23948sdkhjf

Nyborg Fængsel har succes med sin flødeis

| Af Redaktionen/bda | Tip redaktionen om en historie

Danmarks første ismejeri bag tremmer er en succes. På tre måneder har de solgt over 2.000 liter is, og der er venteliste på arbejdsholdet.

Der er gang i den på førstesalen i Nyborg Fængsels ismejeri. En indsat koger danske jordbær og sukker sammen til marmelade, en anden er i gang med at hælde en blanding af ren fløde og vanilje i ismaskinen, mens en tredje gør klar til formiddagens smagsprøvning.

Tom Kirkeby Rasmussen har svært at skjule sin begejstring. Han er uddannet kok, værkmester og en af idémændene bag ismejeriet.

- Det er jo det tætteste, man kommer på himlen i Kriminalforsorgen. Her er det legalt at spise is og marmelade hele dagen - vi skal jo kvalitetskontrollere produkterne," siger han.

Der er også en lang venteliste for at få en plads på det syv-mands store arbejdshold. Tom Kirkeby Rasmussen mener, at den gode arbejdsmoral handler om, at de indsatte har ejerskab over produkterne.

De er med hele vejen: Fra produktudvikling, vareindkøb, regnskab og tilslutningen af processen, hvor de klistrer labels på produkterne.

Isen er lavet med kærlighed
Ideen til projektet kommer også fra indsatte. Assad Assad er en af idémagerne bag det eneste ismejeri i Danmark, der ligger i et fængsel.

Han er stolt af projektet og ved også præcis, hvad han skal, når han kommer ud til efteråret: Åbne sit eget ismejeri. Spørger man ham dog om, hvad hans yndlingsis er, så er svaret dog mere vagt.

Læs også: Opkøb præger Naturmælk-regnskab

- Det er et godt spørgsmål, haha. Dem alle sammen! Hvis jeg ikke kan lide produktet, så laver jeg det ikke. Al isen her er lavet med kærlighed, siger han.

Assad har to nye smage under udvikling: Passionsfrugt og chokolade med hjemmebagt brownie. Det er de indsatte, der står for at eksperimentere - nogle gange lidt for meget, bemærker Tom Kirkeby Rasmussen - det er også dem, som udvikler de endelige smagskombinationer.

Indtil videre er det blevet til tolv forskellige slags is, fire forskellige marmelader samt ni forskellige fyldte chokolader. Tom er imponeret over arbejdsholdets måde at finde på nye smagsvariationer.

"Det er en vild kreativitet, de har. Men du skal også tænke på, hvad det kræver at smugle en telefon ind i cellen uden om betjentene eller smugle kokain på tværs af landegrænser. Det kræver også kreativitet, og den udnytter vi til noget godt her," siger han.

Ikke konkurrenceforvridende
Timelønnen i ismejeriet ligger kun på cirka ti kroner, men Kriminalforsorgen må ikke udnytte det kommercielt og slå bunden ud på ispriserne i Nyborg og omegn. Isen sælges for mellem 55 og 60 kroner for en bøtte på 1,2 liter.

"Vi lægger ekstra procent oven i prisen, så vi kommer op og matcher normalprisen på markedet. Derudover er vi kun et lille køkken og ikke en stor fabrik. Vi kan ikke opretholde samme tempo og skal bruge flere arbejdere i produktionen. På den måde får vi lagt et løntryk på alligevel," siger Tom Kirkeby Rasmussen.

På vej til Coop
På tre måneder har Tuff Food, som firmaet hedder, solgt over 2.000 liter is og 6.000 glas marmelader. Lige nu er deres marmelade til prøvesmagning og godkendelse hos supermarkedskæden COOP.

Værkmesteren mener, at der er et marked for produkterne: "Vi er en anderledes arbejdsplads, og vi lægger ikke skjul på, hvor vores produkter kommer fra, eller hvordan de er lavet. Vi synes, vi har en god historie, og det synes butikkerne og¨kunderne også."

Han understreger, at målet med Tuff Food og ismejeriet i sidste ende er resocialisering i form af beskæftigelse og uddannelse: "Hvis jeg kan få dem ud, lidt klogere, lidt mere afklaret på livet, så er min mission løst. Det er et forsøg på at give dem nogle redskaber til den virkelige verden, der venter."

Mere om: is | Mejerier
Kilde: Ritzau
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Flere drikker Coca-Cola: Overskuddet stryger i vejret

De laver vand om til vegansk ost

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Tican vil hyre 50 ekstra medarbejdere

Flere grise og mere afsætning i Asien

Restauratør venter bare på at gå konkurs

Fastfoodkæde dømt for diskrimination

Nyhedsbrev

300 nye produkter på Lidls hylder

Online Avis Arkiv

Lille bryghus flytter for at vokse sig meget større

Tefcold: Vi er totalt ukendte i Danmark

Nestlé omsatte for 600 milliarder i 2018

Danmark er verdensmestre i forbrug af økologisk mad

Danmark udbygger sit forspring som landet med størst økologisk markedsandel, viser nye globale økotal

Dyrere øl sender Heinekens salg i vejret

Hollandske Heineken, der er verdens næststørste bryggeri, havde fremgang i alle verdens regioner i 2018

Kampen om højtuddannede tager til

DK-Foods fortsætter med at skovle millioner ind

Rekordindtjening i forlænget regnskabsår efter salg til Tulip

Naturli' Foods på vej med 10 nye produkter i år

Sådan er fødevarebranchen markant ændret om fem år

IBM har kigget i krystalkuglen

Joe & The Juices stifter stopper

Kaspar Basse afløses af sin næstkommanderende

Ejerledelse til salg: Få tiden på din side

Hanegal-stiftere vil bygge ny fabrik til 25 millioner

Den skal fremstille økologiske planteproteiner

Verden er vild med dansk økologi

Webseere kan være med i et sanseforsøg

Succes: Cateringfirma overtager igen en kantine

Ny formue klar til Too Good To Go

Bryghus gør klar til at flytte

Fødevarepriser trækker dansk prisniveau op

Coop glad for emballage-stramning

DM i Skills skal tilbage til København

Tenax tilbagekalder sild

Spørg om jura: Skal arbejdsgiver betale behandling af diskusprolaps?

Ejerledelse til salg: Slip roret før du slipper virksomheden

Ejerledelse til salg: En udfordring, der ikke kommer igen

Rugbrød i comeback: - Utroligt, at der skulle en shitstorm til

Small Batch Brewery bliver større

Danmark får et feta-rap over nallerne

Wefood fordoblede omsætningen

1

Coop skifter kødbakkerne ud med genbrugsplast

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Slangepumpe fra Axflow gør rensningsanlæg mere effektivt

Branson lancerer en ny generation af ultralydssvejsere

Fiberlasere fra IP Maskiner A/S

Vi redder dit liv med sikkerhed

Mød PALOMAT® på LogiMAT 2019

EFSEN er nomineret til ICE Awards 2019 - Stem på den banebrydende teknologi ICAD®

Energiforbrug reduceres markant med softstarter fra SMC

PCSCHEMATIC Automation: Avanceret kursus (27/2-28/2 2019)

Eksplosionsikret stik og udtag fra Marechal

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Har du husket dit LOGIN?

Flere hundrede liters Adblue tanke

Dorner er blevet UR+ Partner

Emballage med Valentins-budskab

Flemming fejrer 25 år som »Brandmand« i EL:CON

Tørtløbende klovakuumteknologi som effektiv basis ved produktionen af folie

Fra Manicus Teknik præsenteres KTR vind power teknologi

Konkurrence for studerende: Hvad er din vildeste idé til fremtidens grønne smart-cities?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Uden sammenligning – markedets mest fleksible flaskerejser

Kom på besøg hos Gravlund Industrigummi A/S

Lenze servomotorer og motion control i fuldautomatisk produktion af teglste...

JUMO dTRANS T08 xx - Temperaturtransmitter Slim line serie 6 mm

Lad os introducere ICAD® til UV LED på ICE Europe den 12 – 14 marts

Send til en kollega

0.16