Ny teknik kan gøre fersk kød holdbart i et halvt år

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Banebrydende forskning fra Teknologisk Institut

En ny, banebrydende teknik, der forlænger holdbarheden af fersk kød med flere måneder, er på vej hos Danish Meat Research Institute, DMRI, på Teknologisk Institut i Taastrup.

Instituttets kødforskere og fysikere ser enorme muligheder i projektet, der kan medføre mere fleksibilitet, nye markedsmuligheder og mindre madspild.

- Med den nye teknologi kan man opnå høj fødevaresikkerhed, ingen E-numre og en estimeret holdbarhed af det færdige kød på op til et halvt år ved en opbevaringstemperatur på fem grader, fortæller seniorspecialist Mari Ann Tørngren fra DMRI, der har været med til at udvikle den nye teknologi.


Fra frost til fersk
Mari Ann Tørngren peger på, at fersk kød med en så lang holdbarhed giver en masse nye muligheder for både kødproducenterne, grossisterne, foodservicebranchen, supermarkederne og forbrugerne.

- Der er for eksempel betydelige fordele inden for distribution og logistik. På grund af den længere holdbarhed er det nu muligt til en vis grad at gå fra frostproduktion til fersk produktion af kød, siger hun.

Den nye teknik egner sig kun til hele udskæringer af kød. Metoden kan altså ikke bruges til hakket kød, kød i tern, rå pølser, farsprodukter og lignende.

Det færdige kød, som DMRI arbejder med, er vakuumpakket og mikrobiologisk stabilt. Det betyder, at det kølede kød hverken fordærves eller harsker under lagring.

Teknikken går ud på at behandle det emballerede kød med mikrobølger med en særlig frekvens. Herved opnås en kort og effektiv varmebehandling på kødets overflade - varmen trænger kun få millimeter ind i kødet. Varmebehandlingen afkimer kødets overflade, der herefter kan betragtes som sterilt.

Før varmebehandlingen sker, er kødet vakuumpakket, og plastemballagen sikrer, at kødet ikke kan efterkontamineres.

DMRI søger partnere
Den nye teknologi har bevist sin gyldighed i laboratorieskala. Næste skridt er at få opskaleret teknikken i en mere industriel skala. Der skal udvikles maskiner og udstyr, for eksempel en mikrobølgetunnel, der kan håndtere en kontinuerlig produktion. Til den del af udviklingen og den endelige implementering søger DMRI samarbejdspartnere.

- Lige nu har vi brug for nogle investeringsvillige samarbejdspartnere, som kan hjælpe os med at få teknikken færdigmodnet, så den kan vise sit værd under industrilignende forhold. Det kunne for eksempel. være samarbejdspartnere fra kødindustrien, maskinproducenter eller leverandører af maskindele, som kan se mulighederne i det her, fortæller Mari Ann Tørngren.

Den nye teknik egner sig kun til hele udskæringer af kød. Metoden kan altså ikke bruges til hakket kød, kød i tern, rå pølser, farsprodukter og lignende.





Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Skagenfoods måltidskasser brager videre

Slagteri bekræfter: Slut med Genz Kød

Slow Food-folk mødes i København

Wefood gør klar til at åbne i Aarhus

Danske specialfødevarer på charmeoffensiv i Hamburg

Unibrew solgte og tjente mere

Nyhedsbrev

Hamrende dyrt for Baresso at skifte navn

Jensens Bøfhus fortsætter striben af lukninger

Danskerne køber dyrevelfærd som aldrig før

1

Irma vil løfte færdigretter til nyt niveau

Kæden har bedt Hanegal om at producere

Madhus breder ældremad ud til også de unge

- Folk i alle aldre kan lide vores mormormad, forklarer direktør om færdigret-sats.

Konkursramt slagteri har fået en afløser

Sticks'n'Sushi skifter direktør

Slagteri og kødgrossist anmeldes til politiet

Fødevarestyrelsen: Helt almindelige slagtesvin brugt til vildledning

Dansk boble-vin bliver beskyttet

Området omkring Dons ved Kolding er det eneste sted, man må producere Dons-vin.

Stærk dansk fødevareteknologi skal åbne døre i Mexico

Ugens grin: Ufrivilligt jobskifte

OK Snacks solgte mere end nogensinde før

Ny popcornhal med til at sætte skub i omsætningen

1

Arla skal spare tre milliarder kroner

Hotdogbrød med fuldkorn og metalstykker

Markant fald i danske øls alkoholstyrke

Bryggerierne satser på nydelse frem for beruselse - mere drikkevenlige øl vinder frem

Anbefalinger sætter nyt fokus på måltider

Coop vil lukke 47 Fakta-butikker

Kommer ned under 360 butikker på landsplan

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Efter konkurs: Chokoladefabrik gør come back

Lille luksus: Din rejemad er blevet dyrere

Bryghus sender 15.300 flasker til Canada

Chr. Hansen klapper i hænderne

Nye ejere tjener millioner på Bone's

Jimmy Maymann skal digitalisere Foss

1

Dansk madkæde vil ud i Europa

Sløj sommer ramte Hjem-Is på bundlinjen

Kunder amok i romkugler: Over 25.000 kugler solgt

Valsemøllen har kaldt rugmel retur

Coop udvider med måltider til både morgen og frokost

Aioli trukket tilbage: Risiko for listeria

Se alle Medlemmernes egne nyheder

OTV Plast får tildelt erhvervsprisen

Mindre offentligt opgavetyveri, tak!

B&R introducerer efterfølger til Automation PC 2100.

FUJI - Verdens mest miljørigtige SUPER alkaline batteri produceret af over 75% recyklings materiale.

Vil du være en del af en spændende og innovativ vækstvirksomhed, hvor meget er muligt?

Gratis jubilæumskonference: 25 år med Maskindirektivet

OTV Plast får tildelt erhvervsprisen

Stor ekstern blandings-sprøjtedyse til overfladebehandling, køling, maling

Gibotech styrker projektledelsen igen

Med SecurityBridge er der ingen fare for manipulation!

Bruger du også en gravemaskine til at løfte med?

Hybrid transport gør individualiseret masseproduktion rentabel.

Frekvensomformer til elevatorer/lifte?

Nomo har stor erfaring inden for skræddersyede lejer

Ny kapsling/elskab? Stål eller Polycarbonat? Hvad bør du vælge?

Giv dine sælgere det rette værktøj

Glasrør og glasstænger kan Mirit Glas tilbyde efter kundens specifikationer

Den opgraderede omrører med bundstøtte sikrer effektiv bearbejdning og fremragende produktsikkerhed

Busch 5 elementer af effektivitet præsenteret på årets Anuga Foodtec

Hands-on intro: Investér 2½ timer og kom på forkant med jeres kvalitetsledelse

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Endnu bedre afgratning!

FUJI - Verdens mest miljørigtige SUPER alkaline batteri produceret af over ...

Med effektiv logistik støtter FødevareBanken de socialt udsattes behov

Udnyt din robots FULDE potentiale

Send til en kollega

0.204