23948sdkhjf

Nyborg Fængsel har succes med sin flødeis

| Af Redaktionen/bda | Tip redaktionen om en historie

Danmarks første ismejeri bag tremmer er en succes. På tre måneder har de solgt over 2.000 liter is, og der er venteliste på arbejdsholdet.

Der er gang i den på førstesalen i Nyborg Fængsels ismejeri. En indsat koger danske jordbær og sukker sammen til marmelade, en anden er i gang med at hælde en blanding af ren fløde og vanilje i ismaskinen, mens en tredje gør klar til formiddagens smagsprøvning.

Tom Kirkeby Rasmussen har svært at skjule sin begejstring. Han er uddannet kok, værkmester og en af idémændene bag ismejeriet.

- Det er jo det tætteste, man kommer på himlen i Kriminalforsorgen. Her er det legalt at spise is og marmelade hele dagen - vi skal jo kvalitetskontrollere produkterne," siger han.

Der er også en lang venteliste for at få en plads på det syv-mands store arbejdshold. Tom Kirkeby Rasmussen mener, at den gode arbejdsmoral handler om, at de indsatte har ejerskab over produkterne.

De er med hele vejen: Fra produktudvikling, vareindkøb, regnskab og tilslutningen af processen, hvor de klistrer labels på produkterne.

Isen er lavet med kærlighed
Ideen til projektet kommer også fra indsatte. Assad Assad er en af idémagerne bag det eneste ismejeri i Danmark, der ligger i et fængsel.

Han er stolt af projektet og ved også præcis, hvad han skal, når han kommer ud til efteråret: Åbne sit eget ismejeri. Spørger man ham dog om, hvad hans yndlingsis er, så er svaret dog mere vagt.

Læs også: Klingenberg Ost modtager pop op-pris

- Det er et godt spørgsmål, haha. Dem alle sammen! Hvis jeg ikke kan lide produktet, så laver jeg det ikke. Al isen her er lavet med kærlighed, siger han.

Assad har to nye smage under udvikling: Passionsfrugt og chokolade med hjemmebagt brownie. Det er de indsatte, der står for at eksperimentere - nogle gange lidt for meget, bemærker Tom Kirkeby Rasmussen - det er også dem, som udvikler de endelige smagskombinationer.

Indtil videre er det blevet til tolv forskellige slags is, fire forskellige marmelader samt ni forskellige fyldte chokolader. Tom er imponeret over arbejdsholdets måde at finde på nye smagsvariationer.

"Det er en vild kreativitet, de har. Men du skal også tænke på, hvad det kræver at smugle en telefon ind i cellen uden om betjentene eller smugle kokain på tværs af landegrænser. Det kræver også kreativitet, og den udnytter vi til noget godt her," siger han.

Ikke konkurrenceforvridende
Timelønnen i ismejeriet ligger kun på cirka ti kroner, men Kriminalforsorgen må ikke udnytte det kommercielt og slå bunden ud på ispriserne i Nyborg og omegn. Isen sælges for mellem 55 og 60 kroner for en bøtte på 1,2 liter.

"Vi lægger ekstra procent oven i prisen, så vi kommer op og matcher normalprisen på markedet. Derudover er vi kun et lille køkken og ikke en stor fabrik. Vi kan ikke opretholde samme tempo og skal bruge flere arbejdere i produktionen. På den måde får vi lagt et løntryk på alligevel," siger Tom Kirkeby Rasmussen.

På vej til Coop
På tre måneder har Tuff Food, som firmaet hedder, solgt over 2.000 liter is og 6.000 glas marmelader. Lige nu er deres marmelade til prøvesmagning og godkendelse hos supermarkedskæden COOP.

Værkmesteren mener, at der er et marked for produkterne: "Vi er en anderledes arbejdsplads, og vi lægger ikke skjul på, hvor vores produkter kommer fra, eller hvordan de er lavet. Vi synes, vi har en god historie, og det synes butikkerne og¨kunderne også."

Han understreger, at målet med Tuff Food og ismejeriet i sidste ende er resocialisering i form af beskæftigelse og uddannelse: "Hvis jeg kan få dem ud, lidt klogere, lidt mere afklaret på livet, så er min mission løst. Det er et forsøg på at give dem nogle redskaber til den virkelige verden, der venter."

Mere om: is | Mejerier
Kilde: Ritzau


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Løgismose Meyers klar med ny topchef

Han er hentet fra virksomhedens egen bestyrelse

Jyske sømandschips ligner et kæmpehit

Fødevarestyrelsen indrømmer: Vi har fejlet

Himmerlandskød regner med op imod 50 nye medarbejdere

Sommerens tørke giver små pommes frites

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

Fiskefabrik politianmeldt for listeria-fup

Operation X: Virksomheden solgte laks med listeria-bakterier men forfalskede analyse

Online Avis Arkiv

SIAL: 17 danske fødevarefirmaer under samme hat i Paris

Thorfisk udskyder flytning til næste år

Fiskeselskaber slår sig sammen

Gum by Hviid-folk: Vi giver ikke op

Mini-tyggegummifabrik er stadig på vej trods tvangsopløsning

Nestlé har solgt for 432 milliarder i år

Gærende gløgg kaldt retur

Kendt restauratør tiltalt i stor bedragerisag

Sagen handler blandt andet om indkøb af kød og fisk

Balladen om Thorfisk - lukning eller flytning?

Sjællandsk bryghus lancerer øl-snaps

Nowaco-stifter er død

Preben K. Nielsen stod bag en enorm fødevaresucces

Bilka når madspildsmål 12 år før tid

Varehuskæden har halveret sit madspild. Varehuschef jubler.

Tyggegummi-projekt erklæret konkurs

Thorfisk lukker - Scanfish opruster i Hanstholm

Seafood Danmark har opkøbt Taabbel og flytter selskabets aktiviteter i Thorfisk fra Hvide Sande til Hanstholm

Rekordår hos Danish Crowns grillspecialister

Madværkstedet nærmer sig udsolgt

Den københavnske fødevaremesse har kun få stande tilbage

Lykkeposer med overskudsvarer skal nedsætte madspild i Kvickly

Så er øl-is fra Thy klar

Mikrobryggeri har fart på efter unik fustage-rundtur

FoodTech får en ny koncepthal

Vesterhavsmost hitter i Taiwan

Danske fødevarer klarer Brexit overraskende flot

Sjællændere vil lave verdens bedste gin

Sandwichkæde presset af flere dødsfald

Carsoe solgt til kapitalfond

Bær kaldt tilbage efter fund af metalstykker

Nye bøfhus-ejere: Skuden er vendt

Ny topchef på plads i Tulip Ltd

Hvert andet selskab overlever ikke syv år

Caspers bornholmske flymad er et hit

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Primoreels udstiller igen på Scanpack

Opnå besparelser og effektivisering med 100% elektriske produktionsmaskiner!

Hold buffeen varm med VPD's varmebriks i rustfrit stål

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Vi leverer hver uge nye svingkraner til alle typer virksomheder i hele Danmark

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Har du brug for at din maskine kan bremse sikkert ned?

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Kender du indvirkningen på trykluft på fødevaresikkerheden?

Din logistik specialist i Danmark

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

EHEDG + SEEPEX = ”Mere end ren” på FoodTech 2018

R&D inviterer til åbent hus d. 25. oktober

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Dorner’s nye AquaGard 7350V2 sanitære transportbånd har forbedret sikkerhed og ydeevne

EffiMat automatiserer onlinebutikkernes lagre

Siemens hjælper med reducering af tidsforbruget med Virtuel Commissionering

Procesanlæg og styretavler til energisektoren

Integrede solceller i tag, facade og glaspartier - på Building Green I Forum

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Flytbare reol beslag til containere

Omron introducerer nye IoT proces sensorer til flow (E8FC) og tryk (EFPC)

Berendsen-vaskeris fremtidsmål er at vaske 100 % med regnvand og genanvendt...

1,5 Ton vs. 125 Ton

Ny konference om Fødevareemballage

Send til en kollega

0.218