Nyborg Fængsel har succes med sin flødeis

| Af Redaktionen/bda | Tip redaktionen om en historie

Danmarks første ismejeri bag tremmer er en succes. På tre måneder har de solgt over 2.000 liter is, og der er venteliste på arbejdsholdet.

Der er gang i den på førstesalen i Nyborg Fængsels ismejeri. En indsat koger danske jordbær og sukker sammen til marmelade, en anden er i gang med at hælde en blanding af ren fløde og vanilje i ismaskinen, mens en tredje gør klar til formiddagens smagsprøvning.

Læs også: Nu får Krølle Bølle-is for alvor comeback på Bornholm

Tom Kirkeby Rasmussen har svært at skjule sin begejstring. Han er uddannet kok, værkmester og en af idémændene bag ismejeriet.

- Det er jo det tætteste, man kommer på himlen i Kriminalforsorgen. Her er det legalt at spise is og marmelade hele dagen - vi skal jo kvalitetskontrollere produkterne," siger han.

Der er også en lang venteliste for at få en plads på det syv-mands store arbejdshold. Tom Kirkeby Rasmussen mener, at den gode arbejdsmoral handler om, at de indsatte har ejerskab over produkterne.

De er med hele vejen: Fra produktudvikling, vareindkøb, regnskab og tilslutningen af processen, hvor de klistrer labels på produkterne.

Isen er lavet med kærlighed
Ideen til projektet kommer også fra indsatte. Assad Assad er en af idémagerne bag det eneste ismejeri i Danmark, der ligger i et fængsel.

Han er stolt af projektet og ved også præcis, hvad han skal, når han kommer ud til efteråret: Åbne sit eget ismejeri. Spørger man ham dog om, hvad hans yndlingsis er, så er svaret dog mere vagt.

Læs også: Opkøb præger Naturmælk-regnskab

- Det er et godt spørgsmål, haha. Dem alle sammen! Hvis jeg ikke kan lide produktet, så laver jeg det ikke. Al isen her er lavet med kærlighed, siger han.

Assad har to nye smage under udvikling: Passionsfrugt og chokolade med hjemmebagt brownie. Det er de indsatte, der står for at eksperimentere - nogle gange lidt for meget, bemærker Tom Kirkeby Rasmussen - det er også dem, som udvikler de endelige smagskombinationer.

Indtil videre er det blevet til tolv forskellige slags is, fire forskellige marmelader samt ni forskellige fyldte chokolader. Tom er imponeret over arbejdsholdets måde at finde på nye smagsvariationer.

"Det er en vild kreativitet, de har. Men du skal også tænke på, hvad det kræver at smugle en telefon ind i cellen uden om betjentene eller smugle kokain på tværs af landegrænser. Det kræver også kreativitet, og den udnytter vi til noget godt her," siger han.

Ikke konkurrenceforvridende
Timelønnen i ismejeriet ligger kun på cirka ti kroner, men Kriminalforsorgen må ikke udnytte det kommercielt og slå bunden ud på ispriserne i Nyborg og omegn. Isen sælges for mellem 55 og 60 kroner for en bøtte på 1,2 liter.

"Vi lægger ekstra procent oven i prisen, så vi kommer op og matcher normalprisen på markedet. Derudover er vi kun et lille køkken og ikke en stor fabrik. Vi kan ikke opretholde samme tempo og skal bruge flere arbejdere i produktionen. På den måde får vi lagt et løntryk på alligevel," siger Tom Kirkeby Rasmussen.

På vej til Coop
På tre måneder har Tuff Food, som firmaet hedder, solgt over 2.000 liter is og 6.000 glas marmelader. Lige nu er deres marmelade til prøvesmagning og godkendelse hos supermarkedskæden COOP.

Værkmesteren mener, at der er et marked for produkterne: "Vi er en anderledes arbejdsplads, og vi lægger ikke skjul på, hvor vores produkter kommer fra, eller hvordan de er lavet. Vi synes, vi har en god historie, og det synes butikkerne og¨kunderne også."

Han understreger, at målet med Tuff Food og ismejeriet i sidste ende er resocialisering i form af beskæftigelse og uddannelse: "Hvis jeg kan få dem ud, lidt klogere, lidt mere afklaret på livet, så er min mission løst. Det er et forsøg på at give dem nogle redskaber til den virkelige verden, der venter."

Mere om: is | Mejerier
Kilde: Ritzau


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Solrig sommer skæpper i kassen hos Paradis

Pepsi køber Sodastream i milliardhandel

Ugens grin: Spil med musklerne

Haarslev-familie vinder over kapitalfond i retten

110 meter høj skorsten kan reducere lugten af døde dyr

Danish Crown strammer skruen

Nyhedsbrev

Rejsegilde på Co-Ro’s ”Powerhouse”

Skidt for suppevirksomhed

Capnovas danske suppesats lukker butik og omorganiserer virksomheden.

Danske slagtermestre stævner EU-Kommissionen

Brancheorganisationen Danske Slagtermestre har netop stævnet den danske konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, for inhabilitet i sag om spildevandsafgift, som tilgodeser store danske slagterier på bekostning af de mindre.

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Glasfund i pulled pork fra Jensens Bøfhus

Kanonår for dansk restaurationsbranche

Ny Them-direktør vil kigge på eksporten

Slagtere får de mindste lønstigninger

Generation Food Award afholdes for anden gang

Regeringen vil proppe mere sund mad i danskerne

Stærk sommer giver opjustering hos Carlsberg

WeDoBurgers lukker og slukker

Grise strømmer til danske slagterier

Rekordsalg af is og sodavand

Nu vil fødevarekæmper halvere madspildet

En lang række store virksomheder går sammen i nyt initiativ

Svindelforebyggelse gælder nu også emballagen

Mange emballager er dog så avancerede, at det er svært at snyde

Nordisk Tang scorer et "større millionbeløb"

Nu skal der sættes fart på at udnytte kæmpestort potentiale

Smartbake skifter til måltidskasse-ekspert

Bagerikoncernen har indgået millionaftale med RetNemt

1.260 pakker jordbæryoghurt trukket tilbage

Smukfests overskudsmad bliver til 6.250 måltider

Københavns Madhus får ny direktør

1

Smukfest bruger kaffegrums i sæben

Giftigt mel tilbagekaldes

Kødproducenter vil også være kødfri

Plyndrede lastbil for chips til 80.000 kr.

Just Eat vil også levere morgenmad

Coop tilbagekalder frikadellepølser på grund af gas

Guld til dansk likør

Svaneke Bryghus får ny direktør

Fødevarekoncern om 2017: Forfærdeligt

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Svingnings- og Chokdæmpere fra WILLBRANDT Gummiteknik

Buhl & Bønsøe på LabDays 2018

Markedets bedste stregkodescanner

Sikrer konkurrenceevnen med en kontrolleret hygiejneproces

Hvilke udfordringer har, digitaliseringen?

Danskudviklede, miniature induktive sensorer med integreret IO-link kommunikation

Besøg EGE special sensorer på Brøndby messen 2018

Kræsne katte ville vælge …. en Paintainer® spand

Gevindnitter til ekstreme opgaver

Lead Auditor Kvalitet (På dansk & engelsk)

Vores avancerede 3D-laser udstyr giver præcise målinger

Bageri køber fødevaregodkendte reoler til kølerum

Simens og Ultrafilter Scandinavian - Breating air system

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Små brugervenlige cirkulationspumper

Dansk fællesstand på AgroProdMash 8. – 12. oktober 2018 - skyd genvej til det russiske marked

RS Components introducerer branchens første IIoT sensor-udviklingssæt fra HARTING

Ny svingkran til værkstedet, produktionen eller et helt tredje sted?

Optimering af Sandpiper Membranpumper

Trykmåling og trykregulering hos Burkert Danmark

Pas på hænderne, håndværker!

Hvem vinder årets GS1 Pris?

Lead Auditor Miljø

IMA dairy food BENHIL

BONFIGLIOLI forhandles af Salicath ApS

Send til en kollega

0.333