23948sdkhjf

Nyborg Fængsel har succes med sin flødeis

| Af Redaktionen/bda | Tip redaktionen om en historie

Danmarks første ismejeri bag tremmer er en succes. På tre måneder har de solgt over 2.000 liter is, og der er venteliste på arbejdsholdet.

Der er gang i den på førstesalen i Nyborg Fængsels ismejeri. En indsat koger danske jordbær og sukker sammen til marmelade, en anden er i gang med at hælde en blanding af ren fløde og vanilje i ismaskinen, mens en tredje gør klar til formiddagens smagsprøvning.

Tom Kirkeby Rasmussen har svært at skjule sin begejstring. Han er uddannet kok, værkmester og en af idémændene bag ismejeriet.

- Det er jo det tætteste, man kommer på himlen i Kriminalforsorgen. Her er det legalt at spise is og marmelade hele dagen - vi skal jo kvalitetskontrollere produkterne," siger han.

Der er også en lang venteliste for at få en plads på det syv-mands store arbejdshold. Tom Kirkeby Rasmussen mener, at den gode arbejdsmoral handler om, at de indsatte har ejerskab over produkterne.

De er med hele vejen: Fra produktudvikling, vareindkøb, regnskab og tilslutningen af processen, hvor de klistrer labels på produkterne.

Isen er lavet med kærlighed
Ideen til projektet kommer også fra indsatte. Assad Assad er en af idémagerne bag det eneste ismejeri i Danmark, der ligger i et fængsel.

Han er stolt af projektet og ved også præcis, hvad han skal, når han kommer ud til efteråret: Åbne sit eget ismejeri. Spørger man ham dog om, hvad hans yndlingsis er, så er svaret dog mere vagt.

Læs også: Opkøb præger Naturmælk-regnskab

- Det er et godt spørgsmål, haha. Dem alle sammen! Hvis jeg ikke kan lide produktet, så laver jeg det ikke. Al isen her er lavet med kærlighed, siger han.

Assad har to nye smage under udvikling: Passionsfrugt og chokolade med hjemmebagt brownie. Det er de indsatte, der står for at eksperimentere - nogle gange lidt for meget, bemærker Tom Kirkeby Rasmussen - det er også dem, som udvikler de endelige smagskombinationer.

Indtil videre er det blevet til tolv forskellige slags is, fire forskellige marmelader samt ni forskellige fyldte chokolader. Tom er imponeret over arbejdsholdets måde at finde på nye smagsvariationer.

"Det er en vild kreativitet, de har. Men du skal også tænke på, hvad det kræver at smugle en telefon ind i cellen uden om betjentene eller smugle kokain på tværs af landegrænser. Det kræver også kreativitet, og den udnytter vi til noget godt her," siger han.

Ikke konkurrenceforvridende
Timelønnen i ismejeriet ligger kun på cirka ti kroner, men Kriminalforsorgen må ikke udnytte det kommercielt og slå bunden ud på ispriserne i Nyborg og omegn. Isen sælges for mellem 55 og 60 kroner for en bøtte på 1,2 liter.

"Vi lægger ekstra procent oven i prisen, så vi kommer op og matcher normalprisen på markedet. Derudover er vi kun et lille køkken og ikke en stor fabrik. Vi kan ikke opretholde samme tempo og skal bruge flere arbejdere i produktionen. På den måde får vi lagt et løntryk på alligevel," siger Tom Kirkeby Rasmussen.

På vej til Coop
På tre måneder har Tuff Food, som firmaet hedder, solgt over 2.000 liter is og 6.000 glas marmelader. Lige nu er deres marmelade til prøvesmagning og godkendelse hos supermarkedskæden COOP.

Værkmesteren mener, at der er et marked for produkterne: "Vi er en anderledes arbejdsplads, og vi lægger ikke skjul på, hvor vores produkter kommer fra, eller hvordan de er lavet. Vi synes, vi har en god historie, og det synes butikkerne og¨kunderne også."

Han understreger, at målet med Tuff Food og ismejeriet i sidste ende er resocialisering i form af beskæftigelse og uddannelse: "Hvis jeg kan få dem ud, lidt klogere, lidt mere afklaret på livet, så er min mission løst. Det er et forsøg på at give dem nogle redskaber til den virkelige verden, der venter."

Mere om: is | Mejerier
Kilde: Ritzau
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

- Jeg bruger sindssygt meget tid på LinkedIn

Karsten Nielsen fra Food from Denmark: Netværk er altafgørende

Se listen: Her er fødevareindustriens største skatteydere

Nu vil Daasbjerg sælge andehjerner

Produktet bliver kaldt "A la foie gras"

Fødevarevirksomheder ser på fremtidens madscene

Ny bøfboss: Jeg kan redde 1.000 job

EU strammer reglerne for transfedt i mad

Nyhedsbrev

Ægtepar lancerer en stribe fødevarer i 2019

Kimber Foods satser ikke mindst på en serie nye snackprodukter

Online Avis Arkiv

- Enten er vi geniale ...

... eller også har vi skudt helt ved siden af, siger ægtepar

Naturmælk sætter nye rekorder

Fiskedirektør omkommet i havnen i Aalborg

1

Naturli' Foods går til angreb på mælkemarkedet

Lancerer plantedrikke på køl med calcium fra alger

Her er Årets danske Bryggeri

Gymnasiekammerater gik helt til tops

DI har fundet midlertidig direktør

Ugens grin: Forbyttede gaver

Kartoffeldirektør er pludselig væk

Konkursramt bryggeri brygger igen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

1

Julefrokost-dilemmaer: Fanger bordet, hvis man siger op?

Sprøjterobot er prøveklud

Odense Marcipan har sat ny robot ind i produktionen

Bagerkæden Emmerys må sluge endnu et milliontab

Underskuddet næsten fordoblet trods mere service

Gastronomi og fødevarer skal skabe udvikling

Første madkollektion fra Søstrene Grene

1

Too Good To Go redder Naturli's "ulovlige" plantedrik

Santa's Man Boobs og alle de andre juleøller

I år er der rekordmange julebryg fra de danske bryggerier

Ny undersøgelse: Danskerne klar til klimakamp ved middagsbordet

Ny Svansø-ejer: Good Food Group skal vokse gennem udvidelser og opkøb

200 Carlsberg-chefer får en ekstra årsløn

Carlsberg ramt af glas og papir i pilsnere

Familieejet milliardkoncern solgt til kapitalfond

Dagrofa kaster penge efter S-Engros

Studerende opfinder en klimavenlig vegansk ost

Fra fødevarerester til merværdi

Færre danskere laver mad fra bunden

Carlsberg lancerer fadøl uden alkohol

Nemlig.com med nyt kæmpeunderskud

Fremtidsuge sætter spot på fødevarer

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Ny chef for FORCE Technologys Product Compliance-afdeling i Aarhus

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Fødevareegnet rengøringsløsning til pakkeafdeling hos brødproducent

KL Automatik leverer fuldautomatisk etiketteringsanlæg til slagteriet DanePork

Hjemløse kaffesælgere bliver klædt varmt på af erhvervslivet

KE Fibertec introducerer vaskeservice

Hader du også overraskelser i dit produkt?

Nyt VETEC dynamometer hos Carl Stahl A/S

JOFRA takker for et stærkt år

ZF Danmark leverer Planetgear i høj kvalitet

Nomo - En del til den rigtige løsning! - Alt i lejer

Det er ikke hver dag vi sælger en løfteklo som denne til en kunde →

Svingnings- og Chokdæmpere fra WILLBRANDT Gummiteknik

Mixere/Omrørere fra AxFlow

Det er jul - det er cool - og Bürkert er i gavehumør

Fibox TEMPO monteringskasser

Du kan stadig nå at være med i Lenzes online julekalender og vinde præmier

Ny standard giver inspiration til lov om tatovering

Ny isolations overvågningsenhed til ladestandere

Danmarks første offentlige hospital får pulterrum på tørreloftet

Du høster som du sår, også på LinkedIn

Autodesk Inventor Presentation, workshop

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S!

11. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

Marechal stiksystem PF-serien til sværindustri

Send til en kollega

0.256