23948sdkhjf

Veganere våger ved Århus Slagtehus: - Det er køernes holocaust

Aktivister er lige nu hyppige gæster ved slagtehuset
- Det er meget præcist en holocaust for køer, fordi en holocaust i ordets forstand er en massenedslagtning. Det er et kæmpemæssigt antal af køer og andre dyr i øvrigt, der bliver slået ihjel hver dag.

Ulrik Myrtue er lokalkoordinator i den aktivistiske veganer-gruppe The Save Movement. Gruppen har på det seneste "våget" flere gange ved Århus Slagtehus, der hver uge slagter omkring 1.000 køer.

Det, han kalder en holocaust for køer, er den måde, køerne ender deres liv på i Århus Slagtehus.

- Sammenligningen gør, at man understreger, hvor voldsomt det er fra dyrenes synsvinkel. Vi har svært ved at leve os ind i, at det skulle være sammenligneligt, men for dyrene er det deres virkelighed, siger Ulrik Myrtue til TV2 Østjylland.

Han påpeger, at køer er individer med et veludviklet følelsesliv. At de har lyst til at leve, ligesom mennesker har.

- Jeg mener ikke, at man skal blive ved med at behandle dem som produkter, siger han.

Ordet "våge" er løst oversat fra det engelske "vigil". Det er det, aktivisterne selv kalder det, når de stiller sig op foran det aarhusianske slagtehus, mens køerne blev kørt ind til deres endeligt.

Mange græder
Ved en "vigil" stiller aktivisterne sig så tæt på køerne, som det er muligt inden for lovens rammer. Mange græder for køerne. Aktivisterne står også ude på vejen foran slagteriet med bannere, brochurer og skilte.

- Vi er der for at filme køerne lige inden, de bliver slagtet, så folk er mere bevidste om, hvad det er, de spiser til aftensmad. Vi prøver at få folk til at forstå sammenhængen mellem dyr og det kød, vi spiser, siger Ulrik Myrtue.

- Det er klart at nogle bliver kede af det og græder, når vi ser køerne vente på at blive slagtet og hører lydene inde fra slagteriet. Det ser jeg egentlig bare som meget veludvklet empati, tilføjer han til tv-stationen, som ikke har kunne få en kommentar fra Århus Slagtehus, der er ejet af SkareGruppen.

TV2 Østjylland har til gengæld kontaktet slagtekalveproducent Karsten Willumsen, der er med i bestyrelsen i brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer.

Han mener, at der mangler ekstremt mange nuancer i veganernes udstilling af dyreslagtning. Det bærer præg af, at de ikke har sat sig ind i, hvordan man afliver et dyr, lyder det.

- De prøver at tegne et skræmmebillede af aflivningerne. Jeg har stor respekt for, at andre vil noget andet, men hvis jeg var dem, ville jeg motivere positivt i forhold til plantebaseret kost i stedet for at føre sig frem med usandheder, siger Karsten Willumsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094