23948sdkhjf

Ny teknik kan gøre fersk kød holdbart i et halvt år

Banebrydende forskning fra Teknologisk Institut
En ny, banebrydende teknik, der forlænger holdbarheden af fersk kød med flere måneder, er på vej hos Danish Meat Research Institute, DMRI, på Teknologisk Institut i Taastrup.

Instituttets kødforskere og fysikere ser enorme muligheder i projektet, der kan medføre mere fleksibilitet, nye markedsmuligheder og mindre madspild.

- Med den nye teknologi kan man opnå høj fødevaresikkerhed, ingen E-numre og en estimeret holdbarhed af det færdige kød på op til et halvt år ved en opbevaringstemperatur på fem grader, fortæller seniorspecialist Mari Ann Tørngren fra DMRI, der har været med til at udvikle den nye teknologi.


Fra frost til fersk
Mari Ann Tørngren peger på, at fersk kød med en så lang holdbarhed giver en masse nye muligheder for både kødproducenterne, grossisterne, foodservicebranchen, supermarkederne og forbrugerne.

- Der er for eksempel betydelige fordele inden for distribution og logistik. På grund af den længere holdbarhed er det nu muligt til en vis grad at gå fra frostproduktion til fersk produktion af kød, siger hun.

Den nye teknik egner sig kun til hele udskæringer af kød. Metoden kan altså ikke bruges til hakket kød, kød i tern, rå pølser, farsprodukter og lignende.

Det færdige kød, som DMRI arbejder med, er vakuumpakket og mikrobiologisk stabilt. Det betyder, at det kølede kød hverken fordærves eller harsker under lagring.

Teknikken går ud på at behandle det emballerede kød med mikrobølger med en særlig frekvens. Herved opnås en kort og effektiv varmebehandling på kødets overflade - varmen trænger kun få millimeter ind i kødet. Varmebehandlingen afkimer kødets overflade, der herefter kan betragtes som sterilt.

Før varmebehandlingen sker, er kødet vakuumpakket, og plastemballagen sikrer, at kødet ikke kan efterkontamineres.

DMRI søger partnere
Den nye teknologi har bevist sin gyldighed i laboratorieskala. Næste skridt er at få opskaleret teknikken i en mere industriel skala. Der skal udvikles maskiner og udstyr, for eksempel en mikrobølgetunnel, der kan håndtere en kontinuerlig produktion. Til den del af udviklingen og den endelige implementering søger DMRI samarbejdspartnere.

- Lige nu har vi brug for nogle investeringsvillige samarbejdspartnere, som kan hjælpe os med at få teknikken færdigmodnet, så den kan vise sit værd under industrilignende forhold. Det kunne for eksempel. være samarbejdspartnere fra kødindustrien, maskinproducenter eller leverandører af maskindele, som kan se mulighederne i det her, fortæller Mari Ann Tørngren.

Den nye teknik egner sig kun til hele udskæringer af kød. Metoden kan altså ikke bruges til hakket kød, kød i tern, rå pølser, farsprodukter og lignende.



Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109