Ny teknik kan gøre fersk kød holdbart i et halvt år

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Banebrydende forskning fra Teknologisk Institut

En ny, banebrydende teknik, der forlænger holdbarheden af fersk kød med flere måneder, er på vej hos Danish Meat Research Institute, DMRI, på Teknologisk Institut i Taastrup.

Instituttets kødforskere og fysikere ser enorme muligheder i projektet, der kan medføre mere fleksibilitet, nye markedsmuligheder og mindre madspild.

- Med den nye teknologi kan man opnå høj fødevaresikkerhed, ingen E-numre og en estimeret holdbarhed af det færdige kød på op til et halvt år ved en opbevaringstemperatur på fem grader, fortæller seniorspecialist Mari Ann Tørngren fra DMRI, der har været med til at udvikle den nye teknologi.


Fra frost til fersk
Mari Ann Tørngren peger på, at fersk kød med en så lang holdbarhed giver en masse nye muligheder for både kødproducenterne, grossisterne, foodservicebranchen, supermarkederne og forbrugerne.

- Der er for eksempel betydelige fordele inden for distribution og logistik. På grund af den længere holdbarhed er det nu muligt til en vis grad at gå fra frostproduktion til fersk produktion af kød, siger hun.

Den nye teknik egner sig kun til hele udskæringer af kød. Metoden kan altså ikke bruges til hakket kød, kød i tern, rå pølser, farsprodukter og lignende.

Det færdige kød, som DMRI arbejder med, er vakuumpakket og mikrobiologisk stabilt. Det betyder, at det kølede kød hverken fordærves eller harsker under lagring.

Teknikken går ud på at behandle det emballerede kød med mikrobølger med en særlig frekvens. Herved opnås en kort og effektiv varmebehandling på kødets overflade - varmen trænger kun få millimeter ind i kødet. Varmebehandlingen afkimer kødets overflade, der herefter kan betragtes som sterilt.

Før varmebehandlingen sker, er kødet vakuumpakket, og plastemballagen sikrer, at kødet ikke kan efterkontamineres.

DMRI søger partnere
Den nye teknologi har bevist sin gyldighed i laboratorieskala. Næste skridt er at få opskaleret teknikken i en mere industriel skala. Der skal udvikles maskiner og udstyr, for eksempel en mikrobølgetunnel, der kan håndtere en kontinuerlig produktion. Til den del af udviklingen og den endelige implementering søger DMRI samarbejdspartnere.

- Lige nu har vi brug for nogle investeringsvillige samarbejdspartnere, som kan hjælpe os med at få teknikken færdigmodnet, så den kan vise sit værd under industrilignende forhold. Det kunne for eksempel. være samarbejdspartnere fra kødindustrien, maskinproducenter eller leverandører af maskindele, som kan se mulighederne i det her, fortæller Mari Ann Tørngren.

Den nye teknik egner sig kun til hele udskæringer af kød. Metoden kan altså ikke bruges til hakket kød, kød i tern, rå pølser, farsprodukter og lignende.





Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Co-Ro tog et gevaldigt saft-dyk

Men Sun Lolly-producenten sprøjter nye produkter ud i stor stil

Ny maskine sætter fart i fristelserne hos Easyfood

Mejerierne hædrede den gode fødevaredebat

Ny bestyrelse i mad-tænketank

FoodTech sætter viden på menuen

Messen i Herning omdanner i år den ene messehal til Tech City

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

Danish Crown tjener flere penge trods pres på priserne

- Vores dadelplaner kan blive en kæmpesucces

The Whole Companys Henrik Winther-Olsen klar til produktion i Dubai - kommer måske til at konkurrere med sig selv

Lettelse hos Kohberg: Vi er er på rette spor

Efter et særdeles nedslående 2016 gik det kraftigt frem for brødgiganten i 2017

Både op og ned for Geia Food

Omsætningen steg til over 1,2 milliarder kroner, men intens konkurrence fik overskuddet til at dale

Erhvervsmanden Nils Foss er død - 90 år

Coop lukker 16 brugser

Farvel til en række butikker, der gennem en årrække har givet underskud

The Whole Company klar med helt ny serie af frugtsnacks

Koncernen vil indtage udlandet på flere fronter

Dansk Supermarked skifter navn

Ny, nordjysk gin har været oppe i skyerne

25 pubs giver brødre milliongevinst

Nu kan Arbejdstilsynet tale med ansatte alene

Madglade milliardærer redder eksklusiv restaurant

BioMar udvider for 90 millioner i Brande

Lakridskonge producerer igen selv

Johan Bülow har sat skub i udviklingen af nye lakridser

Gråsten Fjerkræ gør klar til at udvide

Pladsmangel i Kværs har flyttet arbejdspladser sydpå

Ligner de en puck? Mørbrad hitter til ishockey-VM

Lukket burgerkæde kostede millioner

NTF-Aalborg har skiftet direktør

FødevareDanmark: Stram den lov

Økologisk gourmet-slagteri rykker ind hos Irma

Romkuglemester er vokset yderligere

Pengene strømmer ind hos Gasoline Grill

International hæder til Skjern-gin

Gulerødder har bidt sig fast om øko-favorit

Møllerup Gods klar med danske hampefrø

Ellemann-Jensen ny fødevareminister

Dansk familie blev mangemillionærer på Hot n'Sweet

Ny madfestival nærmer sig

Orkla Foods klar med ny salgsdirektør i Danmark

Unibrew solgte og tjente mere

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Prevas har ansat Software Developer, Henrik Bach

Automationsdag´18

Opbygning af HACCP-systemer

Læs om de nye muligheder med TIA-portalen version 15

IMA dairy food HASSIA

De helt rigtige løsninger til hårde miljøer

Der er gang i produktionen af vores nye løfteåg til truck hos vores maskinfabrik i Aalborg.

Dansk fællesstand på AgroProdMash 8. – 12. oktober 2018 - skyd genvej til det russiske marked

Pilz fortsætter væksten i omsætning og medarbejderantal samt udvider produkt-porteføljen

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Nye medarbejdere

Dansk hærdningsteknologi til rustfrit stål løser udfordringer hos MAN Diesel & Turbo

Tæt samarbejde mellem Arla, Siemens og DHJ resulterer i innovativt afgangsprojekt

Tre 10-års jubilarer hos Holtec Automatic A/S

Simatic CPU'er fra Siemens får facelift

Gratis rådgivning til robot industrien

Stor fynsk plastproducent investerer i ny pakkelinje fra robotklyngen i Odense

SMC lancerer ekstremt fleksibel sugekop af blå silikonegummi

Wexøe indgår ny samarbejdsaftale med Jacob Hinsch og eWon

Hvilken sensor til niveau måling er bedst?

Kunne du også tænke dig en traverskran som vi for nylig har leveret til den...

KE Fibertec satser på Norge

Broelementerne til Kronprinsesse Marys bro kræver løftegrej i den helt tung...

Dansk Procesventilation har færdiggjort centralstøvsuger til Abenas nye pro...

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Send til en kollega

0.211