23948sdkhjf

Sådan ser fødevarescenen ud i 2018

| Af Birthe Linddal, fremtidsforsker, foodfuture.dk | Tip redaktionen om en historie

Der har aldrig været bedre muligheder, konstaterer sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal fra www.foodfuture.dk i denne klumme

Interessen for mad bare stiger og stiger i takt med kreativiteten, den gode smag og de mange og spændende, alsidige fødevaretiltag, som dukker op. Street food, kombucha, drive through, home delivery, grow it yourself, vegetarisk hakke-”kød”, andelshøns, kogræsserlaug eller fredagsslik fra England. Kun fantasien sætter efterhånden grænser, og der har aldrig været bedre muligheder.

Men hvad nyt byder 2018 på?

Her er seks skarpe bud, som er nøje udvalgt, og det ikke bare for at være realistiske, men også for at være ønskværdige. Husk: Fremtiden skaber vi selv, så selvfølgelig skal fremtiden være bedre.

1. Veggi-"kød"
De kalder det kød, selvom det intet har med kød at gøre. Men til gengæld smager det efterhånden rigtig godt. Vegetabilsk baserede fødevareprodukter, der er tænkt som substitut for kød. Der forskes meget i dette felt, og man er i USA tæt på at have fundet en måde at skabe kødsmag på ved hjælp af plantemateriale. Men om det nogensinde bliver nøjagtigt som rigtigt kød, kan man tvivle på. Men behøver det nødvendigvis også blive nøjagtigt som kød? Måske noget der minder om kan blive endnu bedre? Mest af alt handler det vel om, at det smager godt. Større salg af veggi-”kød” i 2018. Og ja, vi kommer også til at spise rigtigt kød i fremtiden.


2. Abonnementspordninger
Tid er en knap ressource. Madlavning tager tid, nøjagtig som indkøb og rengøring. Gode ideer er også en knap ressource, mange har slet ikke nogen og laver derfor den samme mad igen og igen. Derfor er diverse abonnementsordninger på mad, og hvad der ellers kan spises og drikkes, noget der kommer meget mere af. Forskellige abonnementer, som har andet på programmet end sundhed og øko, hvad end abonnementet byder på; julemad til hele festen, en måneds slankemad, frisk kød fra slagteren, kontorkage til torsdag eller ingredienser til hverdagsmaden.


3. Opgradering til version 2018
Der er klassikere, vi alle kender og alle har elsket engang og måske stadig gør det, bare en lille smule. Tag for eksempel Snickers, p-tærter, Kinder-æg eller den franske hotdog. Klassiske fødevarer, som har ramt rigtigt engang, og derfor stadig lever godt. Men, hånden på hjertet. Bedre smager en p-tærte heller ikke, med den alt for lave kakaoprocent, og det alt for meget, alt for søde sukker. Det samme gælder Kinder-ægget, Snickers og så mange andre varer. Tænk sig, hvis alle pølser i franske hotdogs smagte lige så godt som dem, man kan købe på Fru Møllers Mølleri, og at brødet var et surdejsbrød, som rent faktisk smagte og mættede?

Derfor skal disse brands og kategorier også leve i fremtiden og blive til andet end blot billigt discount. Det er tid til en opgradering. Tid til at skrue op for ambitionerne og ned på de uheldige ingredienser og få fjernet de værste e-numre og hældt lidt mere kvalitet, god samvittighed og 2018 madkvalitet ud over hele herligheden.

4. Nye formater
Moderne mennesker snacker. Altså spiser de ikke bare store, solide måltider af fine tallerkener med kniv og gaffel. Nej, de hapser, snacker og spiser, mens de kører i bil, stener facebook og holder møde. Derfor skal fremtidens mad gerne tilpasses denne livsstil. Det er jo svært at fortære en hel kylling eller 2,5 kilo ost med én hånd. Ligesom at der er for meget veggimælk i en liter til, at man kan nå at drikke den, inden man er fremme med S-toget.

Derfor, fremtidens ost, bacon, veggi-mælk, chokolade osv. skal helst kunne fås i et passende format. Et format, som ofte kun er til én person. Men det sker faktisk også, at folk holder børnefødselsdage eller inviterer gæster, og her er det jo praktisk med en kasse sodavand med rabat og håndtag til at bære, fremfor at man skal købe 20 x 1 til 24,95 kroner.

5. Tarme med charme
Tarmflora er det nye sort, de frelste-øko-veganer-no-sugar-typer har talt om det længe. Men nu følger stadig flere med. Bakteriekulturen i tarmen er vigtig for en sund krop, forbrændingen, en velfungerende hjerne og helbredet i det hele taget. Man mener i dag, at størstedelen af immunforsvaret befinder sig i tarmen. Vil du vide mere, kan du med succes læse den internationale bestseller "Tarme med charme" fra 2014.

Særligt præbiotiske fibre er gode for tarmfloraen. Præbiotiske fibre findes i bl.a. jordskokker, hvidløg, porrer, løg og asparges. Godt er også sunde bakteriekulturer, som for eksempel findes i fermenterede grøntsager. Kambucha skulle værre en ren trylledrik for tarmen. Alt mens især sukker ikke gør noget godt for tarmfloraen.

6. Food trucks
På årets største fødevaremesse, Anuga i Køln, var der i år en udstiller som solgte food trucks. Fede, flotte, food trucks. Og at der nu pludselig også sælges food trucks i luksusklasse er der en helt særlig årsag til. Nemlig at maden er blevet mobil. Flere nyder i stigende grad også mad lavet af andre på nye og anderledes lokaliteter. Folk spiser de mærkeligste steder, hvor sulten opstår. Nøjagtigt som de mange street food-markeder Europa rundt har stor opmærksomhed og succes i disse år. Flere ser gode forretningsmuligheder i en food truck. Med en food truck kan publikum få den mad, de ønsker på et givent sted, en festival, et julemarked eller til en byfest.

I 2018 vil der komme mange flere food trucks på vejene. Nyt vil være food trucks, der som fiskemanden får en ugentlig holdedag på torvet, hvor hele byen så kan hente luksusburgere, god kaffe, sushi, thai-takeaway eller rigtig godt bagerbrød.

Disse varegrupper vokser
Og hvad kommer vi så til at spise mere af i 2018? Her otte bud på konkrete varegrupper, som der kommer mange flere af i kurven i 2018:

1. Vegansk kød
2. Veganske mælkedrikke
3. Vegetabilske proteiner, for eksempel nødder, bønner, broccoli og linser
4. Sunde og spændende ”naturlige” sodavand
5. Kødsnacks
6. Fermenterede grøntsager
7. Ostesnacks
8. Sunde shots.

Der er bestemt meget at glæde sig til i 2018, når det handler om mad.
Hold dig opdateret med Food Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Thise Mejeri satte igen ny rekord

Nu mærker FoodTech-messen positive takter

Food Supply udkommer også i sommerferien

Meyers Kantiner har igen sat sig på Folketinget

Vil kæmpe for Gram Equipment-erstatning til den bitre ende

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

15.561 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Restaurantkæden Grød vil åbne i udlandet

Online Avis Arkiv

Stifter forlader jysk kæmpeprojekt

Arla udnævner ny økonomidirektør

Lakridskonge er nu med i eks-politimands snack-firma

Knas med byggeri giver Carletti laveste overskud siden 2014

Farvel: Orme-Lasse bliver til Surfer-Lasse

Grøntvirksomheder fusionerer

Pålæg og pølser er tilbagekaldt

Chr. Hansen er helskindet gennem corona - overvejer nu frasalg

Britisk opkøb fastholder Daloon i minus

Succesfuld sommerøl: Bilka bliver eneforhandler med rekordordre

Danmarks næststørste udleder af CO2 vil forurene mere i strid med EU-krav

Nordic Sugar beder om lov til at fyre med mere kul og svær brændselsolie i håbet om senere at koble sig på det nationale gasnet, viser en aktindsigt, Politiken Miljø & Klima har fået.

2

Containerslagterier på kanten af eksportsucces

Ny robot skal give øl smagen af dansk jord

FødevareDanmark frygter tysk nedsættelse af moms på fødevarer

Rentefri coronalån for 6,8 milliarder: Hver tredje ansøger er fra handel og horeca

Nu vil Easyfood også sælge til private og levere direkte til hoveddøren

Stormombruste Gram Equipment øjner sorte tal

Palsgaard bruger 750 millioner på at fordoble kapaciteten

Vi undervurderer eget forbrug af slik og chips

Chokoladeproducent lukker flere butikker

Fødevarestyrelsen lukker efterforskning af campylobacter-udbrud

Lukning af corona-ramt tysk slagteri giver dønninger hos Tican

Schulstad-ansatte har genoptaget arbejdet

Fire ansatte på tysk Danish Crown-slagteri smittet med corona

Lagkagehusets eks-boss dropper Kohberg

Stryhns kalder store mængder leverpostej retur

Chr. Hansen på milliardopkøb i USA

Coronavirus sætter eksporten to år tilbage - men fødevarer trak op

Too Good To Go med nyt millionunderskud

Se alle Medlemmernes egne nyheder

ScanDrums laver aftale med Infowise

ISO 14001 Inspirationsseminar

Den grønne dagsorden er også FRECONs hovedpine...

FromaXe - osteforme som er X-RAY sporbare.

Vi bygger en Kran App - vil du hjælpe os?

Tag kontrol over din deklaration!

Star Industri går ALL IN - CNC-bearbejdning med fræs og drej

Lageret er fyldt med PALOMATer

Fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Få testet jeres produkter, overflader eller emballage

Nu kan industrirobotter få 3D-syn

Magnetisk filtrering er effektivt til flere områder

Hvorfor er der en blå label på dit løfteudstyr?

Ny pneumatisk drejeaktuator til hygiejniske applikationer

Safeguards: Undgå varmvalset fra Tyrkiet, køb EU-stål

ISO 22000 Inspirationsseminar

Løfteposer og værktøjsholdere hos Carl Stahl A/S

Lemvigh-Müller kåret som Eliteleverandør for andet år i træk

Deltag trygt og sikkert på FoodTech til efteråret 2020

Byggeri af domicil skrider frem

Kom helt tæt på kvinden bag vores isoleringskapper ... ↓

Luftpermeabilitetstester – også til ansigtsmasker!

Bremsemotor til din næste applikation?

Bruger du ren og tør trykluft i din produktionsproces?

FRECON samarbejder med Industriens Fond i genstartNU.dk

Send til en kollega

0.142