23948sdkhjf

Danmarks eneste sennepsmølleri fylder 100 år

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Fabrikschefen: - Du kan stille dit ur efter det sennepsmølleri

Onsdag 15. august fejrer sennepsmølleriet hos Bähncke i Skælskør sit 100-års jubilæum. Som de eneste i Danmark råder Bähncke over sit eget sennepsmølleri, som maler frø til både mel og sennep.

Og der er ikke planer om at sende maskinen på pension. Tværtimod er sennepsmølleriet en vital del af produktionsmiljøet hos Orkla Foods Danmark på Vestsjælland, hvor cirka 150 medarbejdere er beskæftiget, konstaterer virksomheden.

Side om side med robotteknologi og selvkørende gaffeltrucks kører sennepsmøllen med de gamle valsestole i hjertet af produktionen. Det har den gjort siden 1918. Den er "pålidelig, driftssikker og nærmest uopslidelig".

- Du kan stille dit ur efter det sennepsmølleri. Det kører meget stabilt med en høj oppetid og går stort set aldrig i stå. Styrken ved anlægget er også, at vi ved præcis, hvad vi skal bruge af råvarer, og hvilken mellemvare og færdigvare, vi får ud af det. Alt bliver brugt, og intet går til spilde, siger Thomas Bruun Storm, fabrikschef hos Orkla Foods Danmark i Skælskør.

- Dengang for 100 år siden fremstillede man de helt rigtige valsestole. Udover nogle elektroniske vægte kører det gamle sennepsmølleri som det altid har gjort. Sikkerheden har alle dage været i top, og med et systematisk vedligehold af vores erfarne folk kan vi sikre udskiftning af dele før nedbrud. tilføjer fabrikschefen.

Den rene vare

Valsemøllen sikrer, at kernen med sennepsmel nænsomt skilles fra den grove skal. De knækkede sennepsfrø røres med simple og få ingredienser: Eddike, vand, salt og eventuelt krydderier. Der er ikke brug for tilsætningsstoffer, da sennep er selvkonserverende.

Herefter formales frøene i en kværn, som er en møllesten med meget fine riller. Netop formalingen – både valsningen af de brune, gule eller orientalske frø og vådformalingen på de gamle stenmøller – er ifølge Bähncke den sande sennepskunst.

- Den sennep, vi leverer i spandevis af til danske pølsevogne, stammer fra en opskrift fra 1961. Det ved vi med sikkerhed, for jeg sidder her med opskriften i hånden, men den kan sagtens være endnu ældre. Med sennepsmølleriet under eget tag kan vi værne om de originale recepter, det gamle håndværk og den traditionsrige smag og kvalitet, siger Steen Nowak, som måske er den, der ved allermest om sennep i hele kongeriget. Han har været sennepsmester hos Bähncke i 30 år, og hver morgen smager han på senneppen, når han møder ind til en ny arbejdsdag.

- Jeg mindes ikke, at jeg har haft en sygedag i de 30 år, jeg har arbejdet her. Jeg tror på, at sennep holder lidt af hvert fra døren, siger sennepsmesteren.

Jubilæet markeres hos Bähncke i Skælskør på onsdag, hvor der naturligvis vil være en pølsevogn til festen.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Så meget betyder Michelinstjernerne for producenter

Nu er der ryddet op hos sjællandsk producent af ingefærshots

Michelin: Her er alle Michelinstjernerne

Det nye Noma fik to Michelinstjerner

Både Flammen og Ilden scorer millioner på grillbuffeter

Frellsen tilbage på det sjove chokoladespor

Familievirksomheden fordoblede sit overskud

Nyhedsbrev

Ugens grin: En hest efter whiskey

Online Avis Arkiv

Ny, dansk mad-app vil indtage Norden

- Michelins stjerner på vej til hele Danmark

Arctic Group skal sælge økologiske fødevarer til ny, islandsk butikskæde

Aarhus gør klar til michelinbrag

Restaurationsbranchen vokser fortsat i hele landet

Lille bryghus flytter for at vokse sig meget større

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Flere drikker Coca-Cola: Overskuddet stryger i vejret

1

De laver vand om til vegansk ost

Tican vil hyre 50 ekstra medarbejdere

Flere grise og mere afsætning i Asien

Tefcold: Vi er totalt ukendte i Danmark

Restauratør venter bare på at gå konkurs

Fastfoodkæde dømt for diskrimination

Nestlé omsatte for 600 milliarder i 2018

300 nye produkter på Lidls hylder

Sådan er fødevarebranchen markant ændret om fem år

IBM har kigget i krystalkuglen

Danmark er verdensmestre i forbrug af økologisk mad

Danmark udbygger sit forspring som landet med størst økologisk markedsandel, viser nye globale økotal

Kampen om højtuddannede tager til

Verden er vild med dansk økologi

Fødevarepriser trækker dansk prisniveau op

Coop glad for emballage-stramning

DM i Skills skal tilbage til København

Tenax tilbagekalder sild

Spørg om jura: Skal arbejdsgiver betale behandling af diskusprolaps?

Ejerledelse til salg: Slip roret før du slipper virksomheden

Ejerledelse til salg: En udfordring, der ikke kommer igen

Rugbrød i comeback: - Utroligt, at der skulle en shitstorm til

Small Batch Brewery bliver større

Danmark får et feta-rap over nallerne

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Attraktive pakker til fisk og skaldyr

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

160.000 kubikmeter ren luft i timen….

Format skift - Nemt, hurtigt og sikkert!

Mange muligheder med tekstilkanaler

VIFU tager til USA - vil du med?

Sous vide produktion med integreret sikkerhedsberegner

Professionelle PoE kameraer med IR

Lenze viser intelligente automationsløsninger til intralogistik på LogiMAT 2019

Egatec A/S introducerer markedets første industrielle exoskeleton

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Selvhjælp til din GS1-faktura?

Nyeste hovedlinjefilter fra SMC giver høj filtrering og er samtidigt en ægte vandudskiller

3D-LiDAR-sensor til mobile arbejdsmaskiner

"Energi kontrol med maksimal nøjagtighed"

DOW webinar - Torsdag den 21. februar 2019 kl. 15-16

Innoterm A/S udvider direktionen

Pop-Up væg (tekstil)

Extramultus - elastiske bånd til fødevareindustrien

GRATIS Lekang Filtersystem (LFS) kursus

SMC udvider staben af salgsingeniører igen

Er du vores nye kollega? Tick Cad søger inventor ekvilibrist

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Få opgraderet eller renoveret din eksisterende kran af Fyns Kran Udstyr!

Send til en kollega

0.206