23948sdkhjf

Sådan ser fødevarescenen ud i 2018

Der har aldrig været bedre muligheder, konstaterer sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal fra www.foodfuture.dk i denne klumme
Interessen for mad bare stiger og stiger i takt med kreativiteten, den gode smag og de mange og spændende, alsidige fødevaretiltag, som dukker op. Street food, kombucha, drive through, home delivery, grow it yourself, vegetarisk hakke-”kød”, andelshøns, kogræsserlaug eller fredagsslik fra England. Kun fantasien sætter efterhånden grænser, og der har aldrig været bedre muligheder.

Men hvad nyt byder 2018 på?

Her er seks skarpe bud, som er nøje udvalgt, og det ikke bare for at være realistiske, men også for at være ønskværdige. Husk: Fremtiden skaber vi selv, så selvfølgelig skal fremtiden være bedre.

1. Veggi-"kød"
De kalder det kød, selvom det intet har med kød at gøre. Men til gengæld smager det efterhånden rigtig godt. Vegetabilsk baserede fødevareprodukter, der er tænkt som substitut for kød. Der forskes meget i dette felt, og man er i USA tæt på at have fundet en måde at skabe kødsmag på ved hjælp af plantemateriale. Men om det nogensinde bliver nøjagtigt som rigtigt kød, kan man tvivle på. Men behøver det nødvendigvis også blive nøjagtigt som kød? Måske noget der minder om kan blive endnu bedre? Mest af alt handler det vel om, at det smager godt. Større salg af veggi-”kød” i 2018. Og ja, vi kommer også til at spise rigtigt kød i fremtiden.


2. Abonnementspordninger
Tid er en knap ressource. Madlavning tager tid, nøjagtig som indkøb og rengøring. Gode ideer er også en knap ressource, mange har slet ikke nogen og laver derfor den samme mad igen og igen. Derfor er diverse abonnementsordninger på mad, og hvad der ellers kan spises og drikkes, noget der kommer meget mere af. Forskellige abonnementer, som har andet på programmet end sundhed og øko, hvad end abonnementet byder på; julemad til hele festen, en måneds slankemad, frisk kød fra slagteren, kontorkage til torsdag eller ingredienser til hverdagsmaden.


3. Opgradering til version 2018
Der er klassikere, vi alle kender og alle har elsket engang og måske stadig gør det, bare en lille smule. Tag for eksempel Snickers, p-tærter, Kinder-æg eller den franske hotdog. Klassiske fødevarer, som har ramt rigtigt engang, og derfor stadig lever godt. Men, hånden på hjertet. Bedre smager en p-tærte heller ikke, med den alt for lave kakaoprocent, og det alt for meget, alt for søde sukker. Det samme gælder Kinder-ægget, Snickers og så mange andre varer. Tænk sig, hvis alle pølser i franske hotdogs smagte lige så godt som dem, man kan købe på Fru Møllers Mølleri, og at brødet var et surdejsbrød, som rent faktisk smagte og mættede?

Derfor skal disse brands og kategorier også leve i fremtiden og blive til andet end blot billigt discount. Det er tid til en opgradering. Tid til at skrue op for ambitionerne og ned på de uheldige ingredienser og få fjernet de værste e-numre og hældt lidt mere kvalitet, god samvittighed og 2018 madkvalitet ud over hele herligheden.

4. Nye formater
Moderne mennesker snacker. Altså spiser de ikke bare store, solide måltider af fine tallerkener med kniv og gaffel. Nej, de hapser, snacker og spiser, mens de kører i bil, stener facebook og holder møde. Derfor skal fremtidens mad gerne tilpasses denne livsstil. Det er jo svært at fortære en hel kylling eller 2,5 kilo ost med én hånd. Ligesom at der er for meget veggimælk i en liter til, at man kan nå at drikke den, inden man er fremme med S-toget.

Derfor, fremtidens ost, bacon, veggi-mælk, chokolade osv. skal helst kunne fås i et passende format. Et format, som ofte kun er til én person. Men det sker faktisk også, at folk holder børnefødselsdage eller inviterer gæster, og her er det jo praktisk med en kasse sodavand med rabat og håndtag til at bære, fremfor at man skal købe 20 x 1 til 24,95 kroner.

5. Tarme med charme
Tarmflora er det nye sort, de frelste-øko-veganer-no-sugar-typer har talt om det længe. Men nu følger stadig flere med. Bakteriekulturen i tarmen er vigtig for en sund krop, forbrændingen, en velfungerende hjerne og helbredet i det hele taget. Man mener i dag, at størstedelen af immunforsvaret befinder sig i tarmen. Vil du vide mere, kan du med succes læse den internationale bestseller "Tarme med charme" fra 2014.

Særligt præbiotiske fibre er gode for tarmfloraen. Præbiotiske fibre findes i bl.a. jordskokker, hvidløg, porrer, løg og asparges. Godt er også sunde bakteriekulturer, som for eksempel findes i fermenterede grøntsager. Kambucha skulle værre en ren trylledrik for tarmen. Alt mens især sukker ikke gør noget godt for tarmfloraen.

6. Food trucks
På årets største fødevaremesse, Anuga i Køln, var der i år en udstiller som solgte food trucks. Fede, flotte, food trucks. Og at der nu pludselig også sælges food trucks i luksusklasse er der en helt særlig årsag til. Nemlig at maden er blevet mobil. Flere nyder i stigende grad også mad lavet af andre på nye og anderledes lokaliteter. Folk spiser de mærkeligste steder, hvor sulten opstår. Nøjagtigt som de mange street food-markeder Europa rundt har stor opmærksomhed og succes i disse år. Flere ser gode forretningsmuligheder i en food truck. Med en food truck kan publikum få den mad, de ønsker på et givent sted, en festival, et julemarked eller til en byfest.

I 2018 vil der komme mange flere food trucks på vejene. Nyt vil være food trucks, der som fiskemanden får en ugentlig holdedag på torvet, hvor hele byen så kan hente luksusburgere, god kaffe, sushi, thai-takeaway eller rigtig godt bagerbrød.

Disse varegrupper vokser
Og hvad kommer vi så til at spise mere af i 2018? Her otte bud på konkrete varegrupper, som der kommer mange flere af i kurven i 2018:

1. Vegansk kød
2. Veganske mælkedrikke
3. Vegetabilske proteiner, for eksempel nødder, bønner, broccoli og linser
4. Sunde og spændende ”naturlige” sodavand
5. Kødsnacks
6. Fermenterede grøntsager
7. Ostesnacks
8. Sunde shots.

Der er bestemt meget at glæde sig til i 2018, når det handler om mad.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078