørgen Jessen betaling for varerne, inden pallerne med slik blev leveret, oplyste han. Men det ændrede sig, og hans virksomhed endte med at have et tilgodehavende hos Dansk Slikkompagni på over 1 million kroner, vurderede Hans-Jørgen Jessen i retten.

- Jeg blev godtroende, sagde han.

I retten kom det også frem, at det ikke var Dansk Slikkompagni, som overførte penge til Hans-Jørgen Jessens firma som betaling for slik. Det var en mellemmand ved navn Asbjørn Djørn Janum.

Kloakmester Asbjørn Djørn Janum overførte penge fra Peter Blædel Frederiksen – og fik som stråmand en betaling på cirka 5 procent af værdien af slikhandlerne. Kloakmesteren oplyste i retten, at han var blevet stillet et udbytte på 1 million kroner om året i udsigt.

- Jeg vidste ikke, at det var kriminelt, men det lugtede, sagde Asbjørn Djørn Janum i vidneskranken, efter at han havde fulgt dommerens anmodning om at tage sin arbejdskasket af.

I sommeren 2017 blev Asbjørn Djørn Janum i sagen dømt for at have medvirket til unddragelse af afgifter. Han blev idømt en straf på seks måneders betinget fængsel med samfundstjeneste og fik en tillægsbøde på 100.000 kroner.

Originalartikel: https://fagbladet3f.dk/artikel/straamand-om-slikhandel-jeg-vidste-ikke-det-var-kriminelt-men-det-lugtede

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078