Ny teknik kan gøre fersk kød holdbart i et halvt år

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Banebrydende forskning fra Teknologisk Institut

En ny, banebrydende teknik, der forlænger holdbarheden af fersk kød med flere måneder, er på vej hos Danish Meat Research Institute, DMRI, på Teknologisk Institut i Taastrup.

Instituttets kødforskere og fysikere ser enorme muligheder i projektet, der kan medføre mere fleksibilitet, nye markedsmuligheder og mindre madspild.

- Med den nye teknologi kan man opnå høj fødevaresikkerhed, ingen E-numre og en estimeret holdbarhed af det færdige kød på op til et halvt år ved en opbevaringstemperatur på fem grader, fortæller seniorspecialist Mari Ann Tørngren fra DMRI, der har været med til at udvikle den nye teknologi.


Fra frost til fersk
Mari Ann Tørngren peger på, at fersk kød med en så lang holdbarhed giver en masse nye muligheder for både kødproducenterne, grossisterne, foodservicebranchen, supermarkederne og forbrugerne.

- Der er for eksempel betydelige fordele inden for distribution og logistik. På grund af den længere holdbarhed er det nu muligt til en vis grad at gå fra frostproduktion til fersk produktion af kød, siger hun.

Den nye teknik egner sig kun til hele udskæringer af kød. Metoden kan altså ikke bruges til hakket kød, kød i tern, rå pølser, farsprodukter og lignende.

Det færdige kød, som DMRI arbejder med, er vakuumpakket og mikrobiologisk stabilt. Det betyder, at det kølede kød hverken fordærves eller harsker under lagring.

Teknikken går ud på at behandle det emballerede kød med mikrobølger med en særlig frekvens. Herved opnås en kort og effektiv varmebehandling på kødets overflade - varmen trænger kun få millimeter ind i kødet. Varmebehandlingen afkimer kødets overflade, der herefter kan betragtes som sterilt.

Før varmebehandlingen sker, er kødet vakuumpakket, og plastemballagen sikrer, at kødet ikke kan efterkontamineres.

DMRI søger partnere
Den nye teknologi har bevist sin gyldighed i laboratorieskala. Næste skridt er at få opskaleret teknikken i en mere industriel skala. Der skal udvikles maskiner og udstyr, for eksempel en mikrobølgetunnel, der kan håndtere en kontinuerlig produktion. Til den del af udviklingen og den endelige implementering søger DMRI samarbejdspartnere.

- Lige nu har vi brug for nogle investeringsvillige samarbejdspartnere, som kan hjælpe os med at få teknikken færdigmodnet, så den kan vise sit værd under industrilignende forhold. Det kunne for eksempel. være samarbejdspartnere fra kødindustrien, maskinproducenter eller leverandører af maskindele, som kan se mulighederne i det her, fortæller Mari Ann Tørngren.

Den nye teknik egner sig kun til hele udskæringer af kød. Metoden kan altså ikke bruges til hakket kød, kød i tern, rå pølser, farsprodukter og lignende.





Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Kok skal forbedre oplevelsen på SMK

Kød-direktør er vred efter fupnummer

Himmerlandskød blev misbrugt i nytårsmenuer

Danske fiskere hentede fisk for 3,4 milliarder

Sådan har Daloon optimeret sin produktion

Mindre spild af råvarer, vand og strøm er en del af succesen

Nu ruller det - Daloon inde i massiv vækst

Direktør forventer det bedste resultat i årevis

Nu kan Bilka-tun spores tilbage til kaptajnen

Dansk Supermarked klar med online sporings-system

Nyhedsbrev

Minimejeri leverer mælk lynhurtigt

Pladespecialist satser på fødevareindustri

Bornholm klar med datoer for ny madfestival

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nye energibarer storhittede på messe - på nær én

Mols Organic-direktør vælter sig i nye kunder

Pas på, svindlere: Nyt netværk har kig på jer

Eurofins opretter en netværksgruppe mod fødevaresvindel

Enorm efterspørgsel på danske krabber

Om få år rykker 3D-printeren ind i Michelin-køkkenerne

3D-printere i ethvert restaurantkøkken om få år er slet ikke urealistisk, lyder det fra iværksætter

Boserup og Seier slutter burger-eventyret

Nyt redskab letter mejeriers arbejde

Stor sag om sliksvindel udsat for fjerde gang

Fadøllet flyder i stride strømme

Danskerne har for alvor fået appetit på det

Aarhus-drenge sælger blå vin

Det er sjovt og smager godt, mener de

Lokale fødevareproducenter går sammen

Kvalitetsmad stiller krav til professionelt køkkenudstyr

Formanden for Brancheforeningen for Køkkenudstyr løfter sløret for, hvor markedet befinder sig

1

Klumme: BioFach: Her er de nye trends og økotendenser

Aarhus vil have flere food trucks

Hver fjerde restaurant opgiver af få ny kok i køkkenet

Millionstøtte skal forbedre ældres ernæring

1

Arla klar med nye mælkesmage

Michelinstjernerne ramte forbi Fyn: Anmelder overrasket

Se listen: Danmark har nu 26 Michelin-restauranter

Plantefarsen sejrer i supermarkederne

Vestjyder vil tænke nyt om fødevarer

Smarties' bagmænd solgte vand for over 50 milliarder

Rod i Food Supply Magazine

Dansk Supermarked kritiseres for dårligt arbejdsmiljø

Sådan laver man Nordens bedste sild

Catering-firmaer klar med nye kalve

Mayo med skimmel tilbagekaldes

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Mouvex pakningsløse pumper nu hos Verder A/S

Platform for Celox Line sorterer.

Positiv udvikling i den spanske fødevarebranche

Brug en ion luftpistol til effektiv nedbrydning af statisk elektricitet

IMA dairy food ERCA

ALPMA forhandles af Salicath ApS

Vehco ECO-drive konkurrence reducerer CO2 udledning med 1850 tons

Smed søges!

Inspiration til påskebordet

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Februar nyhedsmail fra KE Fibertec

Skift af stålwire på lastbilkran for kunde

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Ny sædeventil fra INOXPA.

Lær de grundlæggende funktioner i Nastran In-CAD på kursus d. 13/3

Kreditpolitikkens 10 hovedpunkter

FSMA / PCQI training

Qumec præsenterer nye transportbånd.

Carl Stahl A/S er igen kreditvurderet til AAA-rating

Vidste du, at vi kan være en del af din næste flyrejse?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

MK12 til mærkning af blandt andet rustfrit stål giver hurtigere resultater!

Hvordan får jeg drømmejobbet?

Opgradering til industrikøkkenvaske

ROB-EX Brugerdag – dagen indfrier mine forventninger hver gang

Send til en kollega

0.292